UncategorizedΔιεθνήΕιδησούλες

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΑΝ. ΕΥΡΩΠΗ Στα ύψη η ένταση, οι κατηγορίες και οι διπλωματικές αντεγκλήσεις καθώς στήνεται το σκηνικό πολέμου

Κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι εκατέρωθεν καταγγελίες για στρατιωτική δράση ανεβάζουν στα ύψη το θερμόμετρο, την ώρα που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία έχουν επιδοθεί σε διπλωματικές αντεγκλήσεις, συντηρώντας το πολεμικό κλίμα.

Την ίδια ώρα, η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας ξεκίνησε σήμερα έρευνα σχετικά με αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι ένα ουκρανικό βλήμα εξερράγη στην περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας περίπου 1 χιλιόμετρο από τα σύνορα, ανέφερε η υπηρεσία στον ιστότοπό της.

Αναφορές για το περιστατικό μετέδωσαν νωρίτερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων RIA και TASS, τα οποία επικαλέστηκαν ανώνυμη πηγή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Για παραβιάσεις της εκεχειρίας αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και ρωσόφωνοι στο Ντονμπάς

Στα ύψη παραμένει η ένταση στο Ντονμπάς με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς σήμερα. Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ». Ως αποτέλεσμα, δύο Ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν θανάσιμα και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν. Ο Ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι «ελέγχει την κατάσταση και απαντά καταλλήλως στις πιθανές απειλές του εχθρού».

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρ4χές του Λουγκάνσκ, τις τελευταίες 24 ώρες οι Ουκρανοί στρατιώτες παραβίασαν 31 φορές την εκεχειρία και βομβάρδισαν 16 οικισμούς.

Οβίδες όλμου έπεσαν σήμερα κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι, ο οποίος πραγματοποιούσε περιοδεία στη γραμμή του μετώπου,σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το επεισόδιο αυτό, από το οποίο δεν τραυματίστηκε κανείς, σημειώθηκε κοντά στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου ο υπουργός πραγματοποιούσε περιοδεία, συνοδευόμενος από Ουκρανούς βουλευτές. Οι οβίδες εξερράγησαν τη στιγμή που ο Μοναστίρσκι έφευγε από τις τάφρους που χωρίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις από τους αυτονομιστές, αφού προηγουμένως παραχώρησε συνέντευξη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Διπλωματικές αντεγκλήσεις
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται τα παζάρια και οι διπλωματικές αντεγκλήσεις πάντα στο πφόντο της οξυνσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς περί «γελοίων» ισχυρισμών του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν για γενοκτονία στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η δήλωση του καγκελάριου είναι απαράδεκτη. «Δεν είναι δουλειά των γερμανών ηγετών να αστειεύονται για θέματα γενοκτονίας», ανέφερε ο Σ. Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Νωρίτερα σήμερα ο Ολ. Σολτς, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε ότι πάντα τονίζει στον Πρόεδρο Πούτιν ότι ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ είναι επιθετικές συμμαχίες. «Εκείνος φέρνει ως αντεπιχείρημα την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά του εξηγώ ότι εκεί έπρεπε να σταματήσει μια γενοκτονία. Είναι γελοίο να ισχυρίζεται κανείς ότι στο Ντονμπάς γίνεται γενοκτονία», ανέφερε ο καγκελάριος.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να σταματήσει να προετοιμάζει επίθεση στην Ουκρανία, διαφορετικά θα υποστεί σκληρές επιπτώσεις. «Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να κάνει πίσω η Ρωσία, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να ξεκινήσει να συμμετέχει σε διπλωματικές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση», ισχυρίστηκε.

Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ερωτηθείς αν συμφωνεί με την εκτίμηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει.

«Προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο», είπε ο Κουλέμπα από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Όπως είπε ο Κουλέμπα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν στη Διάσκεψη, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα καταβάλλουν κάθε διπλωματική προσπάθεια για να προστατεύσουν την Ουκρανία.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Sputnik», «Reuters»)

Σχετικές αναρτήσεις

Άνδρας έπεσε από μπαλκόνι διαμερίσματος

admin2020

Και όμως κάθε χρόνο και χειρότερα στις τιμές των προϊόντων. ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας

admin2020

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies