ΕιδησούλεςΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Εγκληματική η έλλειψη Δημόσιων Κέντρων Αποκατάστασης

 

Την εγκληματική η έλλειψη Δημόσιων Κέντρων Αποκατάστασης καταγγέλλει με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, προς τον υπουργό Υγείας.

 

Αναλυτικά:

 

«Ο τομέας φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης έχει αφεθεί πλήρως στα χέρια των ιδιωτών, που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τον πόνο και την αγωνία χιλιάδων οικογενειών που θέλουν να δουν τον άνθρωπό τους να ξανακερδίζει τη ζωή μετά από ένα εργατικό ατύχημα, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα τροχαίο.

 

Η χώρα μας, που σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα έπρεπε να διαθέτει πάνω από 2000 κλίνες αποκατάστασης, έχει εγκατεστημένες περίπου 200 κλίνες στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος, και όχι ορθολογικά κατανεμημένες. Δημόσιες κλίνες αποκατάστασης λειτουργούν κυρίως στην Αττική και με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε σύγχρονες υποδομές. Στην υπόλοιπη χώρα, 12 κλίνες αποκατάστασης έχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο και 10 κλίνες το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων. Στη Θεσσαλονίκη δεν λειτουργεί καμία δημόσια κλίνη φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, ενώ το απόλυτο κενό καταγράφεται σε πανελλαδικό επίπεδο σε εξειδικευμένες δομές για παιδιά.

 

Το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ), με πρόσχημα την πανδημία, μείωσε τις ενεργές κλίνες από 130 σε 60. Ταυτόχρονα, οι υποδομές και ο εξοπλισμός του Κέντρου όχι μόνο δεν εκσυγχρονίζεται αλλά απαξιώνεται και παραμένει αναξιοποίητος (π.χ. πισίνα), λόγω της υποχρηματοδότησης.

 

Την ίδια στιγμή, Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης που δημιουργήθηκαν την δεκαετία του ’90 από προγράμματα, όπως αυτό της Θήβας, δε λειτούργησαν ποτέ. Το “σχεδιασμένο” έλλειμμα του δημόσιου τομέα έρχεται να καλύψει ο ιδιωτικός με περίπου 2.500 κλίνες φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Όσοι είναι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν ποσά, πέραν της αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ, που συνήθως φτάνουν έως και 2.000-3.000 ευρώ το μήνα και για τα παιδιά έως 6.000-7.000 ευρώ το μήνα.

 

Την κατάσταση στον χώρο της κινητικής αναπηρίας επιδεινώνει η περιορισμένη κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ για τα διάφορα τεχνολογικά βοηθήματα, τεχνητά μέλη και τις αναγκαίες θεραπείες, που έχουν ανάγκη οι βαριά κινητικά ανάπηροι σε μόνιμη βάση. Ενώ οι ανασφάλιστοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους χωρίς να καλύπτονται για τίποτα.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:

 

– Να χρηματοδοτηθεί γενναία η δημόσια αποκατάσταση, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων. Να εκσυγχρονιστεί και ανανεωθεί ο εξοπλισμός και οι υποδομές, ώστε να αυξηθούν οι ενεργές κλίνες και να αντιστοιχηθεί στα επίπεδα των σύγχρονων προδιαγραφών η ποιότητα της αποκατάστασης.

 

– Την ίδρυση νέων, σύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων κέντρων αποκατάστασης με τρόπο τέτοιο, που να καλύπτουν τις ανάγκες όλης της επικράτειας και τα παιδιατρικά περιστατικά και να καλυφθούν στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλες οι αναγκαίες θεραπείες, τα τεχνολογικά βοηθήματα και τεχνητά μέλη, για όλους τους κινητικά ανάπηρους, χωρίς πλαφόν και περιορισμούς, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες».

Σχετικές αναρτήσεις

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Ας δούμε το Ξυλόκαστρο πριν από 55 χρόνια…

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies