Μεσσηνίας

Ο θάνατος του εικονολήπτη Κ. Θεοδωρακάκη στον σαϊτοπόλεμο του 2019: Η δημοτική αρχή της Καλαμάτας κρίθηκε ένοχη

Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί άραγε την αρχή του τέλους για το έθιμο του σαϊτοπόλεμου ;

Μετά από μία διεξοδική και μαραθώνια συνεδρίαση το τριμελές Πλημμελειοδικείο της Καλαμάτας, δικάζοντας σε πρώτο βαθμό τον αδόκητο θάνατο του αγαπητού σε όλους εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη, έκρινε ως ενόχους για ανθρωποκτονία από αμέλεια στον σαϊτοπόλεμο του 2019 τους:

– Τον τέως δήμαρχο Καλαμάτας και νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.
– τον τότε Αντιδήμαρχο αντιδήμαρχος Νίκο Μπασακίδη και
– τον καπετάνιο του μπουλουκιού από το οποίο έφυγε η φονική σαΐτα, που τραυμάτισε θανάσιμα τον Κώστα Θεοδωρακάκη.

Ειδικότερα, οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε 24 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή με το δικαστήριο να τους αναγνωρίζει το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Ο τρίτος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 7 μηνών με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια και άλλες πλημμεληματικές πράξεις με την αναγνώριση επίσης του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου.

Το δικαστήριο έκρινε αθώους τον τότε πρόεδρο της “ΦΑΡΙΣ” (Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας) Γιάννη Δούζη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Σαϊτομάχων, ενώ ένοχοι για κατοχή εκρηκτικών υλών κλπ κρίθηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι Σαϊτομάχοι, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 9 μηνών με τριετή αναστολή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ανέκυψαν και ενδείξεις για συμμετοχή στο αδίκημα και άλλων εμπλεκομένων κατά των οποίων δεν είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διατάξει να μεταβιβαστούν Τα πρακτικά της δίκης στον αρμόδιο εισαγγελέα πρωτοδικών Καλαμάτας για να διερευνηθούν και οι δικές τους ποινικές ευθύνες.

Θυμίζουμε ότι το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα του 2019, το βόρειο πάρκινγκ της Καλαμάτας, είχε οριστεί ως χώρος διεξαγωγής του σαϊτοπόλεμου.

Κατά τη διεξαγωγή του εθίμου το τρίτο Κατά σειρά μπουλούκι “Οι επίλεκτοι του Αγ. Σίδερη”, ξεκίνησαν την συμμετοχή τους αλλά δυστυχώς δύο τουλάχιστον σαΐτες ξέφυγαν: Η μία χτύπησε τον εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη με αποτέλεσμα τον τραγικό του θάνατο και συνέχισε την πορεία της προς τα γειτονικά κτίρια, ενώ η δεύτερη ευτυχώς πέταξε πολύ ψηλά και χάθηκε στον ουρανό.

Όσοι βρέθηκαν στο περιστατικό, πανικοβλήθηκαν και εκτυλίχθηκαν δραματικές σκηνές, καθώς παριστάμενοι με ιατρικές γνώσεις προσπάθησαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στον βαρύτατα τραυματισμένο εικονολήπτη μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο να τον παραλάβει. Λόγω όμως της σοβαρότητας των τραυμάτων του λίγο αργότερα υπέκυψε.

Όπως Θα θυμούνται όλοι ο θάνατος του αγαπητού εικονολήπτη ηταν η αφορμη να ξεκινήσει ευρεία συζήτηση για το αν θα έπρεπε να συνεχίσει να υπάρχει το δρώμενο του σαϊτοπόλεμου, ένα πραγματικά παραδοσιακό έθιμο , το οποίο όμως για να συνεχίσει να υπάρχει θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι πρέπει πλέον να υπάρχουν αυστηρότατοι κανόνες ασφαλείας…

Σχετικές αναρτήσεις

Live: η 6η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης με τα Θέματα:

admin2020

ΟΜΑΔΕΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

admin2020

Παρουσίαση βιβλίου “Φλόγες στα κύματα” | Κατερίνα Γυφτάκη

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies