ΔιεθνήΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑ

Αδιάκοπη η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία – Βαριές απώλειες για τον ουκρανικό στρατό, επιθέσεις σε Οδησσό και Χερσώνα

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση τους και πλέον μπορεί να ειπωθεί ότι ελέγχουν το 30% των εδαφών της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις μετρούν βαρύτατες απώλειες.

Η ρωσική προέλαση κινείται δυτικά του Severodonetsk και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις νότια του Izyum στα βόρεια.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις σφυροκόπησαν με πυραύλους τη νότια και την ανατολική Ουκρανία το Σάββατο 30/4, ενώ ένας ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Κριμαία κατέστρεψε τον διάδρομο προσγειώσεων-απογειώσεων του αεροδρομίου της Οδησσού.

Στόχος του ρωσικού στρατού στον ουκρανικό νότο είναι να δημιουργήσει μια «χερσαία γέφυρα» με την Κριμαία, ενώ συνεχίζει  τις προσπάθειές του στα ανατολικά για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Donbass, όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές ελέγχουν ήδη το μεγαλύτερο τμήμα του Luhansk και Donetsk.

Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει την Χερσώνα, περίπου 100 χλμ βόρεια της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας, ενώ υπό τον έλεγχό του βρίσκεται και το μεγαλύτερο τμήμα της Μαριούπολης, μια στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, απ΄όπου απομακρύνθηκαν τα πρώτα γυναικόπαιδα από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, αν και παραμένουν εγκλωβισμένοι ουκρανοί στρατιώτες και άλλοι άμαχοι.

Οι ουκρανικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία διεξάγουν άμυνα ελιγμών αντί να κρατούν στατικές θέσεις, αναδιατάσσοντας μηχανοκίνητες εφεδρείες για να αντισταθούν στις απόπειρες ρωσικής προέλασης.

Το συγκεντρωμένο ρωσικό πυροβολικό επιτρέπει η Ρωσία να αποκομίζει αργά εδαφικά κέρδη, αλλά οι ουκρανικές θέσεις παραμένουν ισχυρές.

Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρέθηκε η Οδησσός, το αεροδρόμιο της οποίας καταστράφηκε.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα σκοπεύουν να αφήσουν μια ελάχιστη δύναμη στη Μαριούπολη απαραίτητη για να μπλοκάρουν τις ουκρανικές θέσεις στο Azovstal.

Μεταφέρουν στρατό και οπλικά συστήματα σε άλλα σημεία της ανατολικής Ουκρανίας.

 

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιβραδύνουν σε ορισμένα σημεία τις ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες εξασφάλισαν σημαντικά εδαφικά κέρδη δυτικά του Severodonetsk και δεν προχώρησαν στο μέτωπο Izyum τις τελευταίες 24 ώρες.

 

Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις στο Kharkin είναι απίθανο να εξελιχθούν σε μεγάλη αντεπίθεση τις επόμενες ημέρες, αλλά μπορεί να αναγκάσουν τη Ρωσία να αναδιατάξει δυνάμεις που προορίζονται για τον άξονα Izyum για να κρατήσουν τις αμυντικές τους θέσεις γύρω από την πόλη.

 

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες συνέχισαν να προειδοποιούν ότι η Ρωσία κάτι ετοιμάζει στην Υπερδνειστερία έχοντας ως στόχο να παρασύρουν την Υπερδνειστερία στον πόλεμο με κάποια ιδιότητα και να εξαναγκάσουν τη Μολδαβία να εγκαταλείψει τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές της.

 

Πυραυλική επίθεση στην Οδησσό

 

Ρωσική πυραυλική επίθεση το Σάββατο (30/4/2022) στο αεροδρόμιο της Οδησσού κατέστρεψε τον διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί, ενώ δεν υπήρξαν θύματα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής.

«Σήμερα, ο εχθρός έπληξε από την Κριμαία με ένα παράκτιο αμυντικό πυραυλικό σύστημα Bastion.

Ο διάδρομος προσγείωσης – απογείωσης του αεροδρομίου της Οδησσού καταστράφηκε.
Δόξα τω Θεώ, δεν υπάρχουν θύματα», δήλωσε ο κυβερνήτης της Οδησσού σε βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram.
Πάντως, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση για την επίθεση αυτή από τη Μόσχα, της οποίας οι δυνάμεις έχουν εξαπολύσει σποραδικές επιθέσεις κατά της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, όπου 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν πρόσφατα σε μία από αυτές, σύμφωνα με το Κίεβο.

 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι έπληξαν 17 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με πυραύλους υψηλής ακρίβειας το Σάββατο (30/4/2022) και επίσης κατέστρεψαν ένα διοικητήριο και μια αποθήκη που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση ρουκετών και πυροβολικού.

Σε μια διαδικτυακή ανάρτηση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι οι επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας σκότωσαν περισσότερους από 200 Ουκρανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν 23 τεθωρακισμένα οχήματα.

Η ανάρτηση δεν έκανε καμία αναφορά σε επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού, την οποία ο τοπικός κυβερνήτης είπε ότι χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο, θέτοντας τον διάδρομο εκτός δράσης.

Στη Μαριούπολη, απομακρύνθηκαν τα πρώτα γυναικόπαιδα από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal.

Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο 30/4 από ουκρανό διοικητή του Τάγματος Αζόφ, 20 γυναίκες και παιδιά κατάφεραν να εγκαταλείψουν το χαλυβουργείο.

«Βγάζουμε αμάχους από τα ερείπια χρησιμοποιώντας σχοινιά, είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Sviatoslav Palamar , περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, το οποίο εκτείνεται σε τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική και η ουκρανική πλευρά σέβονται την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι άμαχοι που εγκατέλειψαν το εργοστάσιο θα μεταφερθούν στην Ζαπορίζια, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά.

Πάντως, δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση ούτε από το Κρεμλίνο, ούτε από τον ΟΗΕ, ενώ παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο εκατοντάδες Ουκρανοί.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να αποχωρούν από τη Μαριούπολη στις 29 Απριλίου για να συμμετάσχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις προς τα βόρεια για να υποστηρίξουν την κύρια προσπάθεια της Ρωσίας να καταλάβει το σύνολο των περιφερειών του Donetsk και του Luhansk.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι ορισμένες μονάδες από τη Μαριούπολη αναπτύσσονται για να συμμετάσχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις προς το Kurakhiv (δυτική Περιφέρεια του Donetsk, περίπου 50 χλμ δυτικά της πόλης του Donetsk).

Επίσης, ρωσικές δυνάμεις έχουν αναδιαταχθεί προς την περιφέρεια Zaporizhia από τις 20 Απριλίου.

Νέα πλήγματα στο Azovstal

 

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά αεροπλάνα συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της πολιορκημένης πόλης της Μαριούπολης, εστιάζοντας στη χαλυβουργία Azovstal όπου έχουν καταφύγει στρατεύματα και πολίτες.

Σε ανάρτηση στο Facebook, το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο τεσσάρων οικισμών στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Στόχος των ρωσικών δυνάμεων η πλήρης κατάληψη του Luhansk και Donetsk

Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να βομβαρδίζουν ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου στο Donetsk και Luhansk και εξασφάλισαν αρκετές τακτικές προόδους.

Φιλορωσικές πηγές δημοσίευσαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ρωσικών δυνάμεων που χρησιμοποιούσαν θερμοβαρικά πυρομαχικά εναντίον ουκρανικών θέσεων στην Avdiivka ενώ ο Ουκρανός Επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Donetsk Serhiy Haidai ισχυρίστηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν βόμβες φωσφόρου στο Ocheretyne.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα εντεινόμενα ρωσικά πυρά εναντίον ουκρανικών θέσεων αποσκοπούν στο να αποτρέψουν την ανασυγκρότηση των ουκρανικών στρατευμάτων και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα διεξάγουν «ενεργό άμυνα ελιγμών».

 

Ένας Δανός σκοτώθηκε στην Ουκρανία, δήλωσε το Σάββατο (30/4/2022) η οικογένειά του, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Δανίας TV2 είχε μεταδώσει το βράδυ της Πέμπτης (28/4/2022) την εξαφάνιση στην Ουκρανία ενός 25χρονου, που είχε ενταχθεί στη διεθνή λεγεώνα, στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο 25χρονος ανήκε σε μια ομάδα οκτώ στρατιωτών που συμμετείχαν σε μάχες στην πόλη Μικολάιφ την Τρίτη.

Έξι μεταξύ αυτών δεν επέζησαν.

«Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, η οικογένεια αναγνώρισε το συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο θεωρεί ως εκ τούτου νεκρό», έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών σε email προς το Γαλλικό Πρακτορείο εξηγώντας πως «συνομίλησε» με την οικογένεια.

«Το υπουργείο Εξωτερικών έχει υποχρέωση εμπιστευτικότητας σε θέματα προσωπικού χαρακτήρα και δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες», διευκρίνισε.

Η Ρωσία πιστεύει ότι οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου πρέπει να παραμείνουν στο ελάχιστο και ότι θα πρέπει να αποτραπεί οποιαδήποτε ένοπλη σύρραξη μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, δήλωσε το Σάββατο (30/4/2022) ο Vladimir Yermakov, επικεφαλής της διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών που είναι αρμόδια για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, σύμφωνα με το TASS.

Το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων αναμετέδωσε το Reuters.

Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι όλες οι πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στη λογική που καθορίζεται στα επίσημα έγγραφα που έχουν στόχο την αποτροπή πυρηνικού πολέμου.

«Η Ρωσία ακολουθεί ξεκάθαρα αυτή την κατανόηση», τόνισε ο Yermakov.

Επέκταση πολέμου

 

«Αν ο πόλεμος δεν τελειώσει σύντομα, θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος», προειδοποιεί ο καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer και υπερασπίζεται την απόφασή του να μεταβεί στη Ρωσία προκειμένου να μεσολαβήσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Εμφανίζεται δε πρόθυμος να δεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Σε δύο συνεντεύξεις που παραχωρεί στις εφημερίδες Kurier και Die Presse, ο Nehammer τονίζει την ανάγκη ο πόλεμος στην Ουκρανία να τερματιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κλιμακωθεί και να διευρυνθεί.

Σημειώνει μάλιστα ότι πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για διπλωματική λύση και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δική του πρόσφατη επίσκεψη στη Ρωσία, η οποία από πολλούς επικρίθηκε.

 

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr

 

 

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies