ΕιδησούλεςΜεσσηνίας

Καλαμάτα: Η Παράσταση “Στο Σύρμα” στο Πνευματικό Κέντρο

Πρεμιέρα την Παρασκευή (2/12), στις 9.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, η παράσταση της “Θεατρικής Διαδρομής” με το έργο του Αντώνη Κατσά “Στο Σύρμα”, σε σκηνοθεσία του Κώστα Χαλκιά.

Οι πρώτες παραστάσεις δόθηκαν το 2019 αλλά διακόπηκαν καθώς ξεκίνησε η καραντίνα μετά την έναρξη της πανδημίας. Η παράσταση θα παίζεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας μέχρι τις 12 Δεκέμβρη τις καθημερινές (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) στις εννιά το βράδυ και το Σάββατο και την Κυριακή στις οχτώ το βράδυ.

Σκηνοθεσία, σκηνικά, μουσική επιμέλεια, φωτισμοί, επιλογή εικόνων-βίντεο: Κώστας Χαλκιάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίλμα Ταγαρούλια
Κοστούμια: Τζένη Μανιατέα – Κώστας Χαλκιάς
Επεξεργασία βίντεο – εικόνων, φωτογραφίες: Νικήτας Κώτσιαρης, Αφίσα: Κώστας Χαλκιάς – Ηλίας Παρθένιος,
Επιμέλεια προγράμματος: Κ. Χαλκιάς – Α. Ασημακόπουλος
Ήχος: Γιάννης Γιάνναρος
Φωτιστής – Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Λαππέας
Τεχνικοί σκηνικών: Ν. Κολόζης, Γ. Κυριακόπουλος, Α. Κουρπέτης, Γιώργος Τσόπελας.

Παίζουν οι:Αποστόλης Ασημακόπουλος, Βασιλική Γκόγκα, Σοφία Δαμήλου, Βαγγέλης Ζεμπίλας, Γιώργος Ιατρόπουλος, Στράτης Καΐκης, Αγγελική Κανδυλιώτη, Γιώργος Καπελούζος, Χρήστος Καράμπελας, Νίκος Κολόζης, Ιωάννης Κυριαζής, Γιάννης Κυριακόπουλος, Γεωργία Λαμπροπούλου, Ανδρέας Μανέτας, Μάριος Μέτσιος, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Κώστας Μιχαλόπουλος, Ματίνα Νιάρχου, Γιώργος Παναγόπουλος, Κώστας Παναγόπουλος, Ζιζέλ Παπά, Ηλίας Παρθένιος, Χριστιάνα Ρούπα, Σωτήρης Σπύρης, Σοφία Σταθούρου, Βίλμα Ταγαρούλια, Μαρία Τούμπουρου, Γιάννης Φωτεινόπουλος, Άντζελα Χρονοπούλου.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και για τους φοιτητές και τους συλλόγους 7 ευρώ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Πριν ακόμη το θεατρικό έργο Στο Σύρμα του Αντώνη Κατσά πάρει την τελική του μορφή, μου εμπιστεύτηκε την ανάγνωσή του. Η θετικότατη έκπληξή μου ήταν μεγάλη. Με την 50χρονη πείρα μου ως ηθοποιός και σκηνοθέτης αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα με τεράστιο κοινωνικοπολιτικό και θεατρικό ενδιαφέρον. Διαισθανόμενος την τελική σκηνική μορφή του, συν το γεγονός ότι ουδέποτε είχε επιχειρηθεί μια θεατρική παράσταση πανελλαδικά με περιεχόμενο το διαβόητο βασανιστήριο του “Σύρματος” της Μακρονήσου, του πρότεινα τη σκηνοθεσία. Κι έτσι άρχισε η περιπέτεια της θεατρικής συνεργασίας μας.
Ζώντας έντονα ως σκηνοθέτης τη σκηνική διαδικασία πραγματοποίησης της παράστασης, διαπίστωνα από στιγμή σε στιγμή ότι πέρναγα από την ιστορική “υπερμυθολογία” στην ιστορική-αδυσώπητη “υπερπραγματικότητα” των όσων συνέβησαν στην κόλαση του αμερικανικού Νταχάου στην Ελλάδα, όπως ονομάστηκε διεθνώς η Μακρόνησος.
Η συνολική σκηνική πρόταση-πρόκληση Του Σύρματος είναι μεγάλη, αλλά δε θα αναλάμβανα τη σκηνοθεσία του αν ο συγγραφέας δε μου έδινε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω τους πιο αυστηρούς σκηνικούς κανόνες. Η καθημερινή μας αποζημίωση, σε όλη τη διάρκεια προετοιμασίας της παράστασης, το δέος, καθώς μπροστά στα μάτια μας ξετυλίγεται το επαναστατικό όραμα των 350 νεκρών που δολοφονήθηκαν προμελετημένα στη “Νύχτα των Πολυβόλων”, όλων όσων βασανίστηκαν με απίστευτες μεθόδους σωματικά και ψυχικά, των 100.000 ηρώων του λαού μας που έζησαν τη φρίκη της Μακρονήσου.

(Κώστας Χαλκιάς Ηθοποιός-Σκηνοθέτης, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Σχετικές αναρτήσεις

Χαμός σήμερα το μεσημέρι Καθαροδευτέρας στην Μπούκα !

admin2020

Το βράδυ της Κυριακής η Μεσσήνη φλεγόταν στον «χορό» των 9 φωτiών & στο γλέντι , στο χορό & στην διασκέδαση

admin2020

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθησαν κατασκευή χαρταετού & Παραδοσιακοί χοροί

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies