ΔιεθνήΕιδησούλες

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Οι Ταλιμπάν άρχισαν να μπαίνουν στην Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται από όλες τις πλευρές στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

 

Το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχει καταφύγει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο έχει μετατραπεί στο τελευταίο προπύργιο των κατοχικών δυνάμεων.

 

Η διοίκηση των Ταλιμπάν, διέταξε τους μαχητές της να απόσχουν από τη βία, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων θέλουν να φύγουν και ζήτησε από τις γυναίκες να κατευθυνθούν σε προστατευμένες περιοχές, ισχυρίστηκε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας των Ταλιμπάν που βρίσκεται στην Ντόχα του Κατάρ.

 

Χθες το βράδυ κατέλαβαν αμαχητί την Τζαλαλαμπάντ, την τελευταία μεγάλη πόλη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

 

Από το πρωί έχει ξεκινήσει η εκκένωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ, με ελικόπτερα να προσγειώνονται στην ταράτσα της Πρεσβείας, ενώ και οχηματοπομπές αναχωρούν από το κτίριο. Ο Τζο Μπαίντεν ανακοίνωσε ότι στέλνει άλλους 2.000 στρατιώτες -συνολικά 5.000- για να επιβλέψουν την αποχώρηση.

Σύμφωνα με το σημερινό της φύλλο η «Sunday Telegraph», ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα εντός της ημέρας.

 

Παράλληλα και οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας ετοιμάζονται για αποστολή εκκένωσης Γερμανών διπλωματών και πολιτών, καθώς και Αφγανών συνεργατών και υπαλλήλων από τη χώρα υπό αυστηρή φρούρηση, όπως ενημέρωσαν στρατιωτικές πηγές το Γερμανικό Πρακτορείο .

 

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies