ΑργολίδοςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δολίνες των Διδύμων Αργολίδας: Ένα εκπληκτικό τοπίο, μια μοναδική εμπειρία!

Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, οι «Δολίνες των Διδύμων» , σε περιμένουν για να σου αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Οι ιδιαίτεροι αυτοί κρατήρες προήλθαν από καθίζηση του εδάφους. Λίθινα εργαλεία της Ύστερης Νεολιθικής Εποχής που βρέθηκαν στη μία σπηλιά μαρτυρούν τη χρήση τους ως καταφύγιο από τα προϊστορικά χρόνια. Δύο μοναδικά ξωκλήσια, του Αγίου Γεωργίου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην άλλη Δολίνη σε καλούν να θαυμάσεις την ομορφιά τους.

Λίγο πριν το όμορφο χωριό Δίδυμα με τα πλούσια λιβάδια άγριας τουλίπας βρίσκονται δύο παράξενοι κι επιβλητικοί κρατήρες, οι περίφημες «Δολίνες» που σε εντυπωσιάζουν με το μέγεθος και το κυκλικό τους σχήμα. Το σπάνιο αυτό γεωλογικό φαινόμενο θεωρείται πως προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από κατακρήμνιση αρχαίων σπηλαίων, αλλά η όψη τους θυμίζει κρατήρες μετεωριτών.

Η μία Δολίνη, η μεγάλη που οι ντόπιοι την αποκαλούν Μεγάλη Σπηλιά, βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου . Στη βορειοδυτική πλευρά της σπηλιάς το δάπεδο σχηματίζει αμφιθέατρο. Εδώ βρέθηκαν λίθινα εργαλεία της Ύστερης Νεολιθικής Εποχής μέσω των οποίων πιστοποιείται η κατοίκηση της σπηλιάς από τα προϊστορικά χρόνια. Λίγο πιο κάτω θα δεις τη δεύτερη και πιο μικρή Δολίνη που οι ντόπιοι την αποκαλούν Μικρή Σπηλιά και που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω των πολλών διαβρώσεων που έχει υποστεί. Μια στοά σκαμμένη στο έδαφος και μια σκάλα λαξευμένη στο βράχο σε οδηγεί στο εσωτερικό της σπηλιάς. Εκεί, μέσα στην οργιώδη βλάστηση περιμένουν τον επισκέπτη δύο υπέροχα βυζαντινά ξωκλήσια λαξευμένα στο βράχο, του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες του 13ου αι. και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, αντικριστά το ένα απ’ το άλλο.

Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα γιορτάζεται στο χωριό Δίδυμο η γιορτή της τουλίπας και οι κάτοικοι των Διδύμων συνηθίζουν εδώ και χρόνια να κάνουν τη λειτουργία του Αγίου Γεωργίου στην ασκεπή σπηλιά, όπου υπάρχει το «βραχοσκεπές» εκκλησάκι.

Σχετικές αναρτήσεις

Εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης | Δημήτρης Πτωχός προς μαθητές: «Είμαστε δίπλα σας για να αναζητήσετε όσα μπορείτε να κάνετε εδώ, στην Πελοπόννησο, στην Ευρώπη»

admin2020

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων, Υποστράτηγο Δημήτρη Γεωργανά

admin2020

Υπογραφή σύμβασης προμήθειας αντλητικού συγκροτήματος παροχής 8.000 κυβικών στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αναβάλλου

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies