ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Αλλάζει ο προσδιορισμός των θανάτων από COVID για να «μαγειρεύονται» τα στατιστικά

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την αύξηση των νεκρών από την πανδημία και το νέο “μοντέλο καταγραφής” των θανάτων του Υπ. Υγείας, αναφέρει: 

«Ο τριπλασιασμός των νεκρών από την πανδημία σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, οι 8.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία του τελευταίου μήνα και τα καλέσματα της κυβέρνησης στο λαό “να μάθει να συμβιώνει με τον κορονοϊό” αποδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της εξαφανισμένης επιδημιολογικής επιτήρησης και τα ανύπαρκτα πρωτόκολλα των εταιρειών του τουρισμού και των μεταφορών.

Οι αλλαγές στο “μοντέλο” προσδιορισμού των θανάτων από COVID-19, που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, δεν γίνονται από επιστημονική ανάγκη ούτε με κριτήριο την προστασία της ζωής του λαού, αλλά για να “μαγειρεύονται” ευκολότερα τα στατιστικά της πανδημίας, ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει να παρουσιάζει μία μαγική εικόνα “κανονικότητας”.

Η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας έχει περάσει σε “άλλη πίστα”. Η πραγματικότητα των γονατισμένων νοσοκομείων και του συστήματος υγείας που αγκομαχάει να τα βγάλει πέρα, εκθέτει όσους υπηρετούν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, τη σημερινή, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που μάταια προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τη ΝΔ στα “σημεία’ της ίδιας επικίνδυνης στρατηγικής.

Ο αγώνας για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις και κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών, πρέπει να δυναμώσει σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να πάψει η Υγεία να αποτελεί εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται με σκοπό το κέρδος».

Υπενθυμιζεται οτι συνολικά 100.421 κρούσματα κορονοϊού (-19% εβδομαδιαία μεταβολή) καταγράφηκαν την εβδομάδα από 1η έως 7 Αυγούστου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των κρουσμάτων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 4.474.616, εκ των οποίων 51,8% γυναίκες.

Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ήταν 2.343 ασθενείς, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.195 ασθενείς.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 120 (60,8% άνδρες) με διάμεση ηλικία τα 70 έτη, ενώ το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 314 θάνατοι ασθενών (-18% εβδομαδιαία μεταβολή). Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 31.722 θάνατοι, εκ των οποίων το 95,9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Επίσης ανακοινώθηκε πως παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα από 25 έως 31 Ιούλη, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε δύο από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε εννέα και σταθεροποιητική τάση σε μία περιοχή.

Ειδικότερα αυξητική ήταν η τάση σε Πάτρα (224%) και Αττική (28%), πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν σε Χανιά (57%), Λάρισα (50%), Ξάνθη (44%), Ηράκλειο (37%), Αλεξανδρούπολη (29%), Βόλο (18%), Κέρκυρα (16%), Θεσσαλονίκη (15%) και Άγιο Νικόλαο (12%) ενώ σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Ιωάννινα (-10%).

Τέλος στον έλεγχο που έγινε σε 370 δείγματα της περιόδου από 1η έως 31 Ιούλη, όλα βρέθηκαν θετικά στην παραλλαγή «Όμικρον».

Πλέον η κατάσταση δεν μπορεί να κρυφτεί και για πολλοστή φορά η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη για τον αυξημένο αριθμό θανάτων COVID στο «μοντέλο καταγραφής». Απαντώντας σε ερώτηση για τους πολλούς θανάτους, ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε το «μοντέλο καταγραφής» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ): «Βάσει αυτού, όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμα κι όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID».

Έκανε ταυτόχρονα σινιάλο για «επαναπροσδιορισμό» του πρωτοκόλλου καταγραφής COVID θανάτων από τον ΕΟΔΥ, το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί τις επόμενες βδομάδες στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Ενδεικτικές είναι οι μέχρι τώρα διαρροές των κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί ένας θάνατος για να χαρακτηριστεί ότι προκλήθηκε από COVID: Να έχει θετικό αποτέλεσμα σε τεστ κορονοϊού, να έχει εμφανίσει πνευμονία λόγω της λοίμωξης COVID και να έχει λάβει θεραπεία για την αντιμετώπισή της!

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies