ΑθλητισμόςΕιδησούλεςΚορίνθουΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Γνωρίζατε ότι… ο Παγκορινθιακός νίκησε τον Ολυμπιακό στο πρώτο παιχνίδι της Α΄ εθνικής;

 

Ο Ολυμπιακός,  ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος της δεκαετίας του 1950 στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Για έξι (6) συνεχείς χρονιές οι «Πειραιώτες» δεν είχαν αντίπαλο. Από τη σεζόν 1953-1954 ως και αυτή του 1958-1959, οι «ερυθρόλευκοι» σήκωναν τα πρωταθλήματα Ελλάδος. Αν συνυπολογίσουμε και το πρωτάθλημα του 1950-1951, ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει τα 7 από τα 8 πρωταθλήματα που είχαν διοργανωθεί εκείνη τη δεκαετία.

Με εκπληκτικούς παίκτες στην σύνθεση τους όπως οι Δαρίβας, Θεοδωρίδης, Καραπατής, Κοτρίδης, Ρωσσίδης, Ιωάννου, Υφαντής, Πολυχρονίου, Στεφανάκος, Παπάζογλου, Μπέμπης  κ.α., οι «Πειραιώτες» δεν είχαν αντίπαλο στα γήπεδα που έπαιζαν.

Τη σεζόν 1958-1959 οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το 6ο συνεχόμενο πρωτάθλημα και το 3ο συνεχόμενο «ντάμπλ».

Ήταν στην κορύφωση της πιο σπουδαίας ομάδας που παρουσίασαν  μέχρι τότε και η «άφιξη» της Α΄ εθνικής κατηγορίας τη σεζόν 1959-1960 τους έχριζε αυτόματα ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του νέου πρωταθλήματος.

Αυτή τη φορά η ομάδα θα έπρεπε να αποδείξει σε ένα Μαραθώνιο 30 αγωνιστικών την πληρότητα της σε όλες τις γραμμές. Έπρεπε να αποδείξει ότι δικαίως ήταν ο φόβος και ο τρόμος των ομάδων. Έπρεπε να αποδείξει την ανωτερότητα της σε επαρχιακές και σκληρές έδρες.

Η κλήρωση του 1ου πρωταθλήματος Α΄ εθνικής κατηγορίας, με την συμμετοχή 16 ομάδων τη σεζόν 1959-1960, έστειλε τον Ολυμπιακό την 1η αγωνιστική να αντιμετωπίσει στην Κόρινθο τον Παγκορινθιακό.

Για πρώτη φορά στην Α΄ εθνική, η ομάδα της Κορίνθου δεν θα μπορούσε να έχει δυσκολότερο αντίπαλο. Τον επί χρόνια πρωταθλητή και κυπελλούχο Ελλάδος Ολυμπιακό.

Η ζήτηση των εισιτηρίων που εκδόθηκαν για την συγκεκριμένη συνάντηση ήταν έντονη από τους κατοίκους της Κορίνθου. Τα 6.200 «μαγικά» χαρτάκια εξαφανίστηκαν «εν ριπή οφθαλμού».

Η εκκίνηση του πρώτου Πρωταθλήματος Α΄ εθνικής ποδοσφαίρου δόθηκε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 1959.

Στην Κόρινθο ο τοπικός Παγκορινθιακός υποδέχτηκε στο γήπεδο που βρίσκονταν στο στρατιωτικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσύλλεκτων (!) τον Ολυμπιακό.

Ο άσημος μέχρι τότε Παγκορινθιακός μπήκε στο γήπεδο χωρίς κόμπλέξ για να κοντραριστεί με τον Πρωταθλητή και Κυπελλούχο Ολυμπιακό.

Οι δύο ομάδες είχαν να ανταγωνιστούν και τον δυνατό άνεμο που σε συνεργασία με την άμμο του γηπέδου έκαναν τις συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα πολύ δύσκολες.

Η «ανεμοθύελλα» που επικρατούσε δυσκόλευε τους παίκτες αλλά και τους 8.000 θεατές που στριμώχτηκαν στο στρατιωτικό γήπεδο της Κορίνθου.

Οι 2.000 εξ αυτών είχαν ταξιδέψει από την Αθήνα και τον Πειραιά, προσδοκώντας σε μια εύκολη και μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού.

Ο κυρίαρχος άνεμος ήταν στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στους «Πειραιώτες» και κάθε επιθετική τους προσπάθεια αποκρούονταν εύκολα από την άμυνα του Παγκορινθιακού.

Από την άλλη η ομάδα της Κορίνθου, σε ένα γήπεδο που το γνώριζε καλά, περίμενε την δική της ευκαιρία για να αιφνιδιάσει τους πρωταθλητές.

Αυτό συνέβη στο 40ο λεπτό όταν ο Κόης με εξαιρετικό φάουλ και με τη βοήθεια του ανέμου έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αποκρούσει Σάββα Θεοδωρίδη.

Μετά την επίτευξη του τέρματος από τον Κόη η μπάντα του Δήμου Κορίνθου άρχισε να παιανίζει εμβατήρια ενώ ένας φαντάρος παράτησε την σκοπιά του για να πανηγυρίσει το γκολ του Παγκορινθιακού!

 

Η ομάδα της Κορίνθου πριν να σημειώσει το 1-0 είχε οριζόντιο δοκάρι ενώ μετά την επίτευξη του τέρματος ο Θεοδωρίδης, σε νέο φάουλ, έσωσε τον Ολυμπιακό από το 2-0.

Το σκηνικό άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός είχε με το μέρος του τον άνεμο και έτσι άρχισε να πολιορκεί τον Παγκορινθιακό.

Οι παίκτες της Κορίνθου οπισθοχώρησαν και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ έδιωχναν σε πλάγιο-άουτ τις επιθέσεις των «ερυθρόλευκων».

Όσο περνούσε η ώρα τόσο πιο πολύ πίστευαν στη νίκη οι παίκτες του Παγκορινθιακού. Οι 8 από τους 11 παίκτες αμύνονταν «λυσσαλέα» στην γραμμή της μεγάλης τους περιοχής για να κρατήσουν το σκορ.

Με όλες τους τις δυνάμεις πάλευαν και οι παίκτες του Ολυμπιακού αλλά χωρίς να μπορούν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη άμυνα της ομάδα της Κορίνθου.

Παρά τις προσπάθειες των Ολυμπιακών να ισοφαρίσουν το παιχνίδι, το σκορ δεν άλλαξε.

Ο Παγκορινθιακός πέτυχε μία σπουδαία και αναπάντεχη νίκη με 1-0 επί του πρωταθλητή Ελλάδος και έκανε γνωστό το όνομα του σε όλη την Ελλάδα.

Έστειλε παράλληλα μήνυμα στους αντιπάλους του Ολυμπιακού ότι οι μόνιμοι πρωταθλητές Ελλάδος ήταν «τρωτοί» και η κυριαρχία τους μπορούσε να σταματήσει!

Η ήττα από τον Παγκορινθιακό ήταν μεγάλη έκπληξη και για τους πρωταθλητές του Ολυμπιακού. Κανείς δεν περίμενε την ήττα και εύχονταν να είναι μία μόνο κακή στιγμή της ομάδας. Εύχονταν η συνέχεια να είναι αντάξια των τίτλων και της ιστορίας της ομάδας.

Παρά τις προσδοκίες των φίλων της ομάδας, ο Ολυμπιακός δεν ήταν έτοιμος για τον Μαραθώνιο των 30 αγωνιστικών σε σκληρές και δύσκολες έδρες.

Η «χρυσή» ομάδα της δεκαετίας του 1950 είχε πλέον κορεστεί σε τίτλους και οι περισσότεροι παίκτες ήταν στη δύση της καριέρας τους.

Παρά τον τίτλο του φαβορί οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν να «σηκώσουν» κεφάλι κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος και τερμάτισαν στην τρίτη (3η) θέση της βαθμολογίας, μακριά από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ οι οποίο χρειάστηκαν αγώνα «μπαράζ» για να λύσουν τις «διαφορές» τους.

Οι «πράσινοι» ήταν αυτοί που τελικά «έσπασαν» το «σερί» του Ολυμπιακού και αναδείχθηκαν πρωταθλητές στο πρώτο (1ο) πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής.

Ο Ολυμπιακός έπρεπε να περιμένει τη σεζόν 1965-1966, και μετά την ανανέωση του έμψυχου υλικού, για να ξαναγίνει πρωταθλητής Ελλάδος.

Η πρώτη απόπειρα στην Α΄ εθνική κατηγορία δεν ήταν επιτυχημένη. Ο Παγκορινθιακός τον προσγείωσε στη νέα πραγματικότητα της Α΄  εθνικής.

Ο Παγκορινθιακός ήταν αθλητικό σωματείο το οποίο είχε προκύψει στις αρχές του 1958 μετά από συγχώνευση δύο ομάδων της Κορίνθου,του Αχιλλέα Κορίνθου (ιδρύθηκε το 1927) και του Ολυμπιακού Κορίνθου (ιδρύθηκε το 1928).

Στη σύντομη παρουσία του στη μεγάλη κατηγορία πέτυχε 9 νίκες (ξεχωρίζουν οι νίκες με 1-0 επί του Ολυμπιακού στην Κόρινθο με γκολ του Γιώργου Κόη τη πρώτη αγωνιστική 25 Οκτωβρίου 1959, με 2-0 επί του Άρη στην Κόρινθο και με 2-1 επί του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη), 7 ισοπαλίες (ξεχωρίζουν τα 0-0 με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ στην Κόρινθο) και 14 ήττες. Τα τέρματα του στο πρωτάθλημα ήταν 27-45.

Εκείνη τη χρονιά αγωνίστηκαν με τα χρώματα του Παγκορινθιακού οι :

Λεωνίδας (Λέλος) Αδαμαντίδης (απο ΑΕΚ), Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Παναγιώτης Βικάτος ,Γιαννακούλιας, Γιώργος Κόης, Γιάννης Κόλλιας, Λιόλιος (απο Αχιλλέα Τρικάλων), Αλέκος Μήττας, Μιχαλάκης, Κ.Νκολάου, Π.Νικολάου (απο Πήγασο Κορίνθου), Παπαφίλης, Δημήτρης Πατριαρχέας (απο Όμιλο Καλαμάτας), Θεοφάνης Τασίνος (αργότερα πήγε στην ΑΕΚ), Ηλίας Τσαγκλής (απο Πήγασο Κορίνθου) και ο μοναδικός τερματοφύλακας που χρησιμοποιήθηκε ο Δημήτρης Χατζής (από Απόλλωνα Αθηνών). Προπονητής ήταν ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Γαβρίλος Γαζής.

Το 1963 ο Παγκορινθιακός και η ομάδα του Άρη Κορίνθου συγχωνεύονται και δημιουργούν τον ΑΠΣ Κόρινθος, ο οποίος αργότερα μετείχε στην επαγγελματική Α’ Εθνική για πέντε περιόδους (1979-1982 και 1991-1993).

Ένα νέο σωματείο με το όνομα Παγκορινθιακός αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής τις περιόδους 1963-64 (8ος στο 2ο όμιλο), 1964-65 (16ος στο 2ο όμιλο) και τα επόμενα χρόνια στις ερασιτεχνικές κατηγορίες ως το 1999, όταν συγχωνεύτηκε με την Κόρινθο και δημιούργησαν τον σημερινό ΠΑΣ Κόρινθος.

ΠΗΓΕΣ: sportshistory.gr/, ΦΒ ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΝΤΑΛΟΖΗΣ, ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Σχετικές αναρτήσεις

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

admin2020

Η επέτειος της μάχης του Ισθμού και των Εξαμιλίων

admin2020

17ος Μαραθώνιος Μεσσήνης: ο ΣΑΜ οργάνωσε και…έτρεξε!

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies