ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΥγεία

Εκατοντάδες οι κενές θέσεις αναισθησιολόγων – Κλείνουν τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας…

Το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσοκομεία, που επιτείνεται λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, ανέδειξαν με νούμερα και αριθμούς σε συνέντευξη τύπου οι πρόεδροι της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος, της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας και οι εκπρόσωποι του ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας.

 

Οι ελλείψεις είναι τραγικές καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν,για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα υγείας, θα έπρεπε να υπάρχουν 20 αναισθησιολόγοι ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ στη χώρα ο αριθμός είναι μικρότερος από 10.

 

Στα 82 μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας, ο αριθμός των οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων ήταν 891, εκ των οποίων καλυμμένες ήταν μόνο οι 650. Πολύ χειρότερη είναι η εικόνα με τις θέσεις ειδικευόμενων αναισθησιολογίας ήταν 463, εκ των οποίων καλυμμένες ήταν οι 167 και σήμερα είναι καλυμμένες οι 150.

 

Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, ανέφεραν ότι τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα γύρω στο 40%, ενώ παράλληλα υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων και ειδικευόμενων αναισθησιολόγων. Σημείωσαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, στο Ιπποκράτειο και στην περιφέρεια στα νοσοκομεία Σερρών και Δράμας, που στελεχώνονται με μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία.

 

Επισήμαναν ακόμη, ότι λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, κλείνουν τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας που λειτουργούν στα νοσοκομεία και έτσι μένουν ακάλυπτοι οι ασθενείς με χρόνιο πόνο και χωρίς παρηγορική φροντίδα οι ασθενείς με τελικού σταδίου καρκίνο.

Τόνισαν επίσης, ότι οι προκηρύξεις θέσεων αναισθησιολόγων κηρύσσονται άγονες.

 

Οπως είπαν, ότι η μνημονιακή μείωση των μισθών των γιατρών το 2012 κατά 55%, ο διπλασιασμός των εφημεριών και η εντατικοποίηση της εργασίας, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για να μείνουν οι αναισθησιολόγοι στα νοσοκομεία. Παράλληλα ανέφεραν, ότι εκτός από το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων που καθιστά προβληματική τη λειτουργία των νοσοκομείων, πρέπει να δοθούν στους νέους γιατρούς κίνητρα για να εκπαιδευτούν στην αναισθησιολογία και στις διάφορες υποειδικότητες.

 

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών εταιρειών, ζήτησαν από το υπουργείο Υγείας ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων και έγκαιρη προκήρυξη των κενούμενων οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

 

 

 

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies