Μεσσηνίας

Με πλήθος πιστών η λιτάνευση Ι. Εικόνας Πανάγιας Ευαγγελίστριας στην Εύα

Με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας Πανάγιας Ευαγγελίστριας. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στη λιτανεία από τον Ι. Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεοχωρίου προς το εξωκλήσι της Ευαγγελιστρίας όπου ακολούθησε Πανηγυρικός Εσπερινός μετα αρτοκλασίας.

.Ιστορια
Σύμφωνα με την τοπική θρησκευτική παράδοση, το 1895, με τις θαυμαστές υποδείξεις τής Ίδιας της Παναγίας, η οποία εμφανιζόταν στον ύπνο μιας ασήμαντης γυναίκας τού χωριού, βρέθηκε στην περιοχή τής Ευας, σ’ ένα απόκρυφο, κλειστό, άγνωστο μέχρι τότε σπήλαιο-κατακόμβη, που το αποκαλούν έκτοτε σπηλια της Ευαγγελιστριας, μία καλοδιατηρημένη Τοιχογραφια του Ευαγγελισμού τής Υπερ. Θεοτόκου.
Με αφορμή το θαυμαστό αυτό γεγονός κι από ευγνωμοσύνη προς την Μητέρα τού Κυρίου, έχτισαν οι ντόπιοι, σε μικρή απόσταση από αυτή, το σημερινό, πέτρινο Παρεκκλήσι Της (1895-1900).
Μια νύχτα, μάλλον του 1961, Αποκόπηκε από τη σπηλιά ένα τεράστιος Βράχος στην ακτή το οποίου βρισκόταν η τοιχογραφία και κατά παράδοξο τρόπο στάθηκε όρθιος, ακριβώς απέναντι, δίπλα από τον δρόμο που οδηγεί στον Ι. Ναό Της, με την παράσταση εντελώς άθικτη, να κοιτάζει προς την Ανατολή. Επειδή όμως παρέμεινε στο ύπαιθρο απροστάτευτη, σιγά-σιγά ξεθώριασε εντελώς και το 1994 κατασκευάστηκε μπροστά ακριβώς από την κατεστραμμένη τοιχογραφία ένα μεγάλο προσκυνηταριΙ, για να διαιωνίζει τα θαυμαστά γεγονότα τής εποχής εκείνης.
Η Σπηλιά της Ευαγγελίστριας, από την οποία σώζεται μόνον ένα τμήμα, Η επίσκεψη σε αυτήν σήμερα θεωρείται επικίνδυνη, εξαιτίας της κατολισθήσεως κι άλλων μεγάλων βράχων, που έπεσαν κι αυτοί μετά τον δρόμο που οδηγεί στο Παρεκκλήσι Της, δίπλα από Τον χείμαρρο Λιγιδι, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Από το 1900 που άρχισε να λειτουργείται ο Ι. Ναός, κάθε χρόνο στις 24 ΚΑΙ 25 Μαρτίου λιτανευουν την Ι. Εικόνα, που φιλοτέχνησε τότε ο Αγιορείτης ασκητής-μοναχός Αντ. Πιερροπουλος, ο οποίος καταγόταν από ΄κει.
Από το Ενοριακό Ι. Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεοχωρίου Εύας, όπου βρίσκεται ο μόνιμος θρόνος Της κι ανήκει το Παρεκκλήσι Της, γίνεται παράκληση στην Ευαγγελίστρια, κατά την οποία η Ι. Εικόνα Της μεταφέρεται στο πρόχειρο προσκυνητάρι τής λιτάνευσης. Με την ίδια διαδικασία, την Κυριακη που επεται της 25ης Μαρτιου, επανατοποθετείται στον μόνιμο θρόνο Της.
Πιθανόν όμως να γίνει και κάποια αλλαγή του προγράμματος, ανάλογα με το πότε θα πέσει κάθε χρόνο η εορτή τού Ευαγ/σμού.

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Ευχαριστήριο μήνυμα προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Ειδικό Σχολείο Μαντινείας

admin2020

Στις 7 Μαΐου στο Φίλια Οιχαλίας η 3η Ποδηλατομαγιά Άνω Μεσσηνίας

admin2020

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για ομόφυλα ζευγάρια: «Η εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies