ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΥγεία

Μέχρι πέντε ημέρες οι δικαιολογημένες απουσίες λόγω κορονοϊού

Μετά τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για… τακτικό άνοιγμα των παραθύρων, βασισμένες στη γνωστή λογική της «ατομικής ευθύνης» για την «προστασία» των μαθητών και εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιό του αναφέρει ότι οι μαθητές που θα νοσήσουν με κορονοϊό μπορούν να δικαιολογήσουν μέχρι πέντε ημέρες απουσιών.

Σύμφωνα με την εκγύκλιο του υπουργείου Παιδείας, ««με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24».

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και ταυτόχρονα αποτέλεσμα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ συατήνει:

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, συστήνονται τα παρακάτω:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών όταν είναι εμφανώς λερωμένα (με σαπούνι και νερό) αλλά και πριν και μετά την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα καθώς και τη χρήση της τουαλέτας.
  • Καλός αερισμό των εσωτερικών χώρων, δηλαδή να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Να αποφεύγονται οι ανεπαρκείς αεριζόμενοι χώροι όπου υπάρχει συνωστισμός ατόμων (όπως διάδρομοι, σκάλες, ασανσέρ).
  • Να αποφεύγονται συγκεντρώσεις πολλών ατόμων και να τηρούνται οι αποστάσεις.
  • Να αποφεύγεται το άγγιγμα προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και συνίσταται το πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
  • Ο βήχας ή το φτέρνισμα να γίνεται στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο.

Σε περίπτωση που μαθητής ή μαθήτρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (όπως πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή είναι θετικός σε κορονοϊό, γρίπη ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα. Αυτή η παραμονή στο σπίτι συστήνεται έως την υποχώρηση ή τη βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies