ΔιεθνήΕιδησούλες

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Νίκη χωρίς αυτοδυναμία για τον Νετανιάχου

Την έναρξη ενός ακόμη γύρου έντονων παζαριών για τον σχηματισμό κυβέρνησης σηματοδοτούν τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ισραήλ.

 

Με καταμετρημένο το 87,5% των ψήφων, το κόμμα «Likud» του Μπεντζαμίν Νετανιάχου βρίσκεται στην πρώτη θέση, χωρίς όμως να καταλαμβάνει τις 61 έδρες της Κνεσέτ που θα του δώσουν αυτοδυναμία. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το «Likud» συγκεντρώνει 30 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ, ενώ το «Yesh Atid » («Υπάρχει Μέλλον») του κεντρώου Γιαΐρ Λαπίντ 17 έδρες.

 

Η «Ενιαία Λίστα», στην οποία συμμετέχει το ΚΚ Ισραήλ, καταλαμβάνει 6 έδρες.

 

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής ήταν 67,2%, μειωμένη κατά 4,3 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Μάρτη του 2020.

 

Η συμμαχία του Νετανιάχου με τους υπερορθόδοξους και τον νέο πολιτικό σχηματισμό «Θρησκευόμενοι Σιωνιστές» του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, συγκεντρώνει περίπου 50 έδρες. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στον Ναφτάλι Μπένετ και το ακροδεξιό κόμμα του, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το «Λικούντ».

 

Από την πλευρά του, ο Λαπίντ βασίζεται στη συνεργασία με κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, χωρίς όμως και αυτός να συγκεντρώνει τις 61 έδρες της πλειοψηφίας.

 

Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή. Μετά ακολουθεί η γιορτή του Πάσχα των Εβραίων και στη συνέχεια ο πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν θα ζητήσει από τους βουλευτές να επιλέξουν τον υποψήφιο που θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

 

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Haaretz»)

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies