ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Έωλες διαβεβαιώσεις για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο…

Τις ίδιες διαβεβαιώσεις περί «καλής προετοιμασίας, πρόληψης και άμεσης επέμβασης» στην αντιπυρική περίοδο έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που υποτάσσει στη «ζυγαριά» του κόστους – οφέλους την προστασία του περιβάλλοντος και της περιουσίας του λαού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε «ως συμπαραστάτες όλη την κοινωνία» και να επιδειχθεί «υπευθυνότητα, αλλά και εγρήγορση».

Παρά τις διακηρύξεις, από τις 21 Μάρτη μέχρι τις 5 Απρίλη η Πυροσβεστική επενέβη σε 1.320 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια και ήδη έχουν καεί 10.330 στρέμματα, έκταση ρεκόρ για την εποχή, που δεν θεωρείται η πιο επικίνδυνη περίοδος.

Ο Γ. Οικονόμου αναφέρθηκε στα εναέρια μέσα, τα οποία φέτος θα είναι αυξημένα. Θα έχουμε 42 μισθωμένα, έναντι 31 το 2021, συν 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο, που αριθμεί μεταξύ άλλων 11 παλιά CL-215 (με συνήθη διαθεσιμότητα 4), 7 CL-415 (με συνήθη διαθεσιμότητα 4) και 19 παλιά PZL (συνήθης διαθεσιμότητα 11). Ετσι, η συνολική δύναμη θα ανέρχεται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους σε σχέση με πέρυσι, όταν ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα τα περισσότερα οχήματα της Πυροσβεστικής μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα το καθένα, βάζοντας σε δοκιμασία την επιχειρησιακή ετοιμότητα αλλά και τη ζωή του προσωπικού – χαρακτηριστικά, από τα συνολικά 3.596 μόνο το 15% είναι νέα και ηλικίας μέχρι 10 ετών. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται και φέτος αντιμέτωπο με 3.600 οργανικά κενά, προσωπικό εξουθενωμένο (χαρακτηριστικά, πέρυσι το καλοκαίρι εργάζονταν 15 εικοσιτετράωρα τον μήνα), με μέση ηλικία τα 47 έτη, στο οποίο οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό. Δυστυχώς, και φέτος οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν να μετακινούνται στην ελληνική επικράτεια για να καλύψουν εμφανείς ανάγκες λόγω της αποδυνάμωσης των Υπηρεσιών, να εξαντλούνται από την καταπόνηση, να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στους προληπτικούς καθαρισμούς, στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και τη συντήρηση δασικών δρόμων. Ολα αυτά με συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατ. ευρώ, ενώ για καθαρισμούς αστικών και περιαστικών δασών έχουν δοθεί περίπου άλλα 18,5 εκατ. ευρώ στους δήμους και στις Περιφέρειες. Ομως αυτά είναι «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τις ανάγκες και το γεγονός ότι τα δάση είναι παρατημένα στη μοίρα τους εδώ και δεκαετίες, αφού τα Δασαρχεία έχουν ελάχιστους ή καθόλου δασεργάτες και δίνονται κάποιες εργολαβίες.

Κατά τ’ άλλα η κυβέρνηση καυχιέται ότι θα χρησιμοποιηθεί η νέα δύναμη των 500 δασοκομάντος, που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους στις 10 Ιούνη, οι δε εθελοντές θα φτάσουν τους 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα και εκπαιδεύονται άλλοι 2.100 εθελοντές από την Πολιτική Προστασία, ενώ φέτος η χώρα θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων 250 πυροσβέστες από 6 ευρωπαϊκές χώρες και θα αυξηθούν οι εναέριες περιπολίες. Ομως η περσινή καταστροφή απέδειξε ότι και το προσωπικό δεν καλύπτει τις ανάγκες (την ώρα που 1.700 πυροσβέστες δεσμεύονται στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια) και ο σχεδιασμός δεν στηρίζεται στην πρόληψη.

Επομένως, μόνο εφησυχασμός δεν μπορεί να υπάρξει και αυτό το καλοκαίρι.

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies