ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΥγεία

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Πάνω από 300 εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία – Στo “κόκκινο” τα Παιδιατρικά

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η δυναμική επανεμφάνιση του κορονοϊού. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις σε ένα 24ωρο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατέγραψαν αύξηση 52%!

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 309 εισαγωγές στα νοσοκομεία ενώ την 1η Ιανουαρίου είχαμε 172 και στις 2 Ιανουαρίου είχαμε 262 εισαγωγές.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό σε απλές κλίνες είναι 1.392 και 90 άτομα σε ΜΕΘ.

Η ανησυχία για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων εντείνεται εν όψει και της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου.

Ηδη στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας επικρατεί το αδιαχώρητο. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που παρουσίασε το «Action 24», κάθε 24ωρο καταφθάνουν σε αυτά λόγω του εκρηκτικού κοκτέιλ κορονοϊού, γρίπης και αναπνευστικών ιών πάνω από 1.000 παιδιά, ενώ η αναμονή ξεπερνά τις 8 ώρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις 3 Ιανουαρίου στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού νοσηλεύονταν 25 παιδιά με κορονοϊό, 10 με γρίπη και 7 με RSV.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τον κορονοϊό, καταγράφηκαν 57 θάνατοι ασθενών, με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 67-102 έτη) ενώ το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για κορονοϊό ήταν 1.818 (έναντι 1.496 τις προηγούμενες επτά ημέρες και 1.519 του ίδιου διαστήματος το 2022). Οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι γι’ αυτήν την εβδομάδα είναι 31 (αντί των 13 των προηγούμενων επτά ημερών), ενώ συνολικά είναι 70 (έναντι 54 το ίδιο διάστημα).

Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε έξι από τις εννέα  περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, πτωτική τάση σε μία και σταθεροποιητική σε δύο περιοχές.

Αυξητική τάση παρατηρήθηκε σε Ιωάννινα (116%), Θεσσαλονίκη (60%), Αττική (56%), Ηράκλειο (31%), Χανιά (18%) και Πάτρα (13%). Αντίστοιχα πτωτική τάση καταγράφηκε στην Αλεξανδρούπολη (15%) ενώ σταθεροποιητική ήταν σε Βόλο (0%) και Λάρισα (+10%).

Επιπλέον ανακοινώθηκε πως από την ανάλυση των δειγμάτων της εβδομάδας από 3 Οκτώβρη έως 8 Δεκέμβρη, έχουν συνολικά ανιχνευτεί 179 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από τις 19 Δεκέμβρη αναγνωρίστηκε ως «επιδημιολογικού ενδιαφέροντος») και πως «ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός».

Τέλος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα «παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC)» ενώ καταγράφηκαν οκτώ νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τρεις νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι λόγω της έξαρσης του κορονοϊού θα εκδοθούν οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων.

Μέχρι τώρα, πάντως η κυβέρνηση, αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και ενίσχυσης των νοσοκομείων που υπολειτουργούν, κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων, περιορίζεται σε απλές συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, Μέσα Μεταφοράς και δομές υγείας – πρόνοιας, απογειώνοντας τη λογική της «ατομικής ευθύνης» για να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies