ΔιεθνήΕιδησούλες

Δημοσκόπηση: Το 75% των Ρώσων δηλώνει ότι η Σοβιετική Εποχή ήταν η “καλύτερη περίοδος” στην ιστορία της χώρας

Τρεις στους τέσσερις Ρώσους πιστεύουν ότι η σοβιετική εποχή ήταν η καλύτερη εποχή στην ιστορία της χώρας τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την ανεξάρτητη δημοσκόπηση του Levada Center την Τρίτη.

Οι Ρώσοι έχουν εκφράσει όλο και πιο θετικές απόψεις για τη Σοβιετική Ένωση με τα χρόνια, με νοσταλγία προς την ΕΣΣΔ και την απήχηση του Στάλιν να χτυπάει ρεκόρ  τον τελευταίο χρόνο.

Μόλις το 18% των Ρώσων ερωτηθέντων ανέφερε ότι διαφωνεί με την ιδέα ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν η καλύτερη στιγμή στην ιστορία της χώρας τους, ανέφερε η Λεβάδα.

Όταν τους ζητήθηκε να ονομάσουν τα πράγματα που σχετίζονται με τη σοβιετική εποχή, το 16% των ερωτηθέντων αναφέρθηκε στη “μελλοντική σταθερότητα και εμπιστοσύνη” και το 15% είπε ότι τη συσχετίζει με “μια καλή ζωή στη χώρα.” Το 11% είπε ότι συνδέει τη σοβιετική εποχή με προσωπικές αναμνήσεις από την παιδική ή τη νεότητά τους.

Μόνο ένα μικρό μέρος των ερωτηθέντων ανέφερε ότι είχε αρνητικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση. Το “οικονομικό έλλειμμα”, οι “μεγάλες ουρές” και τα “κουπόνια” χαρακτηρίστηκαν από το 4% των ερωτηθέντων, ενώ το “Σιδηρούν Παραπέτασμα”, η “οικονομική στασιμότητα” και οι “πολιτικές καταστολές” αναφέρθηκαν από το 1% έκαστο, ανέφερε το Κέντρο Levada.

Η κοινωνιολόγος της Levada, Karina Pipiya, είπε στην εφημερίδα Vedomosti business daily ότι ενώ οι Ρώσοι τείνουν να βλέπουν τη σοβιετική εποχή με ένα κυρίως θετικό πρίσμα, οι προσωπικές τους αναμνήσεις από εκείνη την εποχή έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από μια γενική εικόνα κοινωνικής σταθερότητας, εμπιστοσύνης στο μέλλον και μιας καλής ζωής κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Ο Αντρέι Κολέσνικοφ, ανώτερος συνεργάτης στο δυναμικό εμπειρογνωμόνων Carnegie Center της Μόσχας, δήλωσε στον Βεντομόστι ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα του κόσμου για την τρέχουσα πραγματικότητα της Ρωσίας.

“Η Σοβιετική εποχή μπορεί θεωρείται περίοδος υψηλών προτύπων διαβίωσης, αλλά περίοδος δικαιοσύνης. Ο σημερινός κρατικός καπιταλισμός θεωρείται άδικος: η αδικία είναι στη διανομή, την πρόσβαση σε αγαθά και υποδομές. Και αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρότερο”, ανέφερε ο Κολέσνικοφ σύμφωνα με το Vedomosti.

Με πληροφορίες από: https://www.themoscowtimes.com/2020/03/24/75-of-russians-say-soviet-era-was-greatest-time-in-countrys-history-poll-a69735 μέσω guernicaeu.wordpress.com

Σχετικές αναρτήσεις

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Ας δούμε το Ξυλόκαστρο πριν από 55 χρόνια…

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies