ΑθλητισμόςΔιεθνή

Πελέ: Ενας θρύλος του ποδοσφαίρου έφυγε…

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών, ο Εντσον Αράντες ντο Nασιμέντο, γνωστός σε όλο τον κόσμο ως Πελέ, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

 

Ο Πελέ, που για κάποιους θεωρείται ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, γεννήθηκε στις 23 Οκτώβρη του 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες της Βραζιλίας «κλέβοντας» από μικρή ηλικία τα βλέμματα χάρη στο ταλέντο που είχε στο άθλημα. Στα 16 χρόνια του αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τα χρώματα της Σάντος ενώ λίγους μήνες αργότερα έγινε ο νεότερος Βραζιλιάνος παίκτης που έκανε ντεμπούτο με την εθνική ομάδα ανδρών. Παρέμεινε στη Σάντος μέχρι το 1974 όταν και πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο. Ωστόσο, το 1975 επέστρεψε για τρία χρόνια στους αγωνιστικούς χώρους, παίζοντας στη Νιου Γιορκ Κόσμος.

 

Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας είχε κατακτήσει μεταξύ άλλων τρία Παγκόσμια Κύπελλα, 10 Καμπεονάτο Παουλίστα, 6 πρωταθλήματα Βραζιλίας, δύο Κόπα Λιμπερταδόρες και ισάριθμα διηπειρωτικά κύπελλα καθώς επίσης και πολλούς προσωπικούς τίτλους.

Πλούσιο είναι το παλμαρέ του θρύλου του ποδοσφαίρου Πελέ, που «έφυγε» από τη ζωή όπως ανακοίνωσε και ο ατζέντης του Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του Κατάρ, ο Πελέ βρισκόταν για άλλη μία φορά στο νοσοκομείο, ταλαιπωρούμενος από προβλήματα υγείας. Όταν κατέκτησε η Αργεντινή το τρόπαιο, με δήλωσή του μέσα από το νοσοκομείο, είχε δώσει συγχαρητήρια λέγοντας ότι «ο Ντιέγκο σίγουρα θα χαμογελάει τώρα».

Επίσημα, ο θρύλος του ποδοσφαίρου σημείωσε 753 γκολ σε 813 παιχνίδια και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ των 92 χατ-τρικ που σημείωσε όπως επίσης θέση στο βιβλίο «Guinness World Records» για τα ρεκόρ-γκολ και το ρεκόρ για τον μικρότερο σε ηλικία ποδοσφαιριστή που έπαιξε σε τελικό Μουντιάλ και κατέκτησε το τρόπαιο του 1958. Ο ίδιος μάλιστα είχε αναφέρει πως έχει σημειώσει 1.283 τέρματα, υπολογίζοντας και τα  ανεπίσημα παιχνίδια.

Σύμφωνα με τη FIFA και την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) ο Πελέ θεωρείται ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα και το 1999 εξελέγη Ποδοσφαιριστής του Αιώνα όπως ψήφισαν οι νικητές της Χρυσής Μπάλας του περιοδικού France Football της περιόδου 1956-1999.

 

Όμως, σε παγκόσμια δημοσκόπηση που έκανε διαδικτυακά η FIFA το 2000 για το ποιος είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, κατετάγη δεύτερος πίσω από τον Μαραντόνα. Παρά την οποιαδήποτε «κόντρα» για το ποιος είναι ο κορυφαίος αθλητής στο συγκεκριμένο άθλημα, ο Πελέ όταν έμαθε πως ο Ντιέγκο είχε πεθάνει, έλεγε πως «σίγουρα μια μέρα θα κλωτσήσουμε μαζί μια μπάλα στον ουρανό. Έχασα έναν σπουδαίο φίλο και ο κόσμος έχασε έναν θρύλο».

Για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο και στο χώρο του αθλητισμού γενικότερα τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το Τάγμα Αξίας της FIFA, όπως και το Ολυμπιακό Τάγμα ενώ ορίστηκε ως υπουργός αθλητισμού της Βραζιλίας το 1995.

Σχετικές αναρτήσεις

17ος Μαραθώνιος Μεσσήνης: ο ΣΑΜ οργάνωσε και…έτρεξε!

admin2020

Ανακοίνωση Γ.Ε.Δ. Πελοποννήσου: Απαγόρεση οργανωμένης μετακίνησης των φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας του Π.Α.Ε. ΟΦΗ

admin2020

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Πρόεδρο της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιο

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies