ΑργολίδοςΑρκαδίαςΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΗλείαςΚοινωνικάΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίαςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Κίνημα κατά των πλειστηριασμών: Με τα κόκκινα γαρίφαλα, στέλνουμε μήνυμα αγώνα ενάντια στα κοράκια των πλειστηριασμών

 

Της Κατερίνας Γεράκη*

 

Η αποτροπή εξώσεων και πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών από τα κοράκια των funds με την παρέμβαση του λαϊκού κινήματος και της αλληλεγγύης, αποτελεί μια σημαντική ρωγμή της κυρίαρχης πολιτικής. Η σημασία της δεν πρέπει να υποτιμάται, αλλά αντίθετα πρέπει να αναδεικνύεται, γιατί συνιστά άλλη μια έμπρακτη απόδειξη ότι: «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής».

 

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι οι τραπεζίτες, τα funds, τα μεγάλα συμφέροντα του real estate και της κτηματομεσιτικής αγοράς, μαζί με όλες τις μέχρι σήμερα διαδοχικές κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, έχουν «ιδρώσει» όλα αυτά τα χρόνια για να διαμορφώσουν το σχετικό ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο για την αρπαγή των λαϊκών περιουσιών. Από τον απαράδεκτο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds επί ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τις διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την κοροϊδία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και το ληστρικό νέο Πτωχευτικό Κώδικα επί ΝΔ, όλες οι κυβερνήσεις έχουν προσθέσει από έναν κρίκο στη βάρβαρη αλυσίδα. Γι’ αυτό δεν μπορεί να βρεθεί κανένα ίχνος «νομιμότητας» στο πλαίσιο της ληστείας! Γι’ αυτό και έχουν τεράστιες ευθύνες όσοι εξακολουθούν να σκορπούν αυταπάτες για την ανάγκη «επιστροφής στη νομιμότητα» και για το καταφύγιο της «συνταγματικής προστασίας», που μπορεί τάχα να επιβληθεί από τα δικαστήρια. Νόμοι, πλαίσια λειτουργίας και δικαστικές αποφάσεις είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των αρπακτικών!

 

Η πείρα από τη δράση της Επιτροπής Πλειστηριασμών του ΠΑΜΕ όλη την προηγούμενη περίοδο, είναι πολύτιμη. Φανερώνει τη δύναμη της λαϊκής αλληλεγγύης και του αγώνα ενάντια στην αδυσώπητη τρομοκρατία και την απύθμενη αυθαιρεσία που εξαπολύεται από τα διάφορα κοράκια, τις τράπεζες, τα funds και τους λεγόμενους servicers (εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων). Είναι αποκαλυπτικές οι καταγγελίες από πλήθος φορέων, οφειλετών, δικηγόρων κ.ά. για τις τρομοκρατικές πρακτικές τους. Είναι τέτοιου τεράστιου μεγέθους η ασυδοσία τους, που ακόμα και οι κατ’ ευφημισμό ανεξάρτητες αρχές, όπως π.χ. ο Συνήγορος του Πολίτη, ή τα αστικά δικαστήρια αναγκάζονται να εκδίδουν αποφάσεις επιβολής προστίμων σε βάρος τους, που φυσικά είναι γι’ αυτούς μια αμελητέα και συχνά προϋπολογισμένη σταγόνα μέσα στον ωκεανό των κερδών τους. Ας σταχυολογήσουμε ορισμένα πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα:

 

– Η επικοινωνία των οφειλετών με τις διάφορες αυτές εταιρείες, τις γνωστές πλέον σε όλους DoValue, Intrum, Cepal κ.ά., είναι ένας τεράστιος γολγοθάς. Ατέλειωτες ώρες αναμονής στο ακουστικό του τηλεφώνου, παραπομπή από τον Άννα στον Καϊάφα, από υπάλληλο σε υπάλληλο για μια απάντηση στο όποιο ερώτημα. Οι υπάλληλοι των τηλεφωνικών κέντρων έχουν την εντολή να αρνούνται ακόμα και να ακούσουν οποιοδήποτε ερώτημα από δικηγόρο, εάν δεν προηγηθεί η αποστολή εξουσιοδότησης με συγκεκριμένη φόρμα, που θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί και να εγκριθεί για την έναρξη του διαλόγου (!) μετά από πολλές ημέρες ή και μήνες.

 

– Τερατώδεις γραφειοκρατικοί μηχανισμοί, οι εταιρείες αυτές ζητούν για τα πάντα ηλεκτρονικά αιτήματα και αμέτρητα δικαιολογητικά, μέσα από συγκεκριμένη πλατφόρμα, με προδιατυπωμένα ερωτήματα κλπ. Συχνότατα, βέβαια, ούτε τα «κουτάκια» της πλατφόρμας αντιστοιχούν στα στοιχεία της συγκεκριμένης υπόθεσης ούτε η δυνατότητα της πλατφόρμας μπορεί να «σηκώσει» τον όγκο των αιτούμενων δικαιολογητικών! Για να ξαναξεκινήσει ένας νέος γολγοθάς στην προσπάθεια επικοινωνίας να απαντηθεί το ερώτημα για τον τρόπο κατάθεσης του αιτήματος!

 

– Τεράστιο είναι το πρόβλημα από τις λεγόμενες «μεταπωλήσεις δανείων» και τις διαδοχικές «τιτλοποιήσεις», που είναι αδύνατο να ελεγχθούν. Το ένα fund πουλάει τα δάνεια στο άλλο και τούμπαλιν. Οι οφειλέτες δεν ενημερώνονται από κανέναν για την όποια αλλαγή. Πάρα πολλές φορές, οι καταβολές χρημάτων που έχουν γίνει, δεν εμφανίζονται πουθενά! Οι οφειλέτες δέχονται οχλήσεις και εξώδικα ότι χρωστούν χρήματα, που έχουν ήδη καταβάλει!

 

Μ’ αυτόν τον τρόπο, σε διαρκή κίνδυνο βρίσκονται και οι οφειλέτες που έχουν καταφέρει να υπαχθούν σε κάποια ρύθμιση μέσα από την ομηρία του νόμου Κατσέλη. Οι ρυθμίσεις κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χαθούν, αφού ξαφνικά εμφανίζονται οφειλές από το πουθενά! Επιπλέον, προκλητικά αυθαίρετη (χωρίς καμία νομιμοφανή έστω στήριξη) είναι η πρακτική των εταιρειών σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των τόκων στις δόσεις, που συχνά φτάνουν να ξεπερνούν κάθε φαντασία.

 

– Τα αρπακτικά δεν σταματούν ποτέ! Είναι πολλές οι φορές, που εξακολουθούν να στέλνουν εξώδικα, να επιδίδουν διαταγές πληρωμής ή να κάνουν κατασχέσεις και δεσμεύσεις σε λογαριασμούς, παρ’ όλο που έχει προηγηθεί συμφωνία ρύθμισης ή ακόμα και δικαστική απόφαση για την προσωρινή προστασία του οφειλέτη μέχρι την οριστική δίκη.

 

– Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει στους μεγάλους κινδύνους για τους κληρονόμους και τους εγγυητές των «κόκκινων» δανείων, όπως επίσης και στα δάνεια με ελβετικό φράγκο. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες των κυβερνήσεων για ειδικές προβλέψεις για τα ζητήματα αυτά, καμία ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει πάρει κανένα στοιχειώδες έστω μέτρο γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

 

– Φυσικά, εκεί που πραγματικά δίνουν τα ρέστα τους τα αρπακτικά, είναι στις διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία ρύθμισης. Υπέρογκες προκαταβολές που υπολογίζονται εντελώς αυθαίρετα, μεγάλες δόσεις που είναι αδύνατο να πληρώνονται, απειλές για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις περιλαμβάνονται στο σύνηθες μενού.

 

Ο κατάλογος είναι πραγματικά ατέλειωτος. Έχει μεγάλη σημασία η αποκάλυψη της ασυδοσίας και της τρομοκρατίας, που ασκείται σε βάρος των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Οι καταγγελίες για τις απάνθρωπες πρακτικές τους, που δημιουργούν αφόρητη ψυχολογική πίεση (συχνά με ανυπολόγιστες συνέπειες ακόμα για την υγεία) και γεμίζουν με υπέρμετρο άγχος και φόβο τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους του μόχθου, πρέπει να συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν. Αντί να μας φοβίζουν αυτοί, να τους φοβίσουμε εμείς με τους αγώνες μας! Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Η Επιτροπή Πλειστηριασμών του ΠΑΜΕ θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τα παραπάνω ζητήματα στο επόμενο διάστημα.

 

Όπως όλα δείχνουν, έρχονται δύσκολες μέρες για τον λαό και μπροστά μας είναι ένα νέο μεγάλο κύμα μαζικών πλειστηριασμών της λαϊκής περιουσίας. Όμως, η ηττοπάθεια δεν πρέπει να κυριαρχήσει στη σκέψη και τη δράση των εργαζομένων και των μεροκαματιάρηδων! Με την πείρα που έχουμε συγκεντρώσει, μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί. Για να μεγαλώσει η λαϊκή αλληλεγγύη, για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και οι μικρές νίκες με την παρέμβαση του κινήματος, όταν καταφέρνουμε να πετύχουμε μια συμφωνία ρύθμισης με λογικούς όρους και δόσεις, να αποτρέπουμε πλειστηριασμούς και εξώσεις κ.ά. Για να δυναμώσει ο αγώνας για την ουσιαστική προστασία της λαϊκής περιουσίας, την απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων στα λαϊκά σπίτια, το γενναίο κούρεμα χρεών και την πλήρη απαλοιφή των ληστρικών τόκων. Η σχετική πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα και η μόνη αποτελεσματική απάντηση απέναντι στην ασυδοσία των τραπεζών και των funds.

 

Το ζήτημα αυτό, άλλωστε, μπορεί και πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ρίχνουμε στην κάλπη τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», γιατί μόνο σ’ αυτά υποψήφιοι είναι οι αγωνιστές, οι συνδικαλιστές, οι γείτονες που έχουν πρωτοστατήσει στην άνοδο της αλληλεγγύης και στους αγώνες κατά των πλειστηριασμών, έχουν μπει οι ίδιοι μπροστά για να σώσουν το σπίτι τους, δεν έχουν φοβηθεί τις συλλήψεις και τις διώξεις στα ποινικά δικαστήρια γι’ αυτή τους τη δράση. Πολύ περισσότερο, γιατί η «Λαϊκή Συσπείρωση» θέτει στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες των πολλών για σύγχρονες ασφαλείς κατοικίες σε κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια, και όχι τα κέρδη των λίγων αρπακτικών που κλέβουν το βιος και τα όνειρα του λαού!

 

*Η Κατερίνα Γεράκη είναι μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής

Σχετικές αναρτήσεις

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

admin2020

Επίσκεψη στο 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας»

admin2020

LIVE : Η 2η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής Δήμου Μεσσήνης

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies