ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ: Να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας για να ξεριζωθούν οι οικονομικές αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το “trafficking”

«Με αφορμή τη σημερινή ημέρα θέλουμε ως ΚΚΕ να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση σε κάθε γυναίκα, σε κάθε άνθρωπο που έχει εγκλωβιστεί στα πλοκάμια του “trafficking”», τόνισε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, στην τοποθέτησή της σήμερα, στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών και της Υποεπιτροπής της Βουλής με θέμα «Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: Οι πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου στη μάχη κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης».

 

Το αποκρουστικό πρόσωπο της πιο αποτρόπαιας μορφής εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ανέφερε η Μ. Κομνηνάκα, ήρθε στο φως πρόσφατα με αφορμή την υπόθεση της νεαρής κοπέλας από την Ηλιούπολη. Κυρίως όμως ήρθαν στην επιφάνεια ξανά αμείλικτα ερωτήματα για την κρατική ευθύνη, για υποδομές και υπηρεσίες, για την πρόληψη, την καταπολέμηση, αλλά και για την ουσιαστική στήριξη των θυμάτων.

 

Οι αιτίες που οδηγούν γυναίκες, ακόμα και άνδρες και παιδιά σήμερα να πουλήσουν το σώμα τους έναντι αμοιβής, υπογράμμισε, είναι οικονομικοί, κοινωνικοί καταναγκασμοί που γεννά η καπιταλιστική κοινωνία, η ανέχεια, ο περιορισμός στη σεξουαλικότητα.

 

Τελικά, σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα, το πιο αμείλικτο ερώτημα που τίθεται είναι τι προοπτική ανοίγεται για τις γυναίκες που καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν από τα δίκτυα του “trafficking”. Γιατί, πρόσθεσε η ομιλήτρια, το κύριο ζήτημα για να νιώσουν ασφαλείς είναι να είναι οικονομικά και κοινωνικά ανεξάρτητες, για να έχουν την δυνατότητα να αντισταθούν και να αποκρούσουν τη βία κάθε μορφής, είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών τους, δηλαδή να εξασφαλιστεί το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, σύγχρονη ασφαλή στέγη και άλλα.

 

Εμπόδια σε αυτή τη δυνατότητα, επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα, αποτελεί η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με κίνητρο το κέρδος που εμπορευματοποιεί κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. Επομένως, σημείωσε, η εμπορία ανθρώπων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο με την αναγκαία ενημέρωση και αποφασιστική καταδίκη των περιστατικών. Μαζί με την καταδίκη των δραστών από τη Δικαιοσύνη, υπογράμμισε, χρειάζεται να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας του εργατικού – λαϊκού κινήματος για να ξεριζωθούν οι οικονομικές αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το “trafficking”, δηλαδή το σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης που πάνω του οικοδομείται και η πρόσθετη καταπίεση των γυναικών. Σε αυτό τον αγώνα, κατέληξε η Μ. Κομνηνάκα, μπορεί να «ανθίσει» η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, ο σεβασμός του ανθρώπου του καθημερινού μόχθου, οι πραγματικά ισότιμες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies