ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚορίνθουΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΥγεία

Νοσοκομείο Κορίνθου: μέλλον με λιγότερες θέσεις και περισσότερους εργολάβους…

Η Τομεακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι:

Τις αντιδραστικές πτυχές του παρουσίασε την Τρίτη 8/6 σε συνέδριο ο πρωθυπουργός όπου σαν βασική αρχή έβαλε ότι το «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποτελεί πάντα τον πυλώνα των παροχών Υγείας αλλά και αυτό θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», σηματοδοτώντας κυνικά το περαιτέρω ξήλωμα της όποιας παροχής δωρεάν υπηρεσιών Υγείας. Χαρακτηριστικά προανήγγειλε το κλείσιμο νοσοκομείων, τμημάτων και κλινικών, ως «αλλαγή κατεύθυνσης», με την ανάποδη λογική ότι «δεν μπορεί να απέχουν 20, 30 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο τα οποία υπολειτουργούν». Εδώ κουμπώνουν και οι δηλώσεις του υπουργού για τον κομβικό ρόλο του Νοσοκομείου στον νέο υγειονομικό χάρτη.

Ως «γέφυρα στο κενό της χρηματοδότησης» στο αυτοχρηματοδοτούμενο νοσοκομείο του μέλλοντος παρουσίασε τις «επενδύσεις» επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, κάνοντας μνεία στα ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και τα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Σπάρτης που ακολούθησαν το παράδειγμα που πρώτη έδειξε η κυβέρνηση Σύριζα-Ανελ με την λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης ως αυτοχρηματοδοτούμενο ΝΠΙΔ με τις τραγικές συνέπειες που είχε αυτό για μια σειρά ασθενών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών.

Η κοινή επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ στο Γ.Ν.Κορίνθου σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του υπουργού για τον κομβικό ρόλο που θα παίξει το Νοσοκομείο Κορίνθου δείχνει ότι οι εξελίξεις και οι αναδιαρθρώσεις στην υγεία θα επιταχυνθούν στο δρόμο του “Νέου ΕΣΥ”.

Κουβέντα δεν είπε ο υπουργός για αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία. Συνεχίζει να ισχύει το ίδιο καθεστώς ανανέωσης των συμβάσεων για επικουρικούς και συμβασιούχους. Οι εργολάβοι θα προτιμούνται στη λογική κόστους-οφέλους. Οι 4000 νοσηλευτές που ανέφερε ο υπουργός ότι θα προσληφτούν, δεν επαρκούν στο ελάχιστο να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες και τα κενά στις οργανικές θέσεις αλλά και μέρος αυτών θα προέλθει από την κατάργηση άλλων οργανικών θέσεων.

Κι ενώ τα δημόσια νοσοκομεία μετρούν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, σύμφωνα ακόμη και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα, η κυβέρνηση αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, προχωρά στην κατάργηση 725 οργανικών θέσεων που αφορούν τους κλάδους εστίασης, καθαριότητας, μαιών, πληρωμάτων ασθενοφόρων, βρεφοκόμων, κοινωνικής εργασίας, τεχνικών, βοηθών φαρμακείου, βοηθών νοσηλευτών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ανοίγοντας τον χώρο για την πλήρη παράδοσή του στις «συμπράξεις» με τον ιδιωτικό τομέα.

Και από τις 725 καταργημένες θέσεις εμφανίζεται ότι «συστήνει» 595 οργανικές θέσεις (130 λιγότερες απ’ όσες καταργεί) για την πρόσληψη ΠΕ και ΤΕ νοσηλευτών, με κριτήριο ότι «δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του υπουργείου και των προϋπολογισμών των εμπλεκόμενων φορέων».

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει στην 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) καταργεί 216 οργανικές θέσεις («συστήνει» 175). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι με την κατάργηση των οργανικών θέσεων δεν θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις σε κρίσιμες ειδικότητες και κλάδους, διευρύνονται οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις και πριμοδοτούνται οι εργολάβοι, με τους ασθενείς τελικά να καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερα για λιγότερες υπηρεσίες. Στην Κόρινθο καταργεί 5 θέσεις ΔΕ βοηθών Νοσηλευτών και συστήνει 4 ΠΕ Νοσηλευτών.

Την ίδια στιγμή στο υπόμνημα του ενιαίου σωματείου εργαζομένων του ΓΝΚ που επιδόθηκε στον υπουργό αναδεικνύεται η εξάντληση των εργαζομένων από τις ελλείψεις σε προσωπικό και τον εργασιακό φόρτο που αναλαμβάνουν χωρίς να μπορούν να πάρουν την κανονική άδεια που δικαιούνται (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά). Παρόμοια εικόνα υπάρχει και στο ιατρικό προσωπικό με κενά στην παθολογική, στη χειρουργική, στα επείγοντα, στην κλινική covid-19, στη Μ.Ε.Θ. covid-19, στον εργαστηριακό τομέα, τη γυναικολογική κλινική, αλλά και σε άλλες κλινικές όπου οι γιατροί αναγκάζονται να ξεπερνούν κατά πολύ τον νόμιμο αριθμό εφημεριών.

Δυστυχώς τα πράγματα θα χειροτερέψουν,τόσο για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου αλλά και για το λαό της Κορίνθου και την ποιότητα των υπηρεσιών που θα λαμβάνει σαν ασθενής.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους μαζί με τα λαϊκά στρώματα της πόλης να συντονίσουν τον αγώνα τους, έτσι ώστε να μπει ένα φρένο σε αυτή την πολιτική όπου η υγεία είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό για όλο το λαό. Τώρα απαιτείται ακόμα πιο μαζική οργάνωση της πάλης, χωρίς καθυστέρηση, γιατί η υγεία και η ζωή του λαού δε μπορεί να περιμένουν. Αυτή η πολιτική στην υγεία είναι στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία-Πρόνοια και οι κατευθυντήριες γραμμές της εφαρμοζόμενης πολιτικής εντοπίζονται στα κείμενά της. Εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη-μέλη και υπηρετούν το στόχο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Αυτή την πολιτική θα υπηρετήσει όποιο κόμμα ακολουθεί πιστά τον δρόμο της ανάπτυξης των μονοπωλίων, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, κι ενωμένοι να κάνουν πράξη τους στίχους του Βάρναλη: “Κι αν είναι ο λάκκος σου βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς”.

Καλούμε τη κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει σε:

Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία, καμία άλλη μείωση

Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση των ΣΔΙΤ και κάθε επιχειρηματικής δράσης στον κλάδο.

Άρση στις αναστολές εργασίας και στη στέρηση μισθού.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, για πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων υγειονομικών.

Σχετικές αναρτήσεις

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για 12.522 οικογένειες και 21.339 ωφελούμενα άτομα

admin2020

Παράδοση εξωτερικού απινιδωτή για την ενίσχυση του Χιονοδρομικού κέντρου Ζήρειας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

admin2020

Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies