Μεσσηνίας

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ Γ. ΔΕΔΕ , Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΥ , Δ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ,Π. ΚΑΤΣΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΉ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΥΠ ΤΗΣ ΜΠΕ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (MASTERPLAN) ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Θεωρούμε πολύ σημαντική την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με την οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο απέρριψε με ψήφους 21-19 τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το master plan του λιμανιού της Καλαμάτας και την τσιμεντοποίηση του προλιμένα. Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης ( Τατούλη, Δέδε, Γόντικα, Πετράκου ,Λυμπεροπούλου και Κάτσαρη) και η ανεξάρτητη Περιφερειακή Σύμβουλος Μαργαρίτα Σπυριδάκου καταψηφίσαμε τη ΜΠΕ του master plan για το λιμάνι της Καλαμάτας.
Η παράταξη του κ. Νίκα μαζί με τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής ψήφισαν υπέρ της ΜΠΕ .
Η σημαντική αυτή απόφαση είναι πρώτα απ όλα νίκη του κινήματος των Ενεργών Πολιτών ,των φορέων της Καλαμάτας που πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση και της διαδικτυακής ομάδας ” Σωστε την παραλία του προλιμενα της Καλαματας” . Ο αγώνας συνεχίζεται ώστε να απορριφθεί και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Η κοινή μας πρόταση που έγινε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου είναι η εξής:
«Γνωμοδοτούμε αρνητικά και να καταψηφίζουμε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Προγραμματικό Σχέδιο (masterplan) Λιμένα Καλαμάτας», διότι το masterplan για τον προλιμένα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης της Καλαμάτας, το οποίο στην περιοχή αυτή προβλέπει να είναι χώρος πρασίνου και έχουν καταργηθεί τα οικοδομικά τετράγωνα, συνεπώς απαγορεύεται οποιαδήποτε η δόμηση.
Ενώ το masterplan σε αντίθεση με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο και τις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος προβλέπει:
1. Ανέγερση τεράστιων κτηρίων συνολικής επιφανείας 1.500 τ.μ. κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα και τον αιγιαλό έπειτα από επίχωσή του με συνέπειες καταστροφικές για το μοναδικό ιστορικής σημασίας φυσικού κάλλους τοπόσημο της πόλης της Καλαμάτας .
2.Την τσιμεντόστρωση και επιχωμάτωση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου της ανατολικής λιμενολεκάνης όπως περιγράφεται και προσδιορίζεται στη μελέτη, η οποία περιλαμβάνει το από ανατολάς αδιαμόρφωτο παραλιακό μέτωπο, την προβλήτα του Πανελληνίου και τον υπήνεμο μόλο.
3.Κάλυψη επιφάνειας περίπου 20 στρεμμάτων με κυβόλιθους ή πλάκες έως το εστιατόριο Ταμπάκη με κατασκευή σιντριβανιού (32) δίπλα στη θάλασσα.
4.Αντικατάσταση της αμμουδιάς από ένα τσιμεντένιο κρηπίδωμα από τον μόλο του Πανελληνίου έως τον μόλο του ΝΟΚ.
5.αφαίρεση των αρμυρικιών στην παραλία μπροστά από το Πανελλήνιο
Για τους παραπάνω λόγους αλλά και με δεδομένη την κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών που τάσσονται κατά του συγκεκριμένου σχεδιασμού καταψηφίζουμε την ΜΠΕ , καλούμε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους να την καταψηφίσουν και κυρίως ζητάμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη και το Υπουργείο και να αποτραπεί η οποιαδήποτε πράξη που θα αλλοιώσει ή θα υποβαθμίσει το φυσικό τοπίο και θα προσβάλλει τη συλλογική μνήμη της κοινωνίας της Καλαμάτας. Προτείνουμε επίσης μετά την απόρριψη του συγκεκριμένου masterplan και της συγκεκριμένης ΜΠΕ να γίνει νέα μελέτη εναλλακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση υφιστάμενων αναγκών με την αξιοποίηση υπαρχουσών υποδομών και επέκτασή τους σε περιοχές που είναι δυνατόν να τις υποδεχθούν χωρίς επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος».

Σχετικές αναρτήσεις

Η Μπούκα Μεσσήνης στις τοπ 10 με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο

admin2020

«Συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας στην πυρκαγιά της περιοχής Αράχοβας»

admin2020

ΕΡΓΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΠΗΓΕΣ ΜΠΑΡΚΑ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies