ΔιεθνήΕιδησούλες

“Ανακτήσαμε τη δημοκρατία και την ελπίδα” – Μεγάλη νίκη από τον πρώτο γύρο με 52% για το MAS στη Βολιβία!

Mπορεί μια ανεξήγητη (;) χρονοτριβή να καθυστέρησε λίγο την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις εκλογές της Βολιβίας, δεν μπορούσε όμως να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων και να ματαιώσει τη μεγάλη νίκη του MAS (Movimiento Al Socialismo, που σημαίνει Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό), του κόμματος του εξόριστου Έβο Μοράλες και του διαδόχου του Λούτσο (Λουίς) Άρσε, που ήταν υπουργός οικονομικών στις κυβερνήσεις του Μοράλες.

Το MAS πετυχαίνει μια εντυπωσιακή νίκη από τον πρώτο γύρο των εκλογών αποσπώντας την απόλυτη πλειοψηφία, με πάνω από 52% των ψήφων έναντι 31,5% του άλλου βασικού υποψήφιου, Κάρλος Μέσα και του 14% που συγκέντρωσε ο τρίτος υποψήφιος Καμάτσο. Μια μεγάλη νίκη, με εξίσου μεγάλη συμμετοχή (υπολογίζεται ότι η προσέλευση στις κάλπες προσέγγισε το 85%), που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν εξωτερικό παρατηρητή (ΕΕ, Ίδρυμα Κάρτερ κτλ) και καμία από τις δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στις αποσταθεροποιητικές διαδικασίες των περασμένων μηνών -“πραξικόπημα”, αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Η προσωρινή μεταβατική προέδρος, που ηγήθηκε των δυνάμεων του “βελούδινου” πραξικοπήματος, αναγκάστηκε και αυτή να συγχαρεί τον νικητή των εκλογών, αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα.

 

Ο Λουίς Άρσε Κατακόρα, όπως είναι το πλήρες όνομα του νέου Βολιβιάνου ηγέτη, ευχαρίστησε τον λαό για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που του έδειξε, εκτιμώντας ότι “ανακτήσαμε την δημοκρατία και την ελπίδα”, για να τονίσει την ανάγκη σταθερότητας και ενότητας που πρέπει να χτιστεί από την αρχή. Δίπλα του βρισκόταν ο νέος αντιπρόεδρος Νταβίντ Τσοκεουάνκα.

 

Την ίδια στιγμή, ο Μοράλες από το Μπουένος Άιρες όπου βρίσκεται, χαιρέτησε τη νίκη της λαϊκής θέλησης και την εμφατική νίκη του MAS, βάζοντας ως στόχο να επιστραφεί στον λαό η αξιοπρέπεια και η ελευθερία. Σε άλλες δηλώσεις του, μίλησε για ιστορική στιγμή, ένα μάθημα δημοκρατίας, και συνέστησε εγρήγορση ενάντια σε κάθε είδους πρόκληση που θα επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει τη νέα κυβέρνηση.

 

Σε κάθε περίπτωση, τα δύσκολα για τη συμμαχία του MAS-ISP είναι μπροστά, παρά τη νικηφόρα μάχη και την πλειοψηφία που εξασφάλισε στα επίσημα όργανα. Και αυτό ερμηνεύει ως ένα βαθμό τον συμφιλιωτικό τόνο του Άρσε, μετά από τις πολυκύμαντες επεισοδιακές εξελίξεις και τις οξυμένες αντιθέσεις των τελευταίων μηνών

Σχετικές αναρτήσεις

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Ας δούμε το Ξυλόκαστρο πριν από 55 χρόνια…

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies