ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ετοιμαστείτε για έκρηξη στις τιμές του ρεύματος

Καθώς οι θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες στη Σκανδιναβία έφτασαν ακόμα και τους -40 βαθμούς, μέσα στην επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να φτάσει το κρύο νοτιότερα και να αγγίξει μεγάλες αγορές όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ως εκ τούτου, οι τιμές ρεύματος στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά για όσο διαρκέσουν οι ψυχρές συνθήκες.

Ειδικοί του κλάδου δεν αποκλείουν ακόμα και να ξεπεράσουν τα 200 ευρώ/MWh, αφού η ζήτηση των καταναλωτών για θέρμανση θα εκτοξευτεί. Αυτό απασχολεί και την ελληνική αγορά, καθώς στο παρελθόν έχουμε ξαναδεί τα λεγόμενα «ντόμινο» όπου οι αυξήσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές μεταφέρονται και σε άλλες χώρες, όπως η δική μας. Είναι ένα φαινόμενο φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρισμού είναι πιο διασυνδεδεμένο σήμερα από ποτέ.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αφενός πόσο θα διαρκέσει το κρύο και αφετέρου ποια ακριβώς θα είναι η επίδραση στις εγχώριες τιμές.

Παρατηρητές της αγοράς ρεύματος επισημαίνουν ότι εξαιτίας της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας και της πρόσδεσης της τιμής του ρεύματος σε αυτό σε ποσοστό που ξεπερνά το 95% (εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες), βέβαιο είναι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και πάλι ένα εφιαλτικό σκηνικό με αυξήσεις φωτιά, τις οποίες θα πληρώσουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις.

Ηδη η αδυναμία των καταναλωτών να πληρώσουν τις οφειλές τους συνεχώς μεγαλώνει, επομένως αυξάνει τους διακανονισμούς και επηρεάζει τη ρευστότητα των προμηθευτών σε μια περίοδο αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων. Το επόμενο βήμα είναι η αδυναμία πληρωμών, κατάσταση που είναι πλέον ορατή λόγω της διάρκειας της κρίσης και θα αρχίσει να χτυπά κόκκινο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σχετικές αναρτήσεις

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για ομόφυλα ζευγάρια: «Η εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί»

admin2020

Καταρρέουν οι μύθοι για τις ΑΠΕ. Χτύπησε κόκκινο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

admin2020

ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ –ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies