ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑ

Σάλος για το τροχαίο έξω από τη Βουλή και την επίδειξη εξουσίας-Νεκρός ο 23χρονος…

Πολλαπλά πολύ σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας μετά από τροχαίο όπου σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ΕΛΑΣ που ανήκει στην ασφάλεια της Ντόρας Μπακογιάννη,  χτύπησε σφοδρά 23χρονο μοτοσικλετιστή μπροστά από την πλαϊνή είσοδο της Βουλής.

Το σοβαρό ατύχημα συνέβη όταν το υπηρεσιακό όχημα,  κατεβαίνοντας από το Χίλτον, επιχείρησε να στρίψει αριστερά για να μπει στη Βουλή από την πύλη της Βασιλίσσης Σοφίας.  Τότε συγκρούστηκε με τη μοτοσικλέτα, που είχε πράσινο φανάρι, και ο οδηγός της φορούσε κράνος. Όταν τον παρέλαβε το ΕΚΑΒ είχε ακόμη τις αισθήσεις του αλλά ήταν βαριά τραυματισμένος.

Απαράδεκτη συμπεριφορά αστυνομικού της Βουλής

Στα βίντεο αυτόπτης μάρτυρας λέει στον τροχονόμο, που δεν φορά μάσκα, πως ο 23χρονος τραυματίας πέρασε κανονικά με πράσινο και πως για το τροχαίο ευθύνεται το όχημα της ΕΛ.ΑΣ.

«Έλα, γράψε με, με τόση αστυνομία εδώ πέρα, πέρασε με πράσινο το παιδί και τον τσακίσατε», ακούγεται να λέει ο δικυκλιστής που ήταν μπροστά στο περιστατικό και ο αρχιφύλακας της τροχαίας του φωνάζει «τι «το παιδί, το παιδί», εσύ γιατί δε φοράς το κράνος σου, σήκω φύγε από εδώ πέρα», όπως ακούγεται στο βίντεο, περί το 1’30».

Όμως εκείνος να αντί να του ζητήσει τα στοιχεία του, ως όφειλε, για να κληθεί ως αυτόπτης μάρτυρας τον απειλεί πως θα τον γράψει επειδή δεν φορά κράνος και του λέει: «Σήκω φύγε τώρα από δω, εξαφανίσου».

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις αιχμές περί «συγκάλυψης» που διατυπώθηκαν στο διαδίκτυο, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως «η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών, που διενεργεί την προανάκριση, προέβη στις προβλεπόμενες προανακριτικές ενέργειες (παραγγελία για πραγματογνωμοσύνη, αιμοληψία, λήψη καταθέσεων, αυτοψία του χώρου, σχεδιάγραμμα κ.ο.κ.). Επίσης, ενημερώθηκε ο κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών στον οποίο μετά το πέρας της προανάκρισης θα διαβιβαστεί η σχετική δικογραφία».

Σύμφωνα με την τροχαία, «ο εμπλεκόμενος αστυνομικός, με απόφαση της Υπηρεσίας του (σ.σ. τμήμα φύλαξης επισήμων) τέθηκε προσωρινά εκτός υπηρεσίας οδηγού, ενώ παράλληλα έχει διαταχθεί διοικητική έρευνα».

Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν πως ο οδηγός του υπηρεσιακού αυτοκινήτου που ενεπλάκη στο τροχαίο, «δεν συνελήφθη επειδή το τροχαίο δεν ήταν θανατηφόρο, καθώς επίσης επειδή βάσει του άρθρου 43 παρ. 5 του ΚΟΚ παρέμεινε στο σημείο του ατυχήματος και δεν ήταν ύποπτος φυγής».

Σήμερα, με επιδεικτική καθυστέρηση, η Ντ. Μπακογιάννη παραδέχθηκε με ανάρτηση της πως την ώρα που βρισκόταν μέσα στη Βουλή, την Παρασκευή το μεσημέρι, παρακολουθώντας την ώρα του πρωθυπουργού, υπηρεσιακό όχημα της ασφάλειάς της «ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό ενός νέου παιδιού 23 ετών, του Ιάσωνα». Η βουλευτής της ΝΔ δήλωσε «βαθύτατα συντετριμμένη», προσθέτοντας: «Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με την οικογένεια του άτυχου νέου. Επικοινώνησα μαζί τους για να τους εκφράσω τη συμπαράστασή μου και να τους διαβεβαιώσω ότι η υπόθεση θα ερευνηθεί σε βάθος και οι ευθύνες θα αποδοθούν».

Το ταγκ #τροχαίοβουλή στο Twitter έχει παρει φωτιά, με τους χρήστες να σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι με τόσες κάμερες στο σημείο το τραγικό συμβάν θα έπρεπε να έχει διερευνηθεί άμεσα

ΑΡΘΡΟ 43 (Κ.Ο.Κ.): Συμπεριφορά σε περίπτωση ατυχήματος

1. Αν συμβεί οδικό τροχαίο ατύχημα, από το οποίο επήλθε βλάβη σε πρόσωπα ή πράγματα, κάθε οδηγός ή άλλος που χρησιμοποιεί την οδό, ο οποίος ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο ατύχημα υποχρεούται:
α) Να σταθμεύσει αμέσως στον τόπο του ατυχήματος χωρίς να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους στην κυκλοφορία.
β) Να λάβει μέτρα κυκλοφορικής ασφάλειας στον τόπο του ατυχήματος και αν δεν μπορεί, να ειδοποιήσει για το ατύχημα την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.
γ) Να δώσει τα στοιχεία της ταυτότητας του ως και κάθε χρήσιμη σχετική με το όχημά του πληροφορία, αν οι εμπλακέντες στο ατύχημα ζητήσουν αυτά. Σε περίπτωση υλικών ζημιών, αν ο ζημιωθείς δεν είναι παρών τα εμπλακέντα στο ατύχημα πρόσωπα υποχρεούνται μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες να του δώσουν τις πιο πάνω πληροφορίες κατά τον καταλληλότερο τρόπο ή δια του πλησιέστερου Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο φροντίζει για την ενημέρωση του ζημιωθέντα.
2. Αν από το οδικό τροχαίο επήλθε θάνατος ή σωματική βλάβη κάθε οδηγός ή άλλος που χρησιμοποιεί την οδό, ο οποίος ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο ατύχημα, υποχρεούται επιπλέον:
α) Να δώσει την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες.
β) Να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος μέχρι την άφιξή της, εκτός αν είναι αναγκαία η απομάκρυνσή του για την ειδοποίηση της Αστυνομίας ή για την περίθαλψή των τραυματιών ή του ίδιου. Και στην περίπτωση αυτήν ο οδηγός υποχρεούται να αναγγείλει το ατύχημα στην Αστυνομική Αρχή το ταχύτερο δυνατόν.
γ) Να αποτρέψει οποιαδήποτε μεταβολή στον τόπο του ατυχήματος η οποία θα μπορούσε να δυσκολέψει το έργο της Αστυνομίας με εξαίρεση τις ενέργειές του εκείνες οι οποίες αποβλέπουν στην αποκατάσταση της τυχόν διακοπείσας κυκλοφορίας.
Το άρθρο 43 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει επιπλέον των παραπάνω αφαίρεση άδειας οδήγησης του υπαίτιου οδηγού για χρονικό διάστημα ανάλογα την βαρύτητα της παράβασης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του οδηγού με τις υποχρεώσεις της παραγράφου 2 σχετικά με τις σωματικές βλάβες/θάνατο τρίτων ή εάν ο/η οδηγός κρίνεται ύποπτος φυγής ή εξαιρετικά επικίνδυνος από την αστυνομική αρχή που επιλαμβάνει του συμβάντος, εφαρμόζονται οι διατάξεις για «κράτηση» του άρθρου 419 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Συμπληρωματικά εφαρμόζονται διοικητικά μέτρα και οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 290Α και ορίζουν έως και την ισόβια κάθειρξη του οδηγού.
Όλα τα παραπάνω, ισχύουν για τους απλούς πολίτες αυτής της χώρας.
Όταν όμως πρόκειται για υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ., που εξέρχεται απ΄ την Βουλή και τραυματίζει θανάσιμα δικυκλιστή, τότε ο οδηγός του, εγκαταλείπει το θύμα του, συνεχίζει την πορεία του σαν να μην έγινε τίποτα κι οι συνάδελφοί του που βρίσκονται στον χώρο της Βουλής, τραμπουκίζουν τους αυτόπτες μάρτυρες του απέναντι οδοστρώματος!

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies