ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠολιτική

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία «να τα βρουν» για να μην διαρραγεί η ενότητα του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία

Έκκληση – εντολή σε Ελλάδα και Τουρκία «να συνεργαστούν» για την «επίλυση των διαφορών με διπλωματία» ώστε να μην διαρραγεί η ενότητα των «συμμάχων»  του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, απευθύνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε τοποθέτησή του μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, χθες μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας.

Σε γραπτή του δήλωση σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες».

Συνεχίζοντας την λογική του ….«βρείτε τα» κάτω από την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ – που αποθρασύνει την Τουρκία προκλητικότητα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας – επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία».

Αναφέρει επίσης ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται». Καλεί τέλος «όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση, χθες –εκτός από το διάβημα διαμαρτυρίας– στον Έλληνα πρέσβη για την «στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου», διαμαρτυρήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον εξοπλισμό των νησιών με αμερικανικά τεθωρακισμένα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν έθεσε το θέμα των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά πως η μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση είναι μαγνήτης κινδύνων και όχι παράγοντας σταθερότητας. Πόσο μάλλον όταν τα ελληνοτουρκικά αποτελούν μέρος του ευρύτερου παζαριού που διεξάγει η Άγκυρα με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την «αγκίστρωση» της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies