ΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ Τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων της Κοινωφελούς Εργασίας για παράταση του προγράμματος

Τη συμπαράσταση του δήμου Πατρέων στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων της Κοινωφελούς Εργασίας μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, εξέφρασε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης σε ομιλία του στη συγκέντρωση των εργαζομένων που διοργάνωσαν χτες το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου.

 

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που λήγει τον Μάη, αφορά 36.500 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα που με τη λήξη του θα οδηγηθούν στο δρόμο της ανεργίας και μάλιστα χωρίς δυνατότητα επαναπρόσληψης ενώ θα μειωθεί ακόμα περισσότερο το προσωπικό των δήμων όπου απασχολούνται, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

 

Συγκεκριμένα, ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

«Ήμασταν, είμαστε, και θα είμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους.

 

Χαιρετίζουμε και εμείς ως δημοτική αρχή, τον αγώνα σας, τη μάχη που τώρα ξεκινάτε, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δήμου μας. Το αίτημά σας για παράταση του προγράμματος της Κοινωφελούς, είναι δίκαιο, είναι αναγκαίο, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, να γίνει πράξη.

 

Δεν είναι δυνατόν σήμερα που οι δήμοι σηκώνουν τεράστιο βάρος λόγω την πανδημίας, να μείνουν χωρίς προσωπικό. Στο δήμο μας εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια, και με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

 

Στη συνέχεια ανέφερε: «Η Πάτρα έχει 38.000 άνεργους. Αν 38.000 άνεργοι έμπαιναν μέσα στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα, και λέγαμε όλοι μαζί “ως εδώ και μη παρέκει” η φωνή μας θα έφτανε με μεγάλη δύναμη στο Σύνταγμα. Για να γίνει αυτό θέλει εργαζόμενους με ψυχή, με πίστη στα δίκια τους, που θα τους το ξεκαθαρίσουν ότι εδώ πέρα δεν θα παίζουν με την εργασία».

 

Και συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορεί αυτή την στιγμή να μην προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις εργασίας. Παντού χιλιάδες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να είχαν προκηρυχθεί και θα οργανώνονταν και η οικονομία με ένα τέτοιο τρόπο που θα υπήρχε δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται ο καθένας και όλοι μαζί συλλογικά να βάλουμε πλάτη. Μπορούμε, είναι στο χέρι μας. Γι΄ αυτό το ζήτημα πήγαμε με τα πόδια από την Πάτρα στην Αθήνα, πήγαμε στην Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, κάναμε πορείες μέσα στην πόλη για αναδείξουμε το πρόβλημα και να απαιτήσουμε λύση. Έτσι διαμορφώνεις τις συνθήκες και κερδίζεις τους αγώνες. Δεν έρχεται κανένας να σου χαρίσει τίποτε. Δεν θα πάρεις τίποτε με το να περιμένεις. Θέλει ανατροπή και η ανατροπή θα γίνει με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.

 

Ο δήμαρχος υπογράμμισε τη σημασία που έχει να επιτευχθεί αρχικά η παράταση του προγράμματος:

 

«Πρέπει σε συνεργασία με τα Σωματεία του δήμου και με το Εργατικό Κέντρο να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση για να μπορέσουμε να έχουμε μια παράταση του οκταμήνου τουλάχιστον για τέσσερις μήνες.

 

Γιατί με την παράταση των τεσσάρων μηνών, όπως το βάζαμε και παλαιότερα, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι στο ταμείο ανεργίας. Υπάρχουν τώρα οι προϋποθέσεις να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η δουλειά που έγινε όλο αυτό το διάστημα, η πίεση που ασκήσαμε, διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις ώστε να υιοθετείται πλατιά και σε πανελλαδικό επίπεδο η πρόταση για παράταση του προγράμματος, να ζητείται σήμερα και από την ΚΕΔΕ.

 

Άρα ψηλά το κεφάλι, ενωμένοι τώρα, να πάμε να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει, για να έχουμε δύναμη, να αλλάξουν τα πράγματα. Εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, χρειάζεται να είναι ο καθένας παρών στο πόστο του».

 

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Σωτήρης Παρίσης, εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

 

Να σημειωθεί πως για το θέμα, Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο έχει καταθέσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, όπου προκλητικά ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Ν. Σμιτ, απάντησε σχεδόν μονολεκτικά «όχι» στο αίτημα για παράταση των συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2021 και μετατροπή τους σε μόνιμες θέσεις εργασίας, αποδεικνύοντας την αντεργατική πολιτική της ΕΕ που διαλύει κάθε εργασιακό δικαίωμα και γενικεύει την περιπλάνηση και αβεβαιότητα των εργαζομένων με προγράμματα ανακύκλωσης ανεργίας.

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Η Μεγάλη Έκθεση EURO AGRO EXPO 2024 στην Αμαλιάδα 24, 25 και 26 Μαΐου 2024

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies