ΔιεθνήΠολιτική

Νέα τουρκική πρόκληση: Κράτησαν 20 λεπτά στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι με την Άγκυρα να δείχνει αποφασισμένη να τραβήξει το… σχοινί της έντασης με την Ελλάδα με κάθε τρόπο. Ένα σοβαρό περιστατικό συνέβη το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, οι Τούρκοι κράτησαν επί 20 λεπτά στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ, αρνούμενοι να χορηγήσουν άδεια υπερπτήσης στο αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αθήνα. Την άδεια υπερπτήσης που οι ίδιοι είχαν εγκρίνει λίγο νωρίτερα.

Συγκεκριμένα το σκάφος «Νεφέλη» είχε αναχωρήσει από το Ιράκ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην περιοχή. Οι τουρκικές αρχές ειδοποιήθηκαν για τη VIP πτήση και έδωσαν έγκριση την οποία ωστόσο απέσυραν καθώς προσέγγιζε στα σύνορα. Ξεκίνησε έντονη διπλωματική επικοινωνία και το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα, ενώ τέθηκε ζήτημα για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων. Έπειτα από έντονη επικοινωνία οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια και το αεροσκάφος έφθασε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με σημαντική καθυστέρηση.

Η προκλητική κίνηση, που ακόμα και όταν πρόκειται για εμπόλεμες ζώνες η άδεια για VIP πτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων χορηγείται απρόσκοπτα- δείχνει την τουρκική ενόχληση για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ. Αυτό αποτυπώθηκε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ και στην έκτακτη πρόσκληση του Ιρακινού σιίτη πρωθυπουργού στην Άγκυρα από τον Τούρκο πρέσβη στη Βαγδάτη, λίγο πριν την επίσκεψη του κ. Δένδια. Το θέμα θα τεθεί και από την ελληνική αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ αναμένεται να γίνει και διάβημα.

Η βλάβη στο αεροσκάφος

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρισκόταν στο Ιράκ. Το αεροσκάφος με το οποίο θα επέστρεφε υπέστη βλάβη σύμφωνα με πληροφορίες του Χρήστου Μαζανίτη. Αμέσως, εστάλη δεύτερο αεροσκάφος μαζί με τεχνικούς. Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στο enikos.gr, τελικά ο Νίκος Δένδιας επιβιβάστηκε στο δεύτερο αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι παρόλο που είχε εκδοθεί ειδική άδεια και είχε υποβληθεί και πλάνο πτήσης, flight plan, κράτησαν στον αέρα το αεροσκάφος για 20 λεπτά. Το αεροσκάφος που είχε βλάβη επισκευάστηκε τελικά τα μεσάνυχτα, αλλά οι Τούρκοι εξέδωσαν την διπλωματική άδεια σήμερα το πρωί στις 7:00. Έτσι, θα απογειωθεί στις 11 για να επιστρέψει στην Αθήνα μαζί με τους τεχνικούς.

Σχετικές αναρτήσεις

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

admin2020

«Χρονοδιάγραμμα για τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών»

admin2020

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies