ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΗλείαςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ: Τους… έπνιξε η ανυπαρξία έργων καθαρισμού και υποδομής

Την ανυπαρξία έργων καθαρισμών στα αρδευτικά κανάλια των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ) της περιοχής τους, αλλά και συνολικά αντιπλημμυρικών έργων, επισημαίνοντας ότι η ένταση και το μέγεθος των τελευταίων βροχοπτώσεων, δεν ήταν τέτοια που «δικαιολογούν» τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, κατήγγειλαν κάτοικοι από τα χωριά Παλαιοχώρι του Δήμου Πηνειού και Σαβάλια, Ροβιάτα του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία.

 

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε σήμερα η περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αναστασία Αγγελοπούλου, από κοινού με τους δημοτικούς συμβούλους Πηνειού Αλέξη Τσαουσάκη και Ήλιδας Άγγελο Κολόσακα, καθώς και κλιμάκιο του ΚΚΕ με τα μέλη της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, Βίκτωρα Θωμόπουλο και της ΤΕ Ηλείας, Μπάμπη Καλαντζή.

 

Στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε και τις συνομιλίες που έγιναν με κατοίκους που επλήγησαν οι περιουσίες τους (καλλιέργειες, στάβλοι, αποθήκες, θερμοκήπια λαχανικών κ.ά.), αναδείχθηκαν για ακόμη μία φορά οι εγκληματικές ελλείψεις έργων προστασίας του λαού και της περιουσίας του από φυσικά φαινόμενα, με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων, αλλά και των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών. Αναδείχθηκε επίσης, η παντελής έλλειψη συνεννόησης ανάμεσα στους αρμόδιους για τέτοιου είδους παρεμβάσεις φορείς (Περιφέρεια, Δήμους, ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ), αλλά και το γεγονός, ότι ενώ οι αγρότες πληρώνουν για να συντηρούνται και να καθαρίζονται τα δίκτυα των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, κάτι τέτοιο δεν γίνεται, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν.

Συγκεκριμένα, στο Παλαιοχώρι, οι κάτοικοι στο καφενείο του χωριού, κατήγγειλαν ότι τα τρία μεγάλα αρδευτικά κανάλια της περιοχής έχουν μείνει ακαθάριστα για δεκαετίες και παρά τις εκλύσεις τους και φέτος, δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις χωραφιών.

 

«Όταν γέμισε το κανάλι, τότε ήρθαν να το καθαρίσουν και το νερό είχε μπει πλέον μέσα στο χωριό», σημείωσε ηλικιωμένος κάτοικος του χωριού, υπογραμμίζοντας «έπρεπε να έχουν μεριμνήσει πολύ νωρίς όχι με τις βροχές γιατί τότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».

 

 

Με… ποδήλατο θαλάσσης σε κτηνοτροφική μονάδα

Σε κτηνοτροφική μονάδα, το νερό έφτασε σε μεγάλα ύψη την Παρασκευή, περνώντας μέσα από τους στάβλους και τις αποθήκες με σανό. Η ζημιά, μόνο στις ζωοτροφές εκτιμάται άνω των 15.000 ευρώ αφού βράχηκαν σανά, ενώ μόνοι τους οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να περισώσουν από χθες ότι μπορούσαν. Μάλιστα, ήταν τέτοιος ο όγκος του νερού μέσα στη μονάδα τους, που μετακινήθηκαν με θαλάσσιο… ποδήλατο.

 

«Τα αρδευτικά κανάλια καθαρίστηκαν… ανάποδα, όσο καθαρίστηκαν», σημείωσε ο κτηνοτρόφος, υπογραμμίζοντας πως «τα νερά δεν μπορούσαν να διοχετευτούν στους χειμάρρους, με αποτέλεσμα να περάσουν μέσα από τη μονάδα μας».

 

Πρόβλημα που θα φανεί στο επόμενο διάστημα, είναι ότι με την κατάσταση που δημιουργήθηκε θα μείνουν ακαλλιέργητα για μεγάλο διάστημα τα χωράφια που καλλιεργούνται για διάφορα ήδη μεταξύ των οποίων και για ζωοτροφές. «Μέχρι τότε κάποιος πρέπει να μας απαντήσει τι θα κάνουμε», σημείωσε.

 

 

Προβλήματα από την εθνική οδό και την εγκαταλελειμμένη σιδηροδρομική γραμμή

Στη συζήτηση στο καφενείο στα Ροβιάτα, κάτοικοι σημείωσαν πως «δεν δικαιολογείται ό,τι έγινε γιατί το νερό δεν ήταν τόσο πολύ».

 

Τόνισαν πως προβλήματα δημιουργεί επίσης η μη συντήρηση των δικτύων ομβρίων στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, όπου συσσωρεύονται νερά προς τα χωράφια σε πολλά σημεία, όπως και από την παλαιά και μη χρησιμοποιούμενη σιδηροδρομική οδό. Σημείωσαν δε, ότι παρεμβάσεις επί πληρωμή, έγιναν από ιδιωτικά συνεργεία που τα μίσθωσαν οι αρμόδιοι φορείς, κατόπιν… εορτής.

 

Πλημμυρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν και στην Κουρούτα σε σπίτια και επιχειρήσεις σε συνέχεια των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στα παραπάνω χωριά, αλλά και του γεγονότος ότι εκεί συσσωρεύονταν νερό απ’ την υπόλοιπη περιοχή.

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies