ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠολιτική

ΒΟΥΛΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Μία πραγματικά ιστορική ομιλία εκφώνησε χθες ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με αφορμή τη συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κάλεσε τον λαό να επαγρυπνεί και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τόνισε «να μην τολμήσετε να ενεργήσετε κρυφά», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να στείλει στρατιωτική μονάδα στο πλαίσιο της ταχείας δύναμης που ενεργοποίησε το ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει κάθε τέτοια εμπλοκή, να σταματήσει η οποιαδήποτε συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μπορεί να έχει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Υπογράμμισε ότι η απάντηση δεν είναι να συστρατευθούν οι λαοί με τον έναν ή τον άλλον ιμπεριαλιστικό πόλο, πως το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ – Ρωσία, αλλά η αυτοτελής ανεξάρτητη γραμμή μακριά από όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως επί χρόνια οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας ζούσαν μαζί στην ΕΣΣΔ, μέχρι τη διάλυσή της που έκανε πιο επιθετικό τον ιμπεριαλισμό και κανείς που τότε πανηγύριζε  δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο κόσμος έγινε πιο ασφαλής, ειρηνικός και δίκαιος.  Απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ότι πρώτη φορά έχει γίνει εισβολή στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θύμισε την εισβολή στην Κύπρο και στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και τις δεκάδες άλλες επεμβάσεις και πολέμους στην ευρύτερη περιοχή με ευθύνη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. 

Ολόκληρη η ομιλία

Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ουκρανικό λαό.

Εναν λαό που πληρώνει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για τις σφαίρες επιρροής, έχοντας από τη μια μεριά τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που το 2014 οργάνωσαν στην Ουκρανία ένα άθλιο πραξικόπημα, στηρίζοντας παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και ναζιστικές οργανώσεις, και από την άλλη τη Ρωσία, που προωθεί τα δικά της συμφέροντα, αποσπά εδάφη της Ουκρανίας και τώρα επεμβαίνει και στρατιωτικά σε αυτή τη χώρα.

Η δική μας πυξίδα στις εξελίξεις είναι:

– Το συμφέρον του ουκρανικού λαού,

– όπως και το συμφέρον του ρωσικού λαού, που θα φορτωθεί το οικονομικό κόστος, τόσο του πολέμου όσο και των οικονομικών κυρώσεων και αντιποίνων.

Αυτοί οι δυο λαοί, που για δεκαετίες έζησαν μαζί, προόδευσαν μαζί στο πλαίσιο του σοσιαλισμού, πολέμησαν μαζί τον ναζισμό – φασισμό, τον γερμανικό ιμπεριαλισμό, είναι που πρέπει να βγουν νικητές.

Και να στρέψουν τον αγώνα τους σε τέτοια κατεύθυνση, ώστε – όσο γίνεται πιο σύντομα – να απαλλαγούν τόσο από κυβερνήσεις τύπου Πούτιν και τύπου Ζελένσκι, όσο και από τους νεόκοπους ολιγάρχες καπιταλιστές που ξεφύτρωσαν μετά το 1991, με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού και στις δύο χώρες, κλέβοντας στην κυριολεξία τον κόπο δεκαετιών του ενωμένου σοβιετικού λαού.

Ολιγάρχες – καπιταλιστές που μάλιστα την κρίσιμη ώρα την κοπανάνε, αφήνοντας τον λαό στην τύχη του, όπως κάνουν τώρα οι Ουκρανοί ολιγάρχες – καπιταλιστές. Οπως έχει γίνει άπειρες φορές στην Ιστορία. Και στη δική μας Ιστορία.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι και οι δύο πλευρές ξερνάνε αντικομμουνισμό. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι η εθνικιστική υστερία των πολεμικών ιαχών θα πρέπει να σκεπάσει τη συλλογική ιστορική μνήμη δύο λαών οι οποίοι ζούσαν για δεκαετίες αδελφωμένοι.

Είναι αυτό που είπε πρόσφατα σε ένα ελληνικό κανάλι μια Ουκρανή: «Δεν έχω καταλάβει τι πόλεμος είναι αυτός. Εμείς που ζούμε εδώ μεγαλώσαμε σε μία ηρεμία, ξέρετε, επί Σοβιετικής Ενωσης».

Πού ήταν η ευαισθησία σας Γιουγκοσλαβία, στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στην Κύπρο;

Κυρίες και κύριοι,

30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, μπορεί κάποιος από όλους εσάς, που πανηγυρίζατε τότε, να απαντήσει;

Κάποιος από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον Συνασπισμό, ΣΥΡΙΖΑ τώρα, που έσερνε μάλιστα και τον χορό των πανηγυρισμών εκείνη την εποχή, μπορεί να απαντήσει, με το χέρι στην καρδιά, αν ο κόσμος έγινε «πιο ασφαλής», «πιο ειρηνικός», «πιο δίκαιος»;

Φυσικά και δεν μπορεί, γιατί αυτό που ζούμε είναι ένα ακόμη δράμα, μια τραγωδία με θύματα λαούς και γυναικόπαιδα.

Είναι ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος και ένας ακόμη πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Είπατε κύριε Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη συνάντησή σας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και το επαναλάβατε σήμερα, επί λέξει τα εξής: «Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε οργανωμένη και μαζική εισβολή σε ευρωπαϊκό κράτος»!

Μιλάτε σοβαρά κύριε Μητσοτάκη; Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία τι ήταν; Η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τότε, τι ήταν; Παρεμπιπτόντως να πω, γιατί ακούσαμε και τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να λέει ότι παραβιάστηκε για πρώτη φορά η τελική πράξη του Ελσίνκι! Η Συμφωνία του Ελσίνκι παραβιάστηκε για πρώτη στη Γιουγκοσλαβία. Οταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία το 1999.

Παραπέρα. Η τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο τι ήταν; Δεν ήταν σε ευρωπαϊκό έδαφος αυτοί οι πόλεμοι και αυτές οι εισβολές; Για να μη μιλήσουμε για τους δεκάδες άλλους πολέμους και επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Φτάσατε στο σημείο – και εσείς και κάποιοι άλλοι – να αποσιωπήσετε τα αμερικανοΝΑΤΟικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία, στην Κύπρο, αλλού, μόνο και μόνο για να στηρίξετε τη ΝΑΤΟική αφήγηση της Ιστορίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Και τι δεν ακούσαμε αυτές τις μέρες. Ξεχείλισαν η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός!

Κροκοδείλια δάκρυα και ανακοινώσεις όλο αγανάκτηση, μασκαρεμένη λόγω ημερών, από εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ για την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας και το «απαραβίαστο των συνόρων»!

Πού ήταν, αλήθεια, η ευαισθησία όλων αυτών όταν τσαλαπατούσαν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης;

Τότε ήταν άλλα τα προσχήματα.

– Ηταν τα χημικά όπλα του Σαντάμ και του Καντάφι, που ακόμη τα ψάχνουμε.

– Ηταν ο πόλεμος κατά των Ταλιμπάν, που όμως, όλως τυχαίως, ήταν δικά τους παιδιά, δικά τους δημιουργήματα.

– Ηταν η υπεράσπιση της περίφημης «Αραβικής Ανοιξης», που γέννησε τα τοξικά λουλούδια του «Ισλαμικού Κράτους» και των τζιχαντιστών.

Πού ήταν αλήθεια η ευαισθησία όλων αυτών για το απαραβίαστο των συνόρων, όταν έκαναν κομματάκια τη Γιουγκοσλαβία;

Πού είναι η ευαισθησία τους για το συνεχιζόμενο έγκλημα στην Κύπρο;

Μήπως θέλετε να θυμηθούμε τι έλεγαν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, για να επιτεθούν στη Γιουγκοσλαβία;

Επικαλούνταν την εθνοκάθαρση των Κοσοβάρων από τον Μιλόσεβιτς και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των εθνών.

Το ίδιο ακριβώς που επικαλείται και κάνει σήμερα ο Πούτιν με τις λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονμπάς.

Βλέπετε πώς οι ιμπεριαλιστές εναλλάσσουν ρόλους και προσχήματα και πώς ο ένας τελικά νομιμοποιεί την πρακτική του άλλου;

Δεν διαβάζουμε την πραγματικότητα με βάση τις υπαγορεύσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, ούτε με την αντικομμουνιστική παραχάραξη Πούτιν

Οχι, κυρίες και κύριοι.

Εμείς δεν θα διαβάσουμε τη σημερινή πραγματικότητα και την Ιστορία ούτε με βάση τις υπαγορεύσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, ούτε με βάση την αντικομμουνιστική παραχάραξη και την αφήγηση του Πούτιν. Στην οποία μάλλον συμφωνείτε, κ. Μητσοτάκη, απ’ ό,τι ακούσαμε σήμερα.

Είπατε επίσης, κύριε Μητσοτάκη, ότι «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή αυξημένων κινδύνων» και ότι «η αντίθεση αυτής της νέας εποχής θα είναι ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας από τη μία και τις δυνάμεις του αυταρχισμού και του αναθεωρητισμού από την άλλη»!

Αλήθεια, όλοι οι παραπάνω που σας ανέφερα, που εξαπέλυσαν πολέμους και επεμβάσεις, που αναθεώρησαν σύνορα και διεθνείς Συνθήκες, που τσαλαπάτησαν ακόμη κι αυτό το Διεθνές Δίκαιο που διαμορφώθηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την καθοριστική συμβολή του σοσιαλισμού, σε ποια ακριβώς κατηγορία ανήκουν;

Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας και τις εκτιμήσεις σας, όλοι αυτοί οι σφαγείς είναι περίπου δημοκράτες, δεν έχουν διόλου αυταρχισμό, ούτε αναθεωρητισμό, και γι’ αυτό συντάσσεστε, λέτε, μαζί τους.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά ένας ακόμη κρίκος σε αυτήν την αιματηρή αλυσίδα των πολέμων και των ανταγωνισμών, που δυνάμωσαν ιδιαίτερα μετά το 1991 και που δεν μπορούν πλέον να διευθετηθούν με προσωρινές συμφωνίες και εύθραυστους συμβιβασμούς.

Αυτό το κοσμοϊστορικό πισωγύρισμα για τους λαούς, τότε, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Αυτό στην πραγματικότητα ήταν που εγκαινίασε μια σχετικά νέα εποχή, έκανε ακόμη πιο επιθετικό τον ιμπεριαλισμό, απελευθέρωσε τις δολοφονικές του μηχανές, όπως το ΝΑΤΟ, οδηγώντας σε τεράστια εγκλήματα.

Ο περίφημος δυτικός σας κόσμος ήταν αυτός που ανέτρεψε τον σοσιαλισμό και έβαλε πλάτη να αναδειχθούν οι διάφοροι Πούτιν και Σία. Ανθρωποί σας ήταν, άνθρωποί του ήταν, του δυτικού κόσμου…

Και δεν έχουν δει τίποτε ακόμα τα μάτια μας.

Σας προειδοποιούσαμε τότε. Οσοι αποσιωπάτε αυτήν την ιστορία δεν το κάνετε από άγνοια, αλλά γιατί πολύ απλά έχετε συστρατευθεί με το ένα στρατόπεδο των παγκόσμιων ληστών εναντίον του άλλου.

Φυσικά η τυπική έναρξη του νέου πολέμου ήταν η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, που προωθεί τα δικά της σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης και εκμετάλλευσης των λαών, και γι’ αυτό το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τον καταδίκασε.

Το εύφλεκτο υλικό του πολέμου συσσωρεύεται εδώ και χρόνια

Ομως δεν μπορούμε να σιωπήσουμε, ούτε φυσικά πολύ περισσότερο να συμφωνήσουμε μαζί σας, που αποκρύπτετε ότι αυτό το εύφλεκτο υλικό του πολέμου συσσωρεύεται εδώ και χρόνια, με ευθύνη περισσότερων παικτών και όχι μόνο της Ρωσίας.

Δεν το ξέρετε;

Δεν ξέρετε ότι εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ μεθοδεύουν και προωθούν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, επεμβαίνοντας, κουβαλώντας ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και βάσεις του θανάτου, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά;

Δεν ξέρετε ότι το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν περιορίστηκε, πολύ περισσότερο δεν διαλύθηκε μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, όπως όλοι σας εδώ μέσα λέγατε τότε, αλλά αντίθετα συνεχώς διευρύνεται, προσαρτώντας άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης; Οτι στρατιωτικές δυνάμεις, βάσεις και σύγχρονα όπλα εγκαθίστανται σε διάφορα σημεία πέριξ της Ρωσίας;

Δεν ξέρετε ότι εδώ και χρόνια υπάρχουν πολεμικά σχέδια και διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις και γυμνάσια στη Βόρεια Θάλασσα, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική, με συγκεκριμένο στόχο;

Δεν ξέρετε ότι το 2014 το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ήταν αυτοί που οργάνωσαν το πραξικόπημα στην Ουκρανία – τη λεγόμενη πορτοκαλί «επανάσταση» – με τη στήριξη φασιστικών ομάδων και παραστρατιωτικών μηχανισμών, που εδώ στην Ελλάδα τη χαιρετίσατε μάλιστα, συμμετέχοντας σε αυτή συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις;

Και αν δεν τα ξέρετε ή κάνετε πως δεν τα θυμάστε, μπορεί να σας ενημερώσει και να σας τα θυμίσει ο Αμερικάνος πρέσβης, ο κύριος Πάιατ, που τότε ήταν πρέσβης στην Ουκρανία και συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση του πραξικοπήματος από ό,τι έχει γραφτεί σε έγκυρες εφημερίδες και Μέσα διεθνώς, και δεν έχει διαψευστεί.

Ομως δεν χρειάζεται. Τα ξέρετε πολύ καλά…

Και τα ξέρετε καλά γιατί όλες μα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, και της ΝΔ, και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, και του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίξατε αυτές τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις και εμπλέξατε τη χώρα μας σε αυτόν τον επικίνδυνο ανταγωνισμό.

Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προωθούνται στην Ανατολική Ευρώπη μέσω της στρατιωτικής βάσης της Αλεξανδρούπολης και του Στεφανοβίκειου.

Είναι οι βάσεις που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και που σήμερα η ΝΔ επεκτείνει και τις μονιμοποιεί, δίνοντας γην και ύδωρ…

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προχτές αποφασίσατε και τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού με «C-130» στην Ουκρανία, αναβαθμίζοντας την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και μετατρέποντας τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε πιθανό στόχο αντιποίνων, όταν μάλιστα σας είναι γνωστές οι σχετικές προειδοποιήσεις Ρώσων αξιωματούχων.

Εκτός όμως από την εμπλοκή σας στον ρωσοουκρανικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με την αποστολή καλάσνικοφ στην Ουκρανία, άραγε δεν εμπλέκεστε σε τίποτε άλλο;

Γιατί είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ ήδη ενεργοποίησε τη Δύναμη Αντίδρασης (NATO Response Force)…

Κι εσείς θέλετε να μας πείτε ότι μένετε απέξω;

Δηλαδή ούτε χερσαία μονάδα, ούτε πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος δεν θα δώσετε;

Μήπως ήδη έχετε έτοιμη καμιά μονάδα για να φύγει προς τα εκεί;

Μην τολμήσετε να ενεργήσετε κρυφά από τον ελληνικό λαό!

Να σταματήσει αμέσως κάθε ελληνική εμπλοκή! Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί!

Σταματήστε εδώ και τώρα την οποιαδήποτε συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Δυστυχώς, από όσα είπατε, η εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύγκρουση είναι άμεση και ο κίνδυνος για τον ελληνικό λαό, σε περίπτωση γενίκευσής της, παραπάνω από υπαρκτός.

Γι’ αυτό προειδοποιούμε. Θα έχετε εγκληματικές και ιστορικές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό να σέρνετε την Ελλάδα σε αυτήν την ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Και εσείς ως κυβέρνηση σήμερα και όλοι όσοι πριν από εσάς έβαλαν τις υπογραφές τους στις ΝΑΤΟικές αποφάσεις και στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και σε στρατιωτικό προγεφύρωμα.

Σταματήστε εδώ και τώρα την οποιαδήποτε συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που μπορεί να αποκτήσει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Πάνω απ’ όλα απευθυνόμαστε και καλούμε τον ελληνικό λαό να προβληματιστεί και να γυρίσει την πλάτη σε όλα αυτά τα προσχήματα που του αραδιάζουν η κυβέρνηση της ΝΔ και διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις, για να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Τι του λέτε; Οτι δήθεν με αυτόν τον τρόπο ισχυροποιούνται οι θέσεις της χώρας έναντι της Τουρκίας, ότι θωρακίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά!

Ψέματα, επιχειρήματα που έχουν χρεοκοπήσει ουκ ολίγες φορές. Και το ξέρετε και συνειδητά ψεύδεστε.

Δεν πιστεύουμε ότι είστε αφελείς ή ανίκανοι να αντιληφθείτε αυτήν την πραγματικότητα.

– Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι η διαχρονική στήριξη που έχουν προσφέρει οι ελληνικές κυβερνήσεις στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις συνυπάρχει με την αναβάθμιση των διεκδικήσεων της τουρκικής ηγεσίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας;

Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι η διαχρονική στήριξη που έχουν προσφέρει οι ελληνικές κυβερνήσεις στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις συνυπάρχει με την αναβάθμιση των διεκδικήσεων της τουρκικής ηγεσίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας;

– Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι σε όλες τις επιθετικές ενέργειες και τις προκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας το ΝΑΤΟ λειτουργεί ως «Πόντιος Πιλάτος»;

– Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι αυτό που κυριαρχεί στους ΝΑΤΟικούς κύκλους – στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα – είναι η διατήρηση πάση θυσία της συνοχής του ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα παζάρια που κάνουν με την Τουρκία;

Ας μην ξεχνάμε επίσης τη συμμετοχή της Ελλάδας σε μια άλλη «Ουκρανική Εκστρατεία», στο πλευρό των ιμπεριαλιστών το 1919, για την κατάπνιξη της νεαρής τότε σοβιετικής εξουσίας, προκειμένου να γίνει δήθεν πιο αρεστή στους Δυτικούς υποτίθεται συμμάχους της, οι οποίοι της γύρισαν την πλάτη, ενώ συνοδεύτηκε και από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη μεγάλη τραγωδία που βίωσε ο ελληνισμός λίγα χρόνια αργότερα.

Τώρα τελευταία, μάλιστα, βρήκαμε καινούργιο χαβά: Ενας καινούργιος όρος έχει ενταχθεί στη φρασεολογία του ΝΑΤΟ. Το έχετε ακούσει. Ποιος είναι αυτός; Μιλάνε για ΝΑΤΟικό έδαφος, για ΝΑΤΟικά εδάφη…

Κανένας δεν πρέπει να αποδεχτεί ένα τέτοιο πράγμα.

Το ΝΑΤΟ είναι μια στρατιωτική συμμαχία. Τι πάει να πει «ΝΑΤΟικό έδαφος»;

Αντιλαμβάνεστε πού οδηγεί η υιοθέτηση αυτού του όρου;

Αύριο – μεθαύριο θα σου πουν, όπως το λένε ήδη για τις θαλάσσιες και εναέριες ζώνες, ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ένα ενιαίο ΝΑΤΟικό έδαφος, οπότε λύστε τις διαφορές σας, κόψτε το κεφάλι σας, με συνδιαχείριση και με το ΝΑΤΟ επιδιαιτητή, ακόμα και παραχωρώντας κυριαρχικά και άλλα δικαιώματα.

Μιλάτε για τις «εγγυήσεις των ισχυρών μας συμμάχων».

Και στον Ζελένσκι παρόμοιες εγγυήσεις έδιναν, και κάποιοι δίνουν ακόμα.

Θα δούμε τι θα γίνει στο τέλος. Και ο νοών νοείτω…

Ο λαός να μη στοιχηθεί με τα «οράματα» της αστικής τάξης

Μιλάτε για την «Ελλάδα που μετατρέπεται σε έναν διεθνή κόμβο», κάτι που θα ωφελήσει τον ελληνικό λαό.

Το παράδειγμα της Ουκρανίας όμως είναι κάτι παραπάνω από διδακτικό.

Αυτή η χώρα φιλοξενεί στο έδαφός της ένα τεράστιο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου και παίζει ρόλο – «κλειδί» στη μεταφορά του από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Αντίστροφα, αποτελεί κόμβο για τα εμπορεύματα της Δύσης που προορίζονται για τη ρωσική αγορά.

Είναι δηλαδή αυτό που λέμε, ένας ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, με μια ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική θέση.

Ολα αυτά τα «προσόντα», όμως, όχι μόνο δεν της εξασφάλισαν καμία σιγουριά, ούτε εγγυήθηκαν την ασφάλεια του λαού της, αλλά αντίθετα, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, αποτέλεσαν την αιτία να βρεθεί η Ουκρανία στο μάτι του κυκλώνα.

Οσο για τη φτώχεια, αυτή είναι μόνιμη συντροφιά για μεγάλο κομμάτι του λαού της, που δεν μπορούσε να γευτεί τα «καλά» από τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο ούτε και πριν την επέμβαση.

Ας τα σκεφτεί καλά όλα αυτά ο λαός στην Ελλάδα, που διαθέτει πλέον την πείρα να δει καθαρά ότι κανένα συμφέρον δεν έχει να στοιχίζεται πίσω από τα οράματα της αστικής τάξης και ότι αντίθετα, στο κυνήγι του κέρδους μέσα στο δάσος των ανταγωνισμών, αυτός είναι το θήραμα.

Σπέρνει αυταπάτες και σύγχυση ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ρεσιτάλ υποκρισίας και στρουθοκαμηλισμού.

Με την απόδοση ευθύνης μονομερώς στη Ρωσία, «ξεπλένει» εντελώς τον ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Σπέρνετε αυταπάτες και συγχύσεις, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, για τον ρόλο της ΕΕ…

Η ΕΕ δεν είναι «άφωνη» και «αμέτοχη» στις εξελίξεις όπως λέτε, αλλά συμμετέχει ενεργά εδώ και χρόνια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εν προκειμένω στον σχεδιασμό περικύκλωσης της Ρωσίας.

Ενώ αρκετοί ηγέτες της αρχίζουν να τη βλέπουν «Κάιζερ Γουλιέλμοι», όπως ο καγκελάριος της Γερμανίας, που αποφάσισε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ για πρώτη φορά μετά την πτώση του Χίτλερ και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου…

Και μάλιστα οι λεγόμενες προοδευτικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη είναι που πρωτοστατούν. Οπως εδώ στην Ελλάδα τα κόμματα – παραρτήματά τους, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, πρωτοστατούν σε πολεμικές ιαχές, όπως έκαναν και το 1999, ειδικά εσείς κ. Κατρίνη – όχι προσωπικά, το κόμμα σας – με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Να τελειώνουμε και με αυτό το παραμύθι…

Προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ότι «δεν ξέρει τίποτε για το έγκλημα», που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι ήταν η ίδια η κυβέρνησή του που πρωτοστάτησε στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων, εγκαινιάζοντας τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, με ξεκάθαρο στόχο τη Ρωσία.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας πριν λίγες μέρες δήλωνε στη Βουλή τα εξής: «Ηταν πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, όχι όμως να ενταχθεί σε αμερικανικές επιχειρήσεις και να έχουμε κάθε μέρα δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας».

Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο!

Γιατί ξέρατε πολύ καλά ότι η βάση στην Αλεξανδρούπολη – και όχι μόνο – θα αξιοποιούνταν για επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας. Από την πρώτη στιγμή σάς το είχαν ξεκαθαρίσει οι Αμερικάνοι, και σε σας και σε όλους.

Αλλες αντιφάσεις σας που προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων. Και τη δική σας…

Από τη μία λέτε – και σωστά – ότι κακώς στάλθηκε στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, από την άλλη ο κύριος Τσίπρας βγαίνει και λέει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, όταν η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο και μέσω της χορήγησης στρατιωτικού υλικού είναι ακριβώς αποτέλεσμα και αυτών των δεσμεύσεων.

Ακουσα τον κ. Τσίπρα σήμερα όχι να καταδικάζει, αλλά να διατυπώνει κάποιες ανησυχίες για την αποστολή του στρατιωτικού υλικού και να λέει ότι δεν έγινε με απόφαση διεθνών οργανισμών, εκτός απ’ το ότι δεν ρωτήθηκε και ο ίδιος ή άλλα κόμματα. Δηλαδή αν αύριο αποφασίσει το ΝΑΤΟ, αποφασίσει η ΕΕ να στείλουν όπλα, μάχιμες δυνάμεις, να στείλουν στρατό, τότε προφανώς για εσάς, για τον κ. Τσίπρα δεν θα υπάρχει και κανένα πρόβλημα.

Κάνετε αυτό που κάνατε πάντα, σε όλες τις περιπτώσεις ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Υιοθετείτε πρακτικά τα προσχήματα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Από τη Γιουγκοσλαβία, για τον δικτάτορα Μιλόσεβιτς, τότε ο Συνασπισμός…

Στο Αφγανιστάν, που λέγατε «όχι στον πόλεμο – όχι στην τρομοκρατία»…

Μέχρι την «Αραβική Ανοιξη» και την «πορτοκαλί επανάσταση» που βγήκατε πρώτοι πρώτοι να τις χαιρετίσετε…

Τρικυμία εν κρανίω;

Οχι κύριοι, απόλυτα συνειδητές οι επιλογές σας. Απλά δεν θέλετε να αφήσετε και πολύ ξεκρέμαστο ένα προοδευτικό, αριστερό σας ακροατήριο, θέλετε απλώς να του χαϊδεύετε λίγο τα αυτιά, γιατί αλλιώς θα σας γυρίσει την πλάτη, όπως ήδη έως έναν βαθμό το έχει κάνει…

Προεόρτιαόσων πρόκειται να ακολουθήσουν εάν οι λαοί δεν καθορίσουν οι ίδιοι τις εξελίξεις

Είναι πλέον φανερό ότι οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί οξύνονται διεθνώς επικίνδυνα, με επίκεντρο τις σφαίρες επιρροής, τις αγορές, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς.

Είναι πλέον έκδηλο ότι έχει προ πολλού ξεπροβάλει ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ – Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Και η Ιστορία έχει αποδείξει ότι η αλλαγή στον συσχετισμό δύναμης δεν γίνεται ποτέ αναίμακτα.

Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με βίαια, στρατιωτικά μέσα, ξεπηδά από τον ληστρικό καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Βλέπουμε ισχυρά κράτη, όπως είναι για παράδειγμα η Γερμανία, να απογειώνει τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι όλα αυτά αποφασίστηκαν και εξαγγέλθηκαν εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ηταν σχέδια γνωστά, δημοσιευμένα και στον Τύπο, που απλά τώρα μπήκαν πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά σε εφαρμογή και με τον στόχο να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση στην κάθε χώρα. Και κάτι απ’ αυτά τα γνωστά σχέδια τα ομολόγησε – δεν ξέρω αν το συνειδητοποίησε – ο κ. πρωθυπουργός σήμερα, λέγοντας ότι τα «Μπελαρά» και τα «Ραφάλ» να που χρειάζονται τώρα, δηλαδή τα αγοράσαμε τότε, πληρώνει ο ελληνικός λαός για να έχουμε τη Ρωσία αντίπαλο. Αρα δεν ήταν στο Αιγαίο, δεν ήταν ο Ερντογάν και η Τουρκία…

Η σημερινή πολεμική αντιπαράθεση είναι τα προεόρτια όσων πρόκειται να ακολουθήσουν εάν οι λαοί δεν καθορίσουν οι ίδιοι τις εξελίξεις, ο κάθε λαός στη χώρα του.

Είναι τα προεόρτια εξελίξεων που οι λαοί θα πληρώσουν με περισσότερες τραγωδίες, περισσότερο αίμα, εκμετάλλευση και φτώχεια.

Ηδη ο ελληνικός λαός, αλλά και οι άλλοι λαοί πληρώνουν βαρύ οικονομικό φόρο με την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, τους εξοπλισμούς.

Και μην προσπαθήσετε να δικαιολογήσετε τις αντιλαϊκές σας επιλογές με άλλοθι τον πόλεμο, όπως ήδη έχουν ξεκινήσει να κάνουν υπουργοί της κυβέρνησής σας.

Εκτός όλων των άλλων η «ουκρανική κρίση» χύνει πολύ λάδι στην ήδη δυνατή φωτιά της ενεργειακής φτώχειας, αφού πάνω απ’ το 1/3 του φυσικού αερίου που καταναλώνει η ΕΕ και το 40% της ελληνικής κατανάλωσης προέρχεται απ’ τη Ρωσία.

Η εκτίναξη των τιμών, βέβαια, ξεκίνησε πολύ πριν την «ουκρανική κρίση».

Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για τη νέα μεγάλη επιβάρυνση του λαού που φέρνει η υλοποίηση της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, αφού οι αυξήσεις είναι το συνδυασμένο αποτέλεσμα της εφαρμογής των κατευθύνσεων και των δεσμεύσεων που οδήγησαν στην εγκατάλειψη των εγχώριων ορυκτών καυσίμων και στην ανάδειξη του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε στρατηγικό καύσιμο.

Δεσμεύσεις που αφορούν την αποδοχή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του εμπορίου δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, των «πράσινων» φόρων, της «απελευθέρωσης» του τομέα Ενέργειας.

Να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του για να μην πληρώσει τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία

Για να μην επιδεινωθεί κι άλλο η κατάσταση, πρέπει ο λαός να οργανώσει την αντεπίθεσή του για να μην πληρώσει ξανά για τα κέρδη του κεφαλαίου και τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία.

Απαιτώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης, όπως:

Η κατάργηση των φόρων στα καύσιμα, βαδίζοντας τον δρόμο της ανατροπής για να πάψουν η Ενέργεια, τα τρόφιμα και η ίδια η εργατική δύναμη να αποτελούν «εμπορεύματα».

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι λαοί χρειάζεται να γυρίσουν την πλάτη στα προσχήματα που χρησιμοποιούνται κάθε φορά.

Οργανώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν, στις αστικές τάξεις που διευθύνουν και τις κυβερνήσεις τους, που μας σέρνουν στον πόλεμο ή τους επιβάλλουν μια δήθεν «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δεν βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο.

Το πραγματικό δίλημμα σήμερα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΕΕ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία.

Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό λαό, αυτός ο αγώνας δεν έχει καμία σχέση με τα ευχολόγια και τις κοινοτοπίες των άλλων κομμάτων, που λέγονται για να λέγονται, περί «ειρηνικής λύσης» και «διπλωματίας» και άλλα εύηχα, χωρίς όμως καμιά ουσία, αλλά σημαίνει πρακτικά τα εξής:

– Καμία συμμετοχή – καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού με οποιοδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα.

– Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου.

– Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.

– Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τον λαό πραγματικά στο τιμόνι της εξουσίας.

Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις, ώστε ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί να ξεμπερδέψουν τελικά με το σύστημα που γεννά μόνο φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.

Σχετικές αναρτήσεις

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

«Χρονοδιάγραμμα για τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies