ΕιδησούλεςΚοινωνικάΚορίνθουΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Κορινθία: Καίει τους δημάρχους Κιάτου και Ξυλοκάστρου το ΙΝΚΑ Κορινθίας- τους καταγγέλλει για αδιαφορία προς τους ΑΜΕΑ

Με οξείς χαρακτηρισμούς καταγγέλλει το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας τους δημάρχους της Κορινθίας και ιδιαίτερα τους δημάρχους Κιάτου κ. Σταματόπουλο και Ξυλοκάστρου κ. Βλάση Τσιώτο, για το γεγονός της αδιαφορίας τους σχετικά με την δημιουργία και προστασία θέσεων στάθμευσης των οχημάτων ΑΜΕΑ.

Συγκεκριμένα καταγγέλλει ότι

 

  1. Μετά από συνεχείς καταγγελίες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό κυρίως τύπο σχετικά με τις θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ στο σύνολο των δήμων της Κορινθίας, το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας έχει επανειλημμένα παρέμβει από του έτους 2020 προς τους δήμους Κορινθίων, Λουτρακίου – αγίων Θεοδώρων, Σικυωνίων, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, βέλου-βόχας και Νεμέας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προβλεπόμενοι χώροι στάθμευσης για οχήματα ΑΜΕΑ.
  2. Το υφιστάμενο νομοθετικό Πλαίσιο προβλέπει “…για χώρους στάθμευσης με χωρητικότητα μέχρι 100 οχήματα απαιτείται ποσοστό 10% επί του συνολικού αριθμού, να είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για οχήματα αναπήρων. Όταν ο συνολικός αριθμός υπερβαίνει τα 100 τότε το ποσοστό γίνεται 5%. Δηλαδή π.χ. για χώρο στάθμευσης 150 οχημάτων, τότε έχουμε 10+5=15 οχήματα…”.
  3. Για να εφαρμοστούν οι παραπάνω προβλέψεις, λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης κάθε Δήμου.
  4. Με βάση τα παραπάνω:

– στην περιοχή του Δήμου κορινθίων, η ύπαρξη θέσεων στάθμευσης για οχήματα ΑΜΕΑ ανέρχεται στο περίπου 40% των προβλεπόμενων θέσεων.

– στην περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης ανέρχεται στο μηδέν των προβλεπόμενων θέσεων.

-Στην περιοχή του Δήμου Σικυωνίων ανέρχεται στο μηδέν των προβλεπόμενων θέσεων.

-Στην περιοχή του δήμου Λουτρακίου ανέρχεται στο περίπου 20% των προβλεπόμενων θέσεων.

-Στην περιοχή του Δήμου βέλου-βόχας ανέρχεται στο περίπου 5% των προβλεπόμενων θέσεων.

-Στον Δήμο Νεμέας ανέρχεται στο περίπου 5% των προβλεπόμενων θέσεων.

  1. Συνεπώς,   δεν έχουν δημιουργηθεί οι παραπάνω προβλεπόμενοι χώροι στάθμευσης στο σύνολο των Δήμων της Κορινθίας.
  2. Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι στην περίπτωση του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης η κατάσταση που επικρατεί στα παράλια και άκρως τουριστικά δημοτικά διαμερίσματα Συκιάς, Καμαρίου, Λυκοποριάς, ως και του Δερβενίου, είναι δραματική από πλευράς αυθαιρέτου και παράνομου παρκαρίσματος οχημάτων επί της εθνικής οδού, με αποτέλεσμα να τίθενται ζωές σε κίνδυνο.
  3. Στην περίπτωση του Δήμου Σικυωνίων, η κατάσταση που επικρατεί στην Παλαιά Εθνική Οδό που διέρχεται την πόλη του Κιάτου και της παραλιακής οδού, είναι τουλάχιστον τραγική από πλευράς αυθαιρέτου και παράνομου παρκαρίσματος οχημάτων.
  4. Η συμπεριφορά και των δύο παραπάνω δήμων μπρος στην κατάσταση αυτή, είναι η αδιαφορία…
  5. Οι δύο δήμαρχοι έχουν κληθεί εγγράφως να δώσουν εντολή για την δημιουργία θέσεων στάθμευσης οχημάτων ΑΜΕΑ σε συγκεκριμένες θέσεις (πχ Έμπροσθεν του Δημαρχείου, έμπροσθεν του Ειρηνοδικείου, έμπροσθεν του Αστυνομικού τμήματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην πλατεία Μεταμορφώσεως, στο Κέντρο Υγείας κλπ) και να δώσουν εντολή για την υλοποίηση Μελέτης που θα καθορίζει την επαύξηση των θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ στην περιοχή του Δήμου τους, χωρίς να πράξουν σύμφωνα με το καθήκον τους.
  6. Είναι φανερό από τις παραπάνω πρακτικές ότι όλοι οι Δήμοι και οι δήμαρχοι της Κορινθίας θεωρούν τα άτομα και τις οικογένειες των ΑΜΕΑ ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, γεγονός εξαιρετικά λυπηρό.
  7. Σε κάθε περίπτωση, το Ινστιτούτο Καταναλωτών Κορινθίας δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια ώστε οι δήμοι και οι δήμαρχοι στην Κορινθία να σέβονται τα άτομα και τις οικογένειες των ΑΜΕΑ, ενεργώντας σύμφωνα με το καθήκον τους.
  8. Τέλος, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι η περιβόητη Αττική Οδός αρνείται να επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων με ΑΜΕΑ που διαθέτουν την σχετική κάρτα ελεύθερης διέλευσης (μπλε κάρτα) και απαιτεί καταβολή διοδίων, ενώ το Υπουργείο Μεταφορών κωλυσιεργεί στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της, παρά τα συνεχή μας διαβήματα.

Σχετικές αναρτήσεις

ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ ΒΟΧΑΣ_ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

admin2020

Στην τελική ευθεία οι ετοιμασίες για τον Βοχαΐτικο Βλάχικο Γάμο!

admin2020

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies