ΔιεθνήΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικάΟικονομίαΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Κόκκινα δάνεια: Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοινώνει επίθεση στα κερδοσκοπικά Φαντ;

Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο της πολιτικής της πρωθυπουργού Giorgia Meloni για τα υπερκέρδη που σωρεύουν.

Αυτό φαίνεται από το νομοσχέδιο που ετοιμάζει Σύμφωνα με τις Δημόσιες δηλώσεις της ιταλίδας Πρωθυπουργού η κυβέρνηση με το οποίο θα επιτρέπει στους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια να τα αποπληρώσουν για «κλάσμα» της συνολικής οφειλής.

Αν δεν πρόκειται για πυροτέχνημα της ακροδεξιάς Πρωθυπουργού της Ιταλίας, τότε θα έχουμε Μία επανάληψη της πολιτικής που εφήρμοσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Κύπρου πριν από έξι χρόνια περίπου.

Εάν τελικά αποδειχθεί ότι η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, τότε, λόγω του μεγέθους της Ιταλικής οικονομίας, θα έχουμε μία εξέλιξη η οποία πραγματικά θα στοχεύσει στην άκρατη κερδοσκοπία των κορακιών τον Φάντ που όπως γνωρίζουμε έχουν ενσκήψει και στην Ελληνική πραγματικότητα.

Όπως δηλώνουν οι ιταλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι να βοηθήσει πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να απαγκιστρωθούν από τα προβληματικά τους δάνεια.

Όπως συνέβη και με την έκτακτη φορολόγηση των κερδών νωρίτερα τον Αύγουστο, η κυβέρνηση της Meloni θέλει να περιορίσει τα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου νόμου, οι επενδυτές που τοποθετούνται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συνήθως ξένα funds, αγοράζουν τα κόκκινα αυτά δάνεια σε δραματικές συνθήκες, κερδοσκοπώντας πάνω στη διπλή αδυναμία τόσο των τραπεζών, όσο και των δανειοληπτών. Τα περιθώρια κέρδους που εισπράττουν είναι «τοκογλυφικά» και «απαράδεκτα».

Η συνήθης πρακτική είναι οι επενδυτές αυτοί να αγοράζουν χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων ή να τα «πακετάρουν» σε τιτλοποιήσεις που συνοδεύονται και από κρατική εγγύηση. Το κόστος απόκτησης των δανείων είναι μόνο κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς ενέχυρο, όπως τα δάνεια πιστωτικών καρτών, αλλάζουν χέρια σε τιμές πολυ χαμηλότερες του 10% της ονομαστικής τους αξίας σε αντίθεση με στεγαστικά ή αλλα δάνεια που έχουν κάλυψη ενεχύρου και πωλούνται ακριβότερα.

Ο νέος νόμος της ιταλικής κυβέρνησης θα επιτρέπει στους δανειολήπτες με χρέη που γύρισαν μη εξυπηρετήσιμα την περίοδο 2015-2021, ποσά κάτω από 25 εκατ. ευρώ, να τα επαναγοράσουν από τα funds τα οποία τα είχαν αγοράσει από τις τράπεζες πριν από το τέλος του 2022.

Οι δανειολήπτες θα πληρώνουν ένα πριμ 20% πάνω στην τιμή που πλήρωσαν τα funds τις τράπεζες για να αποκτήσουν τα δάνεια, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας La Repubblica.

Σημειώνεται ότι η ιταλική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων που προσέλκυσε πολλά διεθνή funds από το 2015. Τα διεθνή funds αγόρασαν προβληματικά δάνεια από τις ιταλικές τράπεζες τα τελευταία οκτώ χρόνια, συμβάλοντας στη μείωση των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών από τα 341 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 στα 58 δισ. ευρώ τον φετινό Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Price Waterhouse Cooopers.

Σημειώνεται επίσης ότι με τον τρόπο αυτό οι κερδοσκοπικές αυτές εταιρείες έχουν περιθώρια κέρδους που μερικές φορές ξεπερνούν το 500%!!

Η προοπτική της παραπάνω νομοθέτησης, έχει εκνευρίσει τα κοράκια των κερδοσκοπικών εταιρειών πού αγοράζουν κοψοχρονιά τα δάνεια και για το λόγο αυτό διάφοροι επί πληρωμή δημοσιογράφοι τόσο στον ιταλικό όσο και στον διεθνή τύπο, έχουν αρχίσει να κινδυνολογούν με διάφορα αστήρικτα επιχειρήματα, που μόνο στόχο έχουν να επηρεάσουν την ιταλική κυβέρνηση.

Σχετικές αναρτήσεις

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για ομόφυλα ζευγάρια: «Η εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί»

admin2020

Καταρρέουν οι μύθοι για τις ΑΠΕ. Χτύπησε κόκκινο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

admin2020

ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ –ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies