ΕΛΛΑΔΑΟικονομίαΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Στα ύψη η τιμή της βενζίνης, κόντρα στη διεθνή τιμή του πετρελαίου – Στην έβδομη χειρότερη θέση του κόσμου βρίσκεται η Ελλάδα στην τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων στη χώρα έχουν πατήσει γκάζι και πουθενά δεν φαίνεται ότι κάποιος θα τις φρενάρει. Το περίεργο είναι ότι ανεβαίνουν χωρίς «λογική». Η διεθνής τιμή του πετρελαίου Brent στο βαρέλι βρίσκεται γύρω από τα 87 δολάρια, αλλά η βενζίνη δεν ακολουθεί, όπως θεωρητικά θα έπρεπε.

«Πέρυσι τέτοια εποχή, λίγο πιο πριν, είχαμε το βαρέλι 134 δολάρια και είχαμε την ίδια τιμή, γύρω, στο 1,90-2 ευρώ στην Αττική. Τώρα λοιπόν με αυτή την τιμή πιάσαμε το ίδιο ποσό. Αυτό είναι ένα αξιοπερίεργο για εμάς τους πρατηριούχους. Ο μόνος που μπορεί να μάς εξηγήσει πώς αυτό συμβαίνει είναι τα διυλιστήρια, γιατί εμείς είτε είναι 1,90 είτε είναι 1,50 ευρώ, το ίδιο ποσοστό έχουμε κέρδος», είπε η η πρόεδρος της Ένωσης Βανζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

Τα καύσιμα ανεβαίνουν, η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στις ακριβότερες χώρες του κόσμου στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, αλλά για την κυβέρνηση  «πέρα βρέχει»…

Σύμφωνα με την κ. Ζάγκα για την κατάσταση δεν φταίνε οι βενζινοπώλες επειδή όπως λέει «είναι περιορισμένο το ποσοστό κέρδους μας. Δεν μπορεί κανείς να πει, Ζάγκα, τώρα ήρθε ο Αύγουστος, έχεις αυξήσει τις τιμές. Όχι, εμείς έχουμε πλαφόν. Σύμφωνα λοιπόν με το ποσοστό κέρδους που πουλάγαμε πριν ένα μήνα, πριν ένα χρόνο, το ίδιο πουλάμε και τώρα. Ξεκάθαρα τα πράγματα».

«Εμείς έχουμε τιμολόγια. Όταν λοιπόν εγώ έχω αρχίσει και τελειώνω και έχει ανέβει η τιμή και θα πάρω τιμολόγιο, είμαι υποχρεωμένη να ανεβάσω. Όταν όμως έχει πέσει, είμαι πάλι υποχρεωμένη με το τιμολόγιο (σ.σ. να την κατεβάσω), αυτό που λέω είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί το πρόστιμο είναι 5.000 και άνω και εμείς, οι απλοί πρατηριούχοι, το 5.000 είναι πολύ μεγάλο ποσό. Για ορισμένους «κυρίους» 50-150 χιλιάδες είναι ένα τίποτα. Γιατί αυτοί, το τι τιμή έχουν, το πόσα κερδίζουν και πόσα χάνει το κράτος και τι αθέμιτο ανταγωνισμό έχουμε εμείς και πώς εξαπατούν τον κόσμο, είναι μια άλλη ιστορία», συνέχισε η κυρία Ζάγκα.

Στην έβδομη χειρότερη θέση του κόσμου βρίσκεται η Ελλάδα στην τιμή της βενζίνης. Η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα είναι στα 1,959 ευρώ το λίτρο, ενώ σε νησιά του Αιγαίου η τιμή εκτοξεύεται στα 2,2 ευρώ.

Η Ελλάδα έχει ακριβότερη βενζίνη ακόμη και από χώρες όπως η Ελβετία και η Φινλανδία, όπου οι μισθοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Οι έξι χώρες που ξεπερνούν την Ελλάδα στην τιμή της βενζίνης είναι το Χονγκ Κονγκ, η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, το Μονακό και η Δανία.

Η δικαιολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον πόλεμο στην Ουκρανία που ανεβάζει τις τιμές είναι τουλάχιστον αστεία επειδή τους ίδιους προμηθευτές έχουν δεκάδες άλλες χώρες με πολύ χαμηλότερες τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της αμόλυβδης στην ίδια την Ουκρανία που βρίσκεται σε πόλεμο είναι μόλις 1,259 ευρώ το λίτρο.

 

Ενόψει του Δεκαπενταύγουστου πολλοί περιμένουν ότι η μέση τιμή της βενζίνης θα ανέβει πάνω από τα 2 ευρώ

 

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies