ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικά

Η αγοραία πλειοψηφία, δηλαδή: ‘πλειοψηφία’

Ανταποκρινόμενος σε υπόσχεση στο φίλο, όχι fb, και αγαπητό παραδοσιακό Σκιαθίτη Αντώνη, αναφέρομαι στην ανάγκη η λέξη πλειοψηφία να μπαίνει τόσες πολλές φορές εντός εισαγωγικών, ώστε να μην μολύνεται εννοιολογικά από το υπερισχύον αγοραίο πνεύμα της πολιτικής μας ζωής.

“Η αγοραία πλειοψηφία, δηλαδή: ‘πλειοψηφία’

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια πολύ γνωστό μεγάλο Γερμανικό ‘θινκ τανκ’, στα συμπεράσματά του για τα τεκταινόμενα του προηγούμενου χρόνου εντός του χώρου του καθεστώτος της “Ε-Ε”, σημείωνε με πολύ νόημα την πιο επικίνδυνη κουβέντα που είχε ακουστεί εντός αυτής!

Ήταν, σύμφωνα με την εξιολόγησή του, φράση: ‘δημοκρατία της αγοράς’!

Αυτό που πολλές φορές σε προτάσεις του προφίλ του ‘Γεώργιου Κάπα’, βλέπει ο αναγνώστης να διατυπώνεται με τη φράση αγοραία δημοκρατία, προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητό αυτό που δήλωνε και το συμπέρασμα αυτό του σημαντικού αυτού χώρου σκέψης στην Γερμανία, φυσικά όχι γιατί έχει την έδρα του στην Γερμανία.

Φυσικά η πλειοψηφία των όποιων αναγνωστών μπόρεσαν να έχουν επαφή με την δήλωση αυτή του ‘χώρου σκέψης’ αυτού εντός της “Ε-Ε”, πιθανώς και να μην μπόρεσαν να αξιολογήσουν τη σημασία της αλλά και για όσους δεν ήρθαν σε επαφή, μπορούμε να πούμε με αρκετή σιγουριά ότι δεν θα επέφερε σημαντική εντύπωση, ίσως να δημιουργούσε και κάποια απορία, για το περιεχόμενο των αντικειμένων ενδιαφέροντος αυτού του ‘θινκ τανκ’. ‘Ισως να έβγαζε το συμπέρασμα ότι αυτοί που βρίσκονται εκεί δουλειά δεν έχουν και αμπελοφιλοσοφούν!

-’Τώρα, ποιος ασχολείται με αυτά;!’

Αυτή νομίζω κατ’ αρχήν είναι η εξ αντανακλάσεως αντίδραση της αριθμητικής πλειοψηφίας των ακροατών γι αυτήν την δήλωση του εν λόγω ‘θινκ τανκ’, η οποία δίνει μεγάλες δόσεις ηρεμίας στα μέλη του.

Άλλωστε που να μπορέσει ο ταλαίπωρος αναγνώστης να βρει χρόνο ελεύθερο για να αναλογιστεί κάπως καλύτερα τα πράγματα; Εδώ δεν μπορεί να βρει ερκετό χρόνο για να ξεκουράσει το ταλαίπωρο κορμί του, τον ελάχιστο απαραίτητο ύπνο του, δεν του παρέχεται η δυνατότητα, από τη δημοκρατία της αγοράς να κάνει τέτοιες σκέψεις.

Σκέφτονται άλλοι γι αυτόν, αυτός είναι μόνο για να δουλεύει σε ότι του έχουν ετοιμάσει αυτοί οι άλλοι, οι ‘μεγάλοι’, τα αφεντικά!

Ας έρθουμε τώρα και στο θέμα που μπαίνει από τον τίτλο, τι είναι αυτή η ‘πλειοψηφία’, η εντός εισαγωγικών πλειοψηφία;

Θα έχει εντοπίσει ο ταλαίπωρος αναγνώστης ότι πολλές φορές όταν αναφέρεται αυτός ο όρος, πλειοψηφία, τίθεται εντός εισαγωγικών εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που γράφεται χωρίς εισαγωγικά, στις αναφορές που δημοσιεύονται από αυτό εδώ το ‘προφίλ’.

Αυτή νομίζω κατ’ αρχήν είναι η εξ αντανακλάσεως αντίδραση της αριθμητικής πλειοψηφίας των ακροατών γι αυτήν την δήλωση του εν λόγω ‘θινκ τανκ’, η οποία δίνει μεγάλες δόσεις ηρεμίας στα μέλη του.

Για να δούμε λοιπόν, τι διαφορά έχει η πλειοψηφία από την ‘πλειοψηφία’;

Και κάνουμε την εισαγωγή από αυτό που το πολύ σοβαρό αυτό ‘θινκ τανκ’, αξιολογήθηκε σαν την πιο επικίνδυνη κουβέντα για λογαριασμό της “Ε-Ε” στο χώρο της “Ε-Ε” κατά τη διάρκεια του έτους που αναφερόταν.

Για να μην ταλαιπωρούμε τον ήδη ταλαίπωρο αναγνώστη θα συντομεύσουμε μέσω μιας απλής ερώτησης: Μέσα στο χώρο μιας επιχείρησης, εννοείται Καπιταλιστικής επιχείρησης, μέσα σε ένα μαγαζί δηλαδή, ποιος μπορεί να πάρει τις αποφάσεις, η πλειοψηφία των μετόχων ή των μετοχών;

Η απάντηση βέβαια είναι τόσο ξεκάθαρη για την πλειοψηφία, άνευ εισαγωγικών, όσων μπουν στο βάσανο αυτής της ερώτησης!

Και εδώ εντοπίζεται και επαληθεύεται και ο φόβος των μελών του δυναμικού του τόσο σημαντικού αυτου ‘θινκ τανκ’!

Στο γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες για το αντίθετο, στην ερώτηση αυτή η πλειοψηφία των ερωτηθέντων υπηκόων του καθεστώτος ακόμα και της μεγαλόσχημης “Ε-Ε’, θα απαντούσαν το δεύτερο των προτεινομένων ‘επιλογών’!

Άρα στην αγορά αυτός που αποφασίζει δεν είναι η πλειοψηφία των μετόχων αλλά των μετοχών.

Με άλλα λόγια αποφασίζει αυτός που έχει την πλειοψηφία του κεφαλαίου ή καλύτερα αποφασίζει το χρήμα.

Με αυτήν την πολύ σύντομη αναφορά νομίζω ότι γίνεται τόσο πολύ κατανοητή η διαφορά της πλειοψηφίας από την ‘πλειοψηφία’ που το ίδιο ‘θινκ τανκ’, αν το πάρει χαμπάρι, θα αναγκαστεί να κάνει την αντίστοιχη δήλωση για το χρόνο που πέρασε, του χρόνου!

Γι αυτό και θα έχετε δει πολλές φορές να υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει δημοκρατία εντός αγοράς, ούτε είναι συμβατή η έννοια του ιστορικά τοποθετημένου όρου: αριστερά με την αγορά.

ΠΗΓΗ: ΦΒ

Γεώργιος Κάπα

Σχετικές αναρτήσεις

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για ομόφυλα ζευγάρια: «Η εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί»

admin2020

Καταρρέουν οι μύθοι για τις ΑΠΕ. Χτύπησε κόκκινο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

admin2020

ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ –ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies