ΔιεθνήΕιδησούλες

Διακεκριμένος Ιρανός φυσικός δολοφονήθηκε κοντά στην Τεχεράνη: Σοβαρές ενδείξεις για ρόλο του Ισραήλ

Ο διακεκριμένος Ιρανός φυσικός Mohsen Fakhrizadeh δολοφονήθηκε σε τρομοκρατική επίθεση κοντά στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars ανέφερε ότι είχε γίνει στόχος την Παρασκευή σε μια πολυσχιδή επίθεση που περιελάμβανε τουλάχιστον μια έκρηξη και μια μικρή πυρκαγιά από έναν αριθμό επιτιθέμενων στην πόλη Absard της Δαμασκού, επαρχία της Τεχεράνης.

Η επίθεση είχε στόχο ένα αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν ο Fakhrizadeh, ανέφερε η υπηρεσία.

Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Ιράν ανέφερε ότι ο Fakhrizadeh, ο οποίος ηγήθηκε στην Οργάνωση Αμυντικής Καινοτομίας και Έρευνας (SPND) του υπουργείου, “τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ της ομάδας ασφαλείας του και των τρομοκρατών και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο”, όπου υπέκυψε στις πληγές του.

“Σοβαρές ενδείξεις για ρόλο του Ισραήλ”

Σε δήλωσή του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση, λέγοντας ότι υπήρχαν “σοβαρές ενδείξεις” για το ρόλο του ισραηλινού καθεστώτος στη δολοφονία του Fakhrizadeh, καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο Imam Hussein της Τεχεράνης.

Η φωτογραφία δείχνει την τοποθεσία της τρομοκρατικής επίθεσης, η οποία είχε στόχο τον Ιρανό επιστήμονα, στην πόλη Absard, βόρεια της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνη, 27 Νοεμβρίου 2020. (Από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars)

“Οι τρομοκράτες δολοφόνησαν έναν εξέχοντα Ιρανό επιστήμονα σήμερα. Αυτή η δειλία — με σοβαρές ενδείξεις ισραηλινής δράσης — δείχνει την απελπισμένη πολεμοκαπηλία των δραστών”, ανέφερε σε ένα tweet.

Ο ανώτερος Ιρανός διπλωμάτης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, να “τερματίσει τα επαίσχυντα δύο μέτρα και σταθμά και να καταδικάσει αυτή την πράξη κρατικής τρομοκρατίας”.

“Η σκληρή εκδίκηση αναμένει εγκληματίες”

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος των Αρχηγών Επιτελείου των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, υποστράτηγος Mohammad Baqeri κατηγόρησε την “σκληρή” επίθεση εναντίον “τρομοκρατών που συνδέονται με την παγκόσμια αλαζονεία και το κακό σιωνιστικό καθεστώς.

Η δολοφονία, είπε, πέτυχε ένα πλήγμα στην αμυντική βιομηχανία του Ιράν, αλλά οι εχθροί πρέπει να γνωρίζουν ότι “ο δρόμος που άνοιξε ο μάρτυρας Fakhrizadeh δεν θα τελειώσει ποτέ”.

Ο Baqeri είπε ότι η “σκληρή εκδίκηση” περιμένει τις τρομοκρατικές ομάδες, καθώς και όλους εκείνους που συνέβαλαν στην τρομοκρατική επίθεση.

Ο διοικητής διαβεβαίωσε το ιρανικό έθνος ότι οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης θα διωχθούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Με τη σειρά του, ο ταξίαρχος Hossein Dehqan, στρατιωτικός σύμβουλος του αρχηγού της Ισλαμικής Επανάστασης Ayatollah Seyyed Ali Khamenei, αντέδρασε επίσης στο μαρτύριο του Fakhrizadeh σε ένα tweet, υποσχόμενος μια συντριπτική απάντηση στον δράστη.

“Θα επιτεθούμε σκληρά σε όσους σκότωσαν τη Μohsen Fakhrizadeh όπως ο κεραυνός και θα τους κάνουμε να μετανιώσουν για την πράξη τους”, ανέφερε.

“Τις τελευταίες ημέρες της πολιτικής ζωής του τζογαδόρου συμμάχου τους, οι Σιωνιστές εντατικοποιούν τις πιεσεις στο Ιράν για να πυροδοτήσουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο,” είπε ο Ντεχκάν σε αναφορά στις τελευταίες ημέρες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.

Το όνομα του Fakhrizadeh αναφέρθηκε σε μια παρουσίαση τον Μάιο του 2018 από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, κατά τη διάρκεια της οποίας επανέλαβε αβάσιμους ισχυρισμούς για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον επιστήμονα ως τον διευθυντή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και είπε, “Θυμηθείτε αυτό το όνομα, Fakhrizadeh.”

Το καθεστώς του Τελ Αβίβ έχει κάνει αρκετές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να βλάψει την ειρηνική πυρηνική εργασία της Τεχεράνης κι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία αρκετών Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων. Έχει επίσης πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Πηγη: Press Tv

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies