ΔιεθνήΕιδησούλες

ΗΠΑ-ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ Για «γενοκτονία» σε βάρος των Αφροαμερικανών μιλούν οι γονείς του θύματος

Οι γονείς του Αφροαμερικανού που σκοτώθηκε από έναν αστυνομικό στο Γκραντ Ράπιντς στο Μίσιγκαν, στις βόρειες ΗΠΑ, δήλωσαν χθες ότι διέφυγαν από τον πόλεμο στην ΛΔ του Κονγκό για να ανακαλύψουν τελικά μια «γενοκτονία» στις ΗΠΑ και ζήτησαν να ασκηθεί δίωξη κατά του εμπλεκόμενου αστυνομικού.

Η μητέρα του Πάτρικ Λιόγια είπε ότι πίστευε πως είχε έρθει «σε μια ασφαλή χώρα», όταν η οικογένειά της μετανάστευσε από την ΛΔ του Κονγκό. «Τώρα ο γιος μου σκοτώθηκε από σφαίρα», συνέχισε η Ντόρκας Λιόγια με δάκρυα στα μάτια, ενώ ο πατέρας του Πάτρικ, ο Πίτερ, έκανε λόγο για «γενοκτονία» στις ΗΠΑ. Οι δύο γονείς μιλούσαν μέσω διερμηνέα.

Ο αστυνομικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα μετ’ αποδοχών εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγει η αστυνομία της πολιτείας του Μίσιγκαν, δήλωσε προχθές, Τετάρτη, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Γκραντ Ράπιντς Έρικ Γουίνστρομ.

Ο 26χρονος Πάτρικ Λιόγια σκοτώθηκε στη διάρκεια οδικού ελέγχου στο Γκραντ Ράπιντς στις 4 Απριλίου και είναι το πιο πρόσφατο θύμα που αναγράφεται σε έναν μακρύ κατάλογο Αφροαμερικανών που έχουν σκοτωθεί από αστυνομικούς στις ΗΠΑ.

Το Μάη του 2020, η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολις κατά τη διάρκεια της σύλληψής του είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, με τις τελευταίες του λέξεις, «I cant’ t breathe» (Δεν μπορώ να ανασάνω), να γίνονται σύνθημα των μεγάλων διαδηλώσεων στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Σε ένα από τα τέσσερα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το περιστατικό, το οποίο σημειώθηκε στις 4 Απρίλη, φαίνεται ένας αστυνομικός να είναι ξαπλωμένος πάνω στην πλάτη του 26χρονου Πάτρικ Λιόγια και στη συνέχεια να τον πυροβολεί στο κεφάλι.

Ο αστυνομικός πυροβόλησε τον 26χρονο, ο οποίος καταγράφεται να αντιδρά στην προσπάθεια του αστυνομικού να τον συλλάβει, χωρίς όμως να του δίνει εξηγήσεις, γιατί τον σταμάτησε και γιατί τον συλλαμβάνει.

Το θύμα επιχειρεί να διαφύγει με τα πόδια και ακολουθεί κυνηγητό, σε ένα σημείο ο 26χρονος επιχειρεί να πάρει το τέιζερ του αστυνομικού, ενός αυτός τον ρίχνει μπρούμυτα στο έδαφος και τον ακινητοποιεί. Στην προσπάθεια του Λιόγια να σηκωθεί, ο αστυνομικός βγάζει το όπλο του το ακουμπάει στο κεφάλι του και πυροβολεί εξ επαφής. 

Πολλές δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στο κέντρο του Γκραντ Ράπιντς, μια πόλη στο Μίσιγκαν με περίπου 200.000 κατοίκους. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» και φώναζαν «Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη».

Το θεωρώ μια τραγωδία», δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Έρικ Ουίντστορμ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες κατά την οποία δημοσιεύθηκαν τα βίντεο.

«Η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, ανεξαρτήτως συνθηκών, είναι κάτι θλιβερό και γνωρίζω ότι θα έχει επιπτώσεις για την πόλη μας», πρόσθεσε. Ο αστυνομικός που εμπλέκεται στο συμβάν, το όνομα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ η αστυνομία της πολιτείας του Μίσιγκαν διερευνά το συμβάν, δήλωσε ο Ουίντστορμ.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies