ΔιεθνήΕιδησούλες

Αντιμέτωπη με έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία η Lafarge

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία τσιμέντου στον κόσμο μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με βαρύτατες κατηγορίες για τη φερόμενη σχέση της με τον ISIS και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας απέρριψε έφεση για ακύρωση της υπόθεσης και πλέον η Lafarge μπορεί να βρεθεί υπό έρευνα για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό του ο ISIS από το 2012 έως το 2014.

Εάν οι δικαστές αποφασίσουν να προχωρήσει η έρευνα, ο επιχειρηματικός κολοσσός θα αποτελέσει την πρώτη εταιρεία εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τέτοιες κατηγορίες.

Επιβεβαιώνεται το κατηγορητήριο για «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας»

Οι δραστηριότητες της Lafarge στη Συρία είναι υπό έρευνα ήδη από το 2017 όταν αποκαλύφθηκε πως η εταιρεία είχε συμφωνήσει με πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και το Ισλαμικό Κράτος, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου της στην Τζαλαμπίγια.

Σε αυτή τη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017, η Lafarge είναι ύποπτη ότι πλήρωσε το 2013 και το 2014, μέσω της θυγατρικής της Lafarge Cement Syria (LCS), σχεδόν 13 εκατομμύρια ευρώ σε τρομοκρατικές ομάδες και διαμεσολαβητές, προκειμένου να διατηρήσει τη δραστηριότητά της στη Συρία, που βυθιζόταν στον εμφύλιο πόλεμο.

Η Lafarge είναι επίσης ύποπτη για την πώληση τσιμέντου από το εργοστάσιο στον ISIS και την πληρωμή μεσάζοντων για την προμήθεια πρώτων υλών από τζιχαντιστικές ομάδες.

Μια εσωτερική έκθεση που παραγγέλθηκε από την LafargeHolcim, που «γεννήθηκε» από τη συγχώνευση το 2015 της γαλλικής Lafarge και της ελβετικής Holcim, είχε επισημάνει τα εμβάσματα των κεφαλαίων LCS σε μεσάζοντες για διαπραγματεύσεις με «ένοπλες ομάδες». Αλλά η Lafarge αμφισβητούσε πάντα οποιαδήποτε ότι ευθύνεται για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Στην περίπτωση αυτή, η εν γνώσει πληρωμή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν οργανισμό του οποίου το αντικείμενο είναι αποκλειστικά εγκληματικό αρκεί για να καταδείξει τη συνενοχή, ανεξάρτητα από το αν ο ενδιαφερόμενος ενεργεί με σκοπό την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας», εξηγεί το Δικαστήριο για το σκεπτικό της ακύρωσης.

Σε στενή επαφή με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες

Την ίδια στιγμή το τουρκικό πρακτορείο Anadolu Agency, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», δημοσίευσε την Τετάρτη ρεπορτάζ στο οποίο παρουσιάζονται έγγραφα που φέρονται να καταδεικνύουν ότι η Lafarge βρισκόταν σε στενή επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τον στρατό σε σχέση με τις δραστηριότητές της στη Συρία.

Τα έγγραφα, επίσης, φέρονται να σημειώνουν ότι οι γαλλικές υπηρεσίες δεν είχαν προειδοποιήσει τον κατασκευαστικό κολοσσό για τις σκιώδεις σχέσεις του με τον ISIS και άλλες ένοπλες ομάδες.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει το Anadolu, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να ευεργετήθηκαν από την σχέση αυτή, καθώς λάμβαναν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση στην περιοχή.

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies