ΔιεθνήΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑ

Η Τουρκία βγάζει για έρευνες πλωτό γεωτρύπανο

H τουρκική κυβέρνηση έκανε πράξη τις απειλές και έβγαλε για έρευνες το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν», όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε από το λιμάνι Τασουκου και κατευθύνεται νοτιοδυτικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει ότι το πλοίο θα ξεκινούσε τις έρευνες στις 9 Αυγούστου, ωστόσο, φαίνεται ότι αυτές μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα.
Τις τουρκικές αξιώσεις απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο προέβαλε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, με αφορμή την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας «Aμπντουλχαμίτ Χαν», στην Αν. Μεσόγειο.

«Ακριβώς όπως το ”Ορούτς Ρέις” και άλλα πλοία μας έχουν κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές, το πλοίο ”Aμπντουλχαμίτ Χαν” θα κάνει έρευνες. Θα ερευνήσουμε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (σ.σ. το κατεχόμενο ”ψευδοκράτος”) για τα οικόπεδα, έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα», δήλωσε ο Καλίν στο τουρκικό κανάλι Haber 7.

Ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου κατηγόρησε την Ελλάδα πως έχει «μαξιμαλιστικές» θέσεις, καθώς «λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ.», ενώ επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί «παραβίασης» των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων.

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο έχει βγει από το λιμάνι Τασούκου, χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν έχει ξεκινήσει την αποστολή του. Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν στις 9 Αυγούστου, καθώς η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει τις προκλήσεις επί του πεδίου, παίρνοντας «αέρα» από το παζάρι με τους ευρωατλαντικούς «εταίρους» που λένε σε Ελλάδα και Τουρκία «βρείτε τα», σπρώχνοντας σε λογικές συνεκμετάλλευσης για χάρη της «ΝΑΤΟικής συνοχής».

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies