ΜεσσηνίαςΠολιτική

Αποκαλύψεις περί κερδοσκοπίας, παραοικονομίας και offshore εταιρειών που εκμεταλλεύονται τα μνημεία της χώρας

Με αφορμή αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν έχουν ακόμη διαψευστεί, για κερδοσκοπία και offshore εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα μνημεία της χώρας, μεταξύ αυτών και της Μεσσηνίας, η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Τις τελευταίες ημέρες η εφημερίδα «Δημοκρατία» καταγγέλλει σε σειρά δημοσιευμάτων της πως μια παρέα ανθρώπων που μετέχουν, σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, αλλά και σε offshore εταιρείες έχουν αναπτύξει μέσα και γύρω από τα μνημεία της χώρας, μια τεράστια παραοικονομία και κερδοσκοπούν με διάφορους τρόπους εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι άνθρωποι και οι εταιρείες τους παρουσιάζονται σε δημόσιες παρεμβάσεις τους ως σωτήρες των μνημείων της χώρας, ως θιασώτες της διαφάνειας, ως πρωταγωνιστές της καινοτομίας και ως προωθητές της ανταγωνιστικότητας, με προνομιακούς συνομιλητές υπουργούς της κυβέρνησης και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Όμως η εφημερίδα καταγγέλλει ότι υπάρχουν, αν μη τι άλλο, σοβαρές ενδείξεις ότι στις δραστηριότητες των συγκεκριμένων νομικών προσώπων υπάρχει συστηματική αποφυγή, στην απόδοση των νομίμων τελών και φόρων στο Ελληνικό Δημόσιο που προκαλεί ζημιά, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αδιαφάνεια στην τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την αδειοδότηση των δραστηριοτήτων τους.

Είναι απορίας άξιο γιατί δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση να διερευνήσει και να απαντήσει στις καταγγελίες ότι ”κάτω από τη μύτη του Δημοσίου” πωλούνται και αγοράζονται υπηρεσίες ή προσελκύονται και διοχετεύονται δωρεές και χορηγίες μέσω σκοτεινών διαδρομών και διαδικασιών;

Δεν την ενδιαφέρει να διερευνήσει αν βάλλεται ο υγιής ανταγωνισμός σε βάρος άλλων εταιριών και επιχειρήσεων τουριστικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που προσπαθούν με νόμιμους τρόπους να επιβιώσουν χωρίς να «χρησιμοποιούν», ούτε «υπηρεσίες μεσιτείας», ούτε «προνομιακές διασυνδέσεις», ούτε «διάφορες offshore» για να κρύβουν τα κέρδη τους;

Οι καταγγελίες είναι εξαιρετικά σοβαρές -δεν έχουν μέχρι στιγμής διαψευστεί- και χρήζουν άμεσης διερεύνησης τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τη Δικαιοσύνη. Ιδίως όταν κάποια από τα αναφερόμενα πρόσωπα κατέχουν δημόσια αξιώματα και έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση σε «θέσεις κλειδιά», όπως στο ΔΣ του ΟΔΑΠ ή εμπλέκονται με διάφορους ρόλους σε δημόσιες δράσεις και προγράμματα ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (προγράμματα Ταμείου Ανάκαμψης, προγραμματικές συμβάσεις, σχέδιο ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας, κ.λπ.).

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να απαντήσουν αν οι πόροι αυτοί θα «αξιοποιηθούν» με τις ίδιες «πρακτικές» που περιγράφονται στην εφημερίδα και αφορούν τους λίγους, τους προνομιούχους και τους μεσάζοντες που «ξέρουν πώς να κάνουν τη δουλειά» παρακάμπτοντας τους νόμους της χώρας.

Η υπουργός Πολιτισμού, βέβαια, έχει ήδη απαντήσει δια των πράξεων της. Από την αρχή της θητείας της φροντίζει μονίμως να «χαλαρώνει» με φωτογραφικές τροπολογίες και μεθοδεύσεις το σχετικό νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που διαφύλαξε και αναβάθμισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την εκπόνηση μελετών σε αρχαία μνημεία όσο και για την παραγωγή και χρήση των απεικονίσεών τους ώστε να μην τα εκμεταλλεύονται παράνομα οι κάθε λογής κερδοσκόποι”.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Υ.Γ: Τα δημοσιεύματα της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» εδώ:

Πάρτι εκατομμυρίων στο «Διάζωμα»!

To «Διάζωμα» στερεί πολλά εκατομμύρια από το Δημόσιο

Σχετικές αναρτήσεις

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για 12.522 οικογένειες και 21.339 ωφελούμενα άτομα

admin2020

Άμεση κινητοποίηση της Π.Ε. Μεσσηνίας στην πυρκαγιά της περιοχής Αράχοβας

admin2020

Δημήτρης Πτωχός: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies