ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικάΟικονομία

Σαφάρι της ΔΕΗ με εντολή Χατζηδάκη

Από τους «ενεργειακούς τουρίστες» στους «πονηρούς μπαταχτσήδες» και τούμπαλιν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης περιγράφει από τον Σεπτέμβριο του 2019 -όταν επέβαλε αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού- τον στόχο και η ΔΕΗ, μέσα στα κύματα της πανδημίας, συνεχίζει το σαφάρι για απλήρωτους λογαριασμούς, ενώ τα κέρδη της επταπλασιάζονται.

Το κυνήγι των οφειλετών δεν επηρεάστηκε από την «παγωνιά» που έριξε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, φέρνοντας στο όριο της επιβίωσης χιλιάδες νοικοκυριά. Οι περιπτώσεις αποκοπής ρεύματος σκάνε κάθε τόσο. Στη μια περίπτωση, είναι γονιός που παρακαλεί να αφήσουν το ρεύμα μία ώρα ακόμη για να τελειώσει το παιδί του την τηλεκπαίδευση. Στην άλλη, μονογονεϊκή οικογένεια για την οποία τρέχει να μαζέψει χρήματα ο Σύλλογος Γονέων. Σε άλλη, δημοτική υπάλληλος που πλήρωνε λίγα λίγα από ένα «υπέρογκο» χρέος 600 ευρώ. Εκτός από τις αποκοπές, όμως, υπάρχει και ο καθημερινός ψυχολογικός πόλεμος με τα ειδοποιητήρια και βεβαίως τα τηλέφωνα των εισπρακτικών.

Για τη «μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση» δεν υπάρχει έλεος. Και πώς θα μπορούσε να υπάρχει, όταν ο προϊστάμενος υπουργός δίνει τη γραμμή εντέχνως. Από τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν προκύψει ο κορονοϊός και ενώ είχε μόλις επιβάλει ο ίδιος αυξήσεις 22% στον ηλεκτρισμό, ο κ. Χατζηδάκης εισήγαγε την έννοια του «ενεργειακού τουρίστα». Εκείνου δηλαδή «που φεσώνει τη ΔΕΗ» και στη συνέχεια πηγαίνει σε ιδιώτες παρόχους. Υποσχόταν, μάλιστα, πως το φαινόμενο αυτό θα τελειώσει κατόπιν ενεργειών του.

Τον Μάρτιο του 2020, με το που ξεκινούσε η πρώτη καραντίνα, το τροπάριο άλλαζε. «Φτωχός άνθρωπος δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα, αλλά δεν θέλουμε οι πονηροί να εκμεταλλευτούν την κρίση», έλεγε υιοθετώντας τους όρους «μπαταχτσήδες» και «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Η προστασία των φτωχών όμως δεν επιβεβαιωνόταν από περιστατικά που έρχονταν στη δημοσιότητα.

Με το που ενέσκηψε η δεύτερη καραντίνα, τα φαινόμενα εντάθηκαν. Ετσι, πριν από λίγες μέρες θυμήθηκε και πάλι τον «ενεργειακό τουρισμό» καθώς φαίνεται πως δεν έπιασαν τόπο οι ενέργειες που υποσχόταν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Είχαν πιάσει όμως τόπο οι αυξήσεις στις τιμές που εκτόξευσαν τα κέρδη της ΔΕΗ στο εννεάμηνο, από τα 100 εκατομμύρια πέρυσι, στα 700 φέτος. Παρά ταύτα, το σαφάρι συνεχίζεται επί δικαίους και αδίκους. Είναι εμφανές πως υπάρχει πρόβλημα με το πώς ορίζεται η έννοια του «φτωχού» τον οποίο ο κ. Χατζηδάκης υποσχόταν πως θα προστατεύσει.

Ερχονται όμως και περιπτώσεις όπου η κατάσταση προκαλεί κλαυσίγελο. Οταν τον περασμένο Μάρτιο, ο υπουργός δήλωνε έτοιμος να θέσει στα δεξιά του τους φτωχούς και στα αριστερά τους «μπαταχτσήδες», υποσχόταν να αξιοποιήσει τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων: «Υπάρχουν ηλεκτρονικά αρχεία, μπορεί να γίνει διασταύρωση για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», έλεγε.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για ομόφυλα ζευγάρια: «Η εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί»

admin2020

Καταρρέουν οι μύθοι για τις ΑΠΕ. Χτύπησε κόκκινο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

admin2020

ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ –ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies