ΔιεθνήΕιδησούλες

Βουλγαρία: Αναδίπλωση για το φυσικό αέριο – Νέες διαπραγματεύσεις με τη Gazprom

Έτοιμη για νέες διαπραγματεύσεις με τη ρωσική εταιρεία Gazprom, δηλώνει η Βουλγαρία, επειδή ήδη ξεκίνησαν να εκφράζονται φόβοι για ελλείψεις στο φυσικό αέριο τον χειμώνα.

Η Βουλγαρία αποτελεί μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες όπου διακόπηκαν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, επειδή αρνήθηκε κιόλας να το πληρώνει σε ρούβλια, εντείνοντας τις προσπάθειές της για να διαφοροποιήσει τις πηγές ανεφοδιασμού της.

Όμως, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της και για αυτό δηλώνει έτοιμη να διαπραγματευτεί εκ νέου με τη ρωσική Gazprom για παροχή φυσικού αερίου.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας, Ρόσεν Χρίστοφ, δήλωσε σήμερα (22.8.2022) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι «είναι πλέον αναπόφευκτες» οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom Export «για να ξαναρχίσουν οι παραδόσεις της τρέχουσας σύμβασης» η οποία λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως εξήγησε, αυτή είναι «η μόνη λύση» ώστε να διατηρηθούν σε αποδεκτό επίπεδο οι λογαριασμοί για τις επιχειρήσεις. Ο Χρίστοφ είχε καλέσει νωρίτερα τα συνδικάτα των εργαζομένων και τους εργοδότες να στηρίξουν αυτήν την αλλαγή στρατηγικής.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom θα είναι δύσκολες», προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας ότι η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε οι αγοραστές φυσικού αερίου από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια. Σε διαφορετική περίπτωση, απείλησε ότι θα διακοπεί ο ανεφοδιασμός τους.

Οι χώρες που δεν υπάκουσαν, είδαν να κλείνει η στρόφιγγα: εκτός από τη Βουλγαρία, το ίδιο συνέβη με την Πολωνία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Λετονία. Στις άλλες χώρες οι ροές είχαν μειωθεί κατά περίπου 70% τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ όρισε τις 2 Οκτωβρίου ως την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, των τέταρτων μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ.

Ο Ράντεφ όρισε επίσης τον πρώην υπουργό Εργασίας Γκάλαμπ Ντόνεφ επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό, ανησυχίες για την παροχή αερίου και άλλες συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο θα ασκεί καθήκοντα από τις 2 Αυγούστου έως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις πρόωρες εκλογές.

Το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται γενικώς να έχει μια πιο ήπια γραμμή απέναντι στη Μόσχα, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει και προσπάθειες για επανάληψη των εισαγωγών ρωσικού αερίου. Μπορεί επίσης να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα μετά την απόφαση της κυβέρνησης Πετκόφ να απελάσει 70 Ρώσους διπλωμάτες εν μέσω ανησυχιών περί κατασκοπείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies