ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΟδηγός ΔιασκέδασηςΠολιτιστικά

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Ο «Οθέλλος» σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Ουίλσον

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τον «Οθέλλο» του Τζουζέπε Βέρντι σε σκηνοθεσία, σκηνικά και φωτισμούς ενός από τους κορυφαίους θεατρικούς και εικαστικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, του Ρόμπερτ Ουίλσον, από την Κυριακή και για τέσσερις ακόμα παραστάσεις (23, 27 Φλεβάρη και 2, 6 Μάρτη).

 

Διευθύνει ο Στάθης Σούλης. Πρωταγωνιστούν οι Αλεξάντρς Αντονένκο, Τσέλια Κοστέα, Τάσης Χριστογιαννόπουλος και άλλοι μονωδοί. Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ.

 

Ο τετράπρακτος «Οθέλλος» του Βέρντι ακολουθεί την αφήγηση του ομώνυμου σαιξπηρικού αριστουργήματος, αποδίδοντας την ιστορία με μουσική εκρηκτικής δύναμης και υποδειγματική οικονομία εκφραστικών μέσων. Ο ηρωισμός του Οθέλλου, το άσβεστο μίσος του Ιάγου, η αγνότητα και η καλοπιστία της Δυσδαιμόνας σκιαγραφούνται μοναδικά μέσα από τη σύνθεση του Βέρντι.

Πρόκειται για την προτελευταία όπερα του μεγάλου Ιταλού συνθέτη, η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία στην πρώτη της παρουσίαση το 1887 στη Σκάλα του Μιλάνου και έκτοτε βρίσκεται στο ρεπερτόριο όλων των λυρικών θεάτρων και στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων του κοινού.

 

Ο Ρόμπερτ Ουίλσον δίνει τον πρώτο λόγο στη μουσική και προτείνει για τον «Οθέλλο» έναν μινιμαλιστικό σκηνικό κόσμο, με εικόνες αισθητικά εντυπωσιακές και συναισθηματικά φορτισμένες, επιβλητικούς φωτισμούς, στιλιζαρισμένη κινησιολογία, ιδιαίτερα κοστούμια και έντονο μακιγιάζ.

Σημειώνει για την παράσταση: «Ο “Οθέλλος” πραγματεύεται ένα ζήτημα: Πώς είναι να είναι κανείς ξένος; Μια σύγκρουση που σίγουρα είναι σύγχρονη αλλά και κλασική. Και τέτοιες κλασικές συγκρούσεις τις βρίσκει κανείς σε όλη τη λογοτεχνία, σε όλη την ανθρώπινη Ιστορία. Μπορεί κανείς να πει ότι είναι σύγχρονη, αλλά θα έλεγα καλύτερα ότι είναι γεμάτη από χρόνο. Δεν είναι διαχρονική, αλλά γεμάτη από χρόνο. Μπορούμε να ανατρέξουμε στον 16ο ή στον 19ο αιώνα, ή μπορεί να είμαστε και στον 21ο, και ακόμα θα βλέπουμε να υπάρχουν οι ίδιες γνωστές συγκρούσεις».

 

Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (2130885700, καθημερινά 9.00-21.00) και στο www.ticketservices.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies