ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑ

Ριψοκίνδυνη επιχείρηση απεγκλωβισμού 5 ατόμων στο φλεγόμενο πλοίο-Σοβαρά ερωτήματα για την πυρκαγιά

Γιγάντια επιχείρηση διάσωσης και έρευνας έχει στηθεί γύρω από το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Euroferry Olympia», όπου εκδηλώθηκε φωτιά τα ξημερώματα, ενώ έπλεε ανοιχτά της Κέρκυρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλα πέντε άτομα βρίσκονται εντός του πλοίου και αναμένεται νέα   επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους.

Νωρίτερα οι διασώστες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να προσεγγίσουν το γκαράζ του πλοίου και να διασώσουν τους δύο επιβάτες που είχαν εγκλωβιστεί εκεί. Πρόκειται για έναν Βούλγαρο και έναν Τούρκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους δύο είναι οδηγός, είχε επικοινωνήσει με τις Αρχές και είχε κάνει έκκληση για βοήθεια.

Ελικόπτερο super puma παρέλαβε τους δύο άνδρες με το ειδικό δίχτυ και τους απομάκρυνε από το σημείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι καλά στην υγεία τους και αναμένεται να μεταφερθούν στο γενικό νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Στο σημείο μεταβαίνει και Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού, αλλά και ομάδες της ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα, καθώς άλλα 11 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται. Μεταξύ των αγνοουμένων είναι και τρεις Έλληνες.

Συνολικά έχουν έχουν διασωθεί 280 άτομα μετά και τον απεγκλωβισμό των δύο οδηγών.

Στο πλοίο «Euroferry Olympia», κατασκευής 1995, επέβαιναν συνολικά 239 άτομα, εκ των οποίων τα 51 ανήκουν στο πλήρωμα, 153 φορτηγά και 25 Ι.Χ.

Σοβαρά ερωτήματα για την πυρκαγιά στο «Euroferry Olympia»…

«Για άλλη μια φορά, όπως και στην παρόμοια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο RO/RO πλοίο “NORMAN ATLANTIC” στις 28-12-2014, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για την πυρκαγιά στο “EUROFERRY OLYMPIA” και να ελεγχθεί αυστηρά η τήρηση των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», επισημαίνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, σε ανακοίνωσή τους, για την πυρκαγιά στο πλοίο «EUROFERRY OLYMPIA».

Αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε ξημερώματα της Παρασκευής στο γκαράζ του RO/RO πλοίου «EUROFERRY OLYMPIA» με ιταλική σημαία, πλοιοκτησίας «GRIMALDI», έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή των 239 επιβατών και των 51 ναυτεργατών μελών του πληρώματος, ενώ αγνοούνται 11 άνθρωποι από τη λίστα επιβατών.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες, το υπουργείο Ναυτιλίας, οι λιμενικές αρχές γνωρίζουν και έχουν διαπιστώσει σε παρόμοια περιστατικά ότι από τη διαμονή οδηγών και συνοδηγών σε καμπίνες φορτηγών οχημάτων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στην ασφάλεια των ναυτεργατών, των επιβαινόντων, του πλοίου.

Για άλλη μια φορά, όπως και στην παρόμοια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο RO/RO πλοίο “NORMAN ATLANTIC” στις 28-12-2014, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για την πυρκαγιά στο EUROFERRY OLYMPIA” και να ελεγχθεί αυστηρά η τήρηση των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα:

  1. Ποια είναι η πραγματική αιτία της πυρκαγιάς.
  2. Αν λειτούργησαν τα μέσα πυρόσβεσης.
  3. Αν εφαρμόστηκε η στεγανή υποδιαίρεση στα γκαράζ του πλοίου.
  4. Πώς αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά με την εκδήλωσή της.
  5. Ποιο είναι το ιστορικό των ελέγχων του πλοίου.
  6. Πώς δικαιολογείται η μεταφορά των 239 επιβατών, των 42 οχημάτων, 153 φορτηγών, σε συνδυασμό με τη μειωμένη οργανική σύνθεση των 51 μελών του πλοίου.

Στα επιβατηγά και RO/RO πλοία, που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ λιμένων Ελλάδας – Ιταλίας, ανεξάρτητα τη σημαία (ελληνική, ιταλική, Μάλτας), οι οργανικές συνθέσεις τους δεν καθορίζονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των εφοπλιστών, όπως επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησαν τα Σωματεία μας στις 14-2-2022.

Οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις τους επιδιώκουν να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα, θυσιάζοντας ακόμα και την ανθρώπινη ζωή στο βωμό της κερδοφορίας τους.

Καλούμε τους ναυτεργάτες να δυναμώσουμε τη συλλογική δράση και τον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Όλοι στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων το Σάββατο 26 Φλεβάρη στις 12 μ. στο Σύνταγμα».

Σχετικές αναρτήσεις

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ ΜΟΥ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies