ΔιεθνήΕιδησούλες

ΑΪΤΗ Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί από τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ

Ο σεισμός 7,2 βαθμών ο οποίος έπληξε το νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής το πρωί του Σαββάτου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 304 ανθρώπους, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

 

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής, Τζέρι Τσάντλερ, άλλοι τουλάχιστον 1.800 τραυματίστηκαν. Ο προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 227 νεκρούς, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει καθώς υπάρχουν αναφορές για αγνοούμενους και εγκλωβισμένους στα συντρίμμια σε ολόκληρη την νησιωτική χώρα.

 

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 08:29 (τοπική ώρα· 15:29 ώρα Ελλάδας), 12 χιλιόμετρα από την πόλη Σεντ-Λουί-ντι-Σιντ, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, την Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με τα δεδομένα του αμερικανικού ινστιτούτου γεωφυσικών μελετών (USGS).

 

Εκκλησίες, καταστήματα, σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια υπέστησαν ζημιές ή κατέρρευσαν εντελώς κατά τη διάρκεια της πολύ ισχυρής δόνησης, παγιδεύοντας όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό κάτω από τόνους μπετόν. Συχνά χωρίς πολλά μέσα, κάτοικοι κατέβαλαν χθες αγωνιώδεις προσπάθειες για να βγάλουν θύματα, πολλά τραυματισμένα, από τα συντρίμμια κτιρίων. Στα λιγοστά νοσοκομεία στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό τα τμήματα επειγόντων περιστατικών κατακλύστηκαν από τραυματίες.

 

Στη νότια ακτή, πολυώροφο ξενοδοχείο, που ονομαζόταν «Le Manguier», κατέρρευσε στη Λε Καγιέ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αϊτής. Το πτώμα του άλλοτε γερουσιαστή Γκαμπριέλ Φορτινέ, του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο αϊτινός πρωθυπουργός.

 

Η πόλη Ζερεμί, με 200.000 κατοίκους, στο νοτιοδυτικό άκρο της χερσονήσου, υπέστη μεγάλες ζημιές στο κέντρο της, που αποτελείται κυρίως από παλιά, ισόγεια σπίτια. Η πόλη, επίσης γνωστή ως η πόλη των ποιητών, είναι σχετικά απομονωμένη από την υπόλοιπη χώρα καθώς η εθνική οδός που διαπερνά τη Αϊτή και θα έφθανε σ’ αυτήν δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

 

Χθες το απόγευμα ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τρία κέντρα υγείας, στις κοινότητες Πεστέλ, Κορέιγ και Ροζό, υπέστησαν κορεσμό.

 

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Καραϊβική, ενώ τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών, όπως ανέφερε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Ο μετασεισμός είχε εστιακό βάθος 8 χλμ., σύμφωνα με το EMSC.

 

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί, ο οποίος επιθεώρησε κατά τη διάρκεια πτήσης με ελικόπτερο τις πληγείσες περιοχές, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα στις τέσσερις περιφέρειες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την καταστροφή.

 

Προσωπικό και φάρμακα ήδη στάλθηκαν από το υπουργείο Υγείας προς τη νοτιοδυτική χερσόνησο, όμως ο εφοδιασμός στις πληγείσες περιοχές, που επείγει, τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανασφάλειας στην Αϊτή εδώ και μήνες. Για δύο χιλιόμετρα, ο μοναδικός δρόμος που συνδέει την πρωτεύουσα με το νότιο τμήμα της χώρας περνάει από το προάστιο Μαρτισάν, το οποίο βρίσκεται εξ ολοκλήρου από τις αρχές του Ιουνίου υπό τον έλεγχο βαριά οπλισμένων συμμοριών, που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποστείλουν βοήθεια.

 

Στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου δεν έχουν ακόμη επουλωθεί οι πληγές του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου 2010, ο οποίος κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και αρκετές πόλεις στην επαρχία. Σε εκείνη την καταστροφή τεραστίων διαστάσεων είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200.000 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί άλλοι 300.000 και πλέον.

 

Η χώρα ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της δολοφονίας του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ την 7η Ιούλη.

 

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Associated Press»)

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies