Uncategorized

Ο Αντώνης Καλογιάννης πέθανε σε ηλικία 81 ετών προδομένος από την καρδιά του

Σύμφωνα με ανάρτηση των οικείων του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αντώνης Καλογιάννης έφυγε από τη ζωή.  Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο γαμπρός του Αντώνη Καλογιάννη, ο δημοσιογράφος και εκδότης Τάσσος Μπούρας, με ανάρτησή του στον προσωπικό του τοίχο.

Το μακρύ ταξίδι του Καλογιάννη στο ελληνικό τραγούδι ξεπερνά τα 40 χρόνια.

Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες και έδωσε το δικό του χαρακτηριστικό ερμηνευτικό στίγμα τόσο στα τραγούδια του αγώνα, όσο και του έρωτα και συνέδεσε το όνομά του με τα τραγούδια του αγώνα και τον αγώνα κατά της Χούντας.. 

Η συνάντησή του με το Μίκη Θεοδωράκη το 1966, ο οποίος τον άκουσε να τραγουδάει, ενώ περνούσε τυχαία από το μαγαζί που δούλευε ως τσαγκάρης, άλλαξε την πορεία της ζωής του!

Από την Καισαριανή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, βρέθηκε στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της τότε Σοβιετικής Ένωσης, της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής να ερμηνεύει υπό την καθοδήγηση του Μίκη Θεοδωράκη στίχους του Σικελιανού, του Ρίτσου και του Σεφέρη.

Ο σπουδαίος τραυγουδιστής έχει ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάριου Τόκα, Τάκη Μουσαφίρη, του Αργύρη Κουνάδη καθώς και -μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού- στο δίσκο του Δήμου Μούτση «Συνοικισμός Α», που κυκλοφόρησε το 1972.

Επίσης -μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη- στο δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», που κυκλοφόρησε το 1979.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Όμορφή μου Κατερίνα», την επόμενη τριετία ακολούθησαν τρεις, διαφορετικού μεταξύ τους ύφους, δουλειές του, η συμμετοχή του στον δίσκο του Σταύρου Κουγιουμτζή(«Μικραίνει ο κόσμος»/1982), όπου ερμήνευσε το, εξαιρετικό, ομότιτλο, τα τραγούδια του Δημήτρη Λάγιου και του Φώντα Λάδη, που ερμήνευσε στον κοινό τους δίσκο «Εδώ που γεννηθήκαμε» (1983) κι η συμμετοχή του(μαζί με τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Δημήτρη Κοντολάζο, την Κατερίνα Στανίση, την Ελπίδα κ.ά.) στον δίσκο του Τάκη Μουσαφίρη («Ακόμα μια μέρα»/1984). Θα έλεγα ότι, αυτή η τριετία αποτέλεσε το, απαραίτητο μερικές φορές, “διάλειμμα”, πριν ακολουθήσουν τα «Μικρά ερωτικά», ο δίσκος, δηλαδή, της συνεργασίας του με τον Μάριο Τόκα.

Η συνεργασία, λοιπόν, του Αντώνη Καλογιάννη με τον Μάριο Τόκα, και μάλιστα, με έναν χρυσό(50.000 πωλήσεις) δίσκο(«Μικρά ερωτικά»), δυο πολύ μεγάλες επιτυχίες, σε στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου, κι ένα συγκινητικό ερωτικό τραγούδι σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Ο Αντώνης Καλογιάννης, με τη δουλειά του αυτή, εκτινάχθηκε, πλέον, ως ερωτικός τραγουδιστής με τα πασίγνωστα κι αγαπημένα «Αννούλα του χιονιά» & «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη» (σε ντουέτο με τη Μαρινέλλα), αλλά, ερμήνευσε και το συγκλονιστικό «Δεν κλαίω» του Γιάννη Ρίτσου.

Έχει ηχογραφήσει πάνω από 20 προσωπικούς δίσκους και σε άλλους τόσους έχει συμμετοχή, ενώ έχει τραγουδήσει και πολλά τραγούδια για το θέατρο και την τηλεόραση. Τελευταία δισκογραφική δουλειά είναι το 2005 μία πολυσυλλεκτική διπλή έκδοση από τον ίδιο τον καλλιτέχνη με επιτυχίες, από το “άνοιξε το παράθυρο”, την “Αννούλα του χιονιά” και το “Και που λες Ευτυχία”, μέχρι τα “Do you like the Greece” και “Όρτσα τα πανιά”, αλλά και γνωστές διασκευές όπως τα “Χόρεψέ με” και “Μοναξιά”.

Ο εμβληματικός ερμηνευτής ήταν κατάκοιτος επί σειρά ετών και προδόθηκε τελικά από την καρδιά του (έπαθε ανακοπή την ώρα που έτρωγε) σκορπώντας θλίψη και συγκίνηση στο πανελλήνιο.

Στο https://www.ertflix.gr/ekpompes-old/proswpika/08okt2017-prosopika/ ο ίδιος ο  Αντώνης Καλογιάννης κάνει τον απολογισμό των 44 χρόνων στη μουσική… και εξομολογείται τον φόβο του για τον θάνατο στην Έλενα Κατρίτση. Μιλά πρώτη φορά για τη σύντροφο της ζωής του Ελένη, τη γυναίκα που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη ζωή του, για την ξαφνική απώλεια του γιου του, που ήταν καθοριστική και για τους συμβιβασμούς που έχει κάνει στην καριέρα του.

Η κηδεία του Αντώνη Καλογιάννη θα γίνει στην Καισαριανή.

Σχετικές αναρτήσεις

Άνδρας έπεσε από μπαλκόνι διαμερίσματος

admin2020

Και όμως κάθε χρόνο και χειρότερα στις τιμές των προϊόντων. ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας

admin2020

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies