ΕιδησούλεςΥγεία

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ: Διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά και μετάθεση στο λαό των κυβερνητικών ευθυνών

Διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τον κορονοϊό στις περιοχές που εντάσσονται στις κατηγορίες 3 και 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, έδωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, για τις περιοχές που βρίσκονται στις παραπάνω κατηγορίες του χάρτη, οι εργαζόμενοι που θα κυκλοφορούν μετά τις 00.30 -όταν και ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας- και μέχρι τις 5 π.μ. που λήγει το μέτρο, θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους την αστυνομική ταυτότητα και βεβαίωση εργοδότη ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι, βεβαίωση κίνησης από τον προϊστάμενό τους. Για άλλα πρόσωπα που χρειάζεται να μετακινηθούν για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να συμπληρώνουν στην Εργάνη σχετικό έγγραφο.

Μάσκες και στα διαλείμματα

Σε ότι αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ανέφερε ότι του μέτρου εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε ατομική ή ομαδική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, όσοι οδηγούν μόνοι τους ή έχουν στο όχημα συγγενείς α’ βαθμού αλλά και όσοι μαθητές παρακολουθούν το μάθημα της γυμναστικής.

Οι μαθητές στις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές θα φορούν μάσκες και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων (μέχρι τώρα οι μαθητές δεν ήταν υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα στα διαλείμματα.

Επίσης, ανακοινώθηκε πως τα καταστήματα λιανεμπορίου που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στην κατηγορία 4, δηλαδή της Καστοριάς και της Κοζάνης, θα παραμείνουν ανοικτά. Ο Ν. Χαρδαλιάς απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη μετακίνησή τους σε άλλες περιοχές για τις επόμενες πέντε ημέρες. Το ίδιο ισχύει και για όσους πρόκειται να αλλάξουν νομό (εκτός των κατοίκων των δύο παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων που κάτι τέτοιο απαγορεύεται).

Φορτώνουν στο λαό τις δικές τους ευθύνες

Για ακόμη μια φορά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε …έκκληση στην «ατομική ευθύνη» για να προσπεράσει τις ευθύνες της κυβέρνησης, ενώ ζήτησε «να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση» και να υπάρχει «πιστή εφαρμογή των μέτρων». Για τα σημεία που μεταδίδεται ο κορονοϊός, βγήκε από τη δύσκολη θέση να παραδεχτεί τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για τη μετατροπή των εργασιακών χώρων σε εστίες υπερμετάδοσης με το επιχείρημα πως «η συντριπτική πλειοψηφία φορά τη μάσκα» και πως πρώτο στη λίστα μετάδοσης είναι η «διασκέδαση». Παράλληλα, δήλωσε ότι το σύστημα Υγείας ήταν και παραμένει έτοιμο, κάτι που διαψεύδεται από τη μετατροπή του σε σύστημα μιας νόσου, με αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» οι υπόλοιπες ιατρικές πράξεις.

Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μία αύξηση του 40% στα κρούσματα της Αττικής αλλά η αύξηση έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά εκτός λεκανοπεδίου καθώς υπάρχει σαφής επιβεβαίωση επιβαρυμένου ιικού φορτίου στα βόρεια της χώρας όπως τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και τις Σέρρες.  Τέλος, είπε πως η ηλικιακή ομάδα 19-40 μολύνεται δύο φορές πιο εύκολα ενώ ο Ν. Χαρδαλιάς είπε πως από τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης το 51% αφορά την ομάδα 16-29 και μόλις το 6% τους άνω των 60 ετών.

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies