Uncategorized

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας: Για «οδυνηρό κείμενο» τόσο για εκείνον όσο και για τον λαό της χώρας του κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Αρμενίας

Πούτιν: Θα αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης προανήγγειλε, την Τρίτη (10/11), ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά τη σύναψη συμφωνίας για παύση των εχθροπραξιών ανάμεσα στη χώρα του και στις αντιτιθέμενες πλευρές του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την Τρίτη (10/11) την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά τη σύναψη συμφωνίας για παύση των εχθροπραξιών στην περιοχή ανάμεσα στη χώρα του και στις αντιτιθέμενες πλευρές του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωσή του, τονίζεται το εξής:

«Σήμερα, 9 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ, ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας Πασινιάν και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέγραψαν δήλωση με την οποία κηρύχθηκε απόλυτη εκεχειρία και πλήρη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις εχθροπραξίες στη ζώνη της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις 10 Νοεμβρίου».
Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, αναφέρει πως θα γίνει ανταλλαγή κρατουμένων, συλληφθέντων και νεκρών.

Ακόμα, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μια μακροπρόθεσμη λύση στην περιοχή και ανέφερε πως οι δυνάμεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν παραμένουν στις θέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, έκανε γνωστή τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, το κείμενό της ως «οδυνηρό» τόσο για εκείνον όσο και για τον λαό της χώρας του.

Πώς κλιμακώθηκε η ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Η κατάσταση στην περιοχή κλιμακώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αλληλοκατηγορήθηκαν για κλιμάκωση της έντασης.

Στην Αρμενία επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος και γενική επιστράτευση και έτσι οι άνδρες από 18 έως 55 ετών απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, μερικό στρατιωτικό νόμο σε συγκεκριμένες πόλεις και περιοχές, καθώς και μερική επιστράτευση.

Οι ηγέτες της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που είναι συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ υπό τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κάλεσαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και συνέχιση των διαβουλεύσεων χωρίς προϋποθέσεις.

Η διαμεσολάβηση της Ρωσίας για την εκεχειρία

Ύστερα από 10 ώρες διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε, το Σάββατο (10/10), ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις 10 Οκτωβρίου καθώς και για ανταλλαγή κρατουμένων και νεκρών.

«Ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός, από τις 12:00 [11:00 ώρα Ελλάδας] της 10ης Οκτωβρίου 2020, για ανθρωπιστικούς λόγους με σκοπό την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και άλλων κρατουμένων, καθώς και νεκρών, σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού» υπογραμμιζόταν στη σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν να αρχίσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και η Δημοκρατία της Αρμενίας, με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων του ΟΑΣΕ και την Ομάδα του Μινσκ βάσει των αρχών του διακανονισμού, αρχίζουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Λαβρόφ.
Επιπλέον, η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν αμετάβλητη τη μορφή των συνομιλιών για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ωστόσο, τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση της εκεχειρίας μέχρι και τη σύναψη της συγκεκριμένης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Σχετικές αναρτήσεις

Άνδρας έπεσε από μπαλκόνι διαμερίσματος

admin2020

Και όμως κάθε χρόνο και χειρότερα στις τιμές των προϊόντων. ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας

admin2020

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies