ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Βράζει» η χώρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η κυβέρνηση αναλώνεται σε συστάσεις «αυτοπροστασίας»

Mε συστάσεις, ευχολόγια και κυρίως την επικίνδυνη λογική της «ατομικής ευθύνης» αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το πολυήμερο κύμα καύσωνα, αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζόμενους, τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

 

Μετά την κυβερνητική σύσκεψη που έγινε στην Πολιτική Προστασία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, επιχείρησε να καλλιεργήσει μια εικόνα αυξημένης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, συγκαλύπτοντας ότι είναι ανύπαρκτες ή διαλυμένες όλες εκείνες οι υποδομές που σχετίζονται με την προστασία του λαού, αφού δίνεται έμφαση μόνο σε εκείνες τις λειτουργίες που υπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

Σε κάθε περίπτωση, κάνοντας μπαλάκι τις ευθύνες του κράτους, διεμήνυσε πως «όλοι μαζί κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιωτικός τομέας και πολίτες θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να προλάβουμε να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις», ενώ δεν απέφυγε τις συστάσεις «να δείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας και συνεργασίας».

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε αυξημένη ετοιμότητα για την αποτροπή και την πρόληψη πυρκαγιών. Σε αυτό το πλαίσιο γνωστοποίησε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Ελληνική Αστυνομία με τη συνδρομή όπου χρειάζεται των Ενόπλων Δυνάμεων θα κάνουν μεικτές περιπολίες, ενώ τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν όλες τις μέρες και ιδιαίτερα τις δύσκολες ώρες. Όμως, όσο ηρωική προσπάθεια και αν καταβάλλουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής, η υποστελέχωση, ο παλαιωμένος εξοπλισμός και η απουσία ενός μηχανισμού πρόληψης, όπως ήταν η Δασική Υπηρεσία, θα ναρκοθετούν κάθε έννοια πυροπροστασίας.

 

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός ήταν η «αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών», κυρίως του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης, αν και στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ουδείς μπορεί να διασφαλίσει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος και μέτρα για τη σωστή κατανομή του με βάση τις ανάγκες. Το φετινό παράδειγμα με την κακοκαιρία «Μήδεια», όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν για μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμα και στην Αττική, «μιλάει» από μόνο του. Άλλωστε, για καλό και για κακό ο Μ. Χρυσοχοΐδης απηύθυνε έκκληση για «στοχευμένη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού»…

 

Το τρίτο σημείο των κυβερνητικών ανακοινώσεων αφορά τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες ενδεχομένως να αναζητήσουν στέγη και περίθαλψη σε ειδικούς κλιματιζόμενους χώρους. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών και τοπικά, από όλους τους δήμους της χώρας «που έχουν προετοιμαστεί για να οργανώσουν αυτή τη δραστηριότητα». Η πραγματικότητα είναι ότι οι κοινωνικές δομές των δήμων, τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη και της προηγούμενης κυβέρνησης, έκλειναν η μία πίσω από την άλλη, έχουν αποψιλωθεί από μόνιμο προσωπικό και οι συμβασιούχοι μειώνονται όλο και περισσότερο. Μάλιστα, εδώ και ενάμιση χρόνο που υπάρχει η πανδημία, δεν προσλήφθηκε ούτε ένας νέος εργαζόμενος, παρά το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη. Και βέβαια, πέραν της έλλειψης προσωπικού, είναι ελάχιστοι οι χώροι που διαθέτουν οι δήμοι για τη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν ανάγκη (άστεγοι, ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες κ.λπ). Με δεδομένο δε ότι θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός λόγω της πανδημίας, είναι φανερό ότι λίγοι είναι αυτοί που θα μπορέσουν να βρουν μια στέγη.

 

Σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων, η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας περιορίζεται σε συστάσεις και ευχολόγια.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θ. Κολυδάς, που συμμετείχε στη σύσκεψη, έκανε λόγο για ένα φαινόμενο επικίνδυνο, καθώς θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια, την οποία προσδιόρισε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

 

Όπως είπε, η κορύφωση ουσιαστικά του κύματος αναμένεται Δευτέρα προς Τρίτη όπου θα καταγραφούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες του καύσωνα. «Από Τετάρτη και μετά, υποχωρεί η θερμοκρασία, αλλά τα επίπεδα των θερμοκρασιών θεωρούνται πολύ υψηλά και γι’ αυτό το λόγο δίνουμε πολύ αργότερα την παύση του καύσωνα», ανέφερε.

 

Με βάση τις εκτιμήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίες, το επόμενο τριήμερο οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 42 έως 44 βαθμούς, χωρίς όμως να αποκλείεται σε τοπικό επίπεδο ακόμη και να τους ξεπεράσουν.

 

Επισημαίνεται ότι το ΚΚΕ απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα. «Τα μέτρα αυτά είναι ακόμη πιο επιτακτικά από τη στιγμή που το κύμα καύσωνα συμπίπτει μ’ ένα νέο επικίνδυνο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας», όπως σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies