Μεσσηνίας

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας χωριών Ορεινής άνω Μεσσηνίας

O Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, κ. Στάθης Αναστασόπουλος συναντήθηκε σήμερα, 9 Οκτωβρίου 2020, με τον πρόεδρο του Συλλόγου των χωριών Ορεινής άνω Μεσσηνίας «Ο Επικούρειος Απόλλων» κ. Καράμπελα Κωνσταντίνο και τον ταμία κ. Τζώρτζη Θύμιο. Τους ευχαρίστησε για την επίσκεψή τους, αλλά και για τα θέματα που παρουσίασαν.

Θέματα, τα οποία έθεσαν είναι η βελτίωση της 7ης Επαρχιακής Οδού από Διαβολίτσι μέχρι Σκληρού και μνημείο Επικούρειου Απόλλωνα. Τα 460.000 €, που έχουν δημοπρατηθεί, δεν επαρκούν και άποψη του Συλλόγου είναι ότι χρειάζεται να προστεθούν στον προϋπολογισμό του 2021 της Περιφέρειας ποσό 2,5 εκ. €. Τα επόμενα θέματα που ετέθη είναι η ΟΧΕ Νέδας, το έργο βελτίωσης της οδού Λύκαιο έως 7η επαρχιακή και τέλος η αντιπυρική προστασία στην περιοχή της Ορεινής Άνω Μεσσηνίας.

Η θέση της Περιφέρειας, όπως ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, είναι ότι πράγματι η 7η Επαρχιακή Οδός χρειάζεται μεγάλο ποσό για να αναβαθμιστεί πλήρως η οδική της ασφάλεια και να βελτιωθεί, επιβάλλεται δε να γίνει ανάλογο έργο γιατί ο δρόμος αυτός οδηγεί στο μνημείο του Επικούρειου Απόλλωνα. Εμείς, ως νέα Περιφερειακή Αρχή, έχουμε εντάξει και δημοπρατήσει έργο 460.000 € για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων σημείων αυτού του άξονα και, βέβαια, για την επόμενη χρονιά θα εντάξουμε νέο έργο, ώστε να επιτευχθεί η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας της οδού.
Επισημάνθηκε, επίσης, ότι η 7η Επαρχιακή Οδός ήταν ένας εγκαταλελειμμένος δρόμος, για τουλάχιστον δέκα χρόνια, και δεν υπήρχε καμία μέριμνα για συντήρηση της οδού, κοπή κλάδων, καθαρισμός τάφρων και πρανών για τη βελτίωση της απορροής των όμβριων, κάτι που έχει πρόσφατα υλοποιηθεί με τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας.

Σχετικά με το δεύτερο θέμα, τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επένδυσεις (ΟΧΕ) Νέδας, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Περιφερειάρχη, κ. Παναγιώτη Νίκα στο επόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ «ΠΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2021-2027» θα ενταχθεί το έργο αυτό. Προωθείται, η σημαντική αυτή δράση, μέσω διαπεριφερειακής συνεργασίας των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, με σκοπό την υλοποίηση ενός προγράμματος που θα αναζωογονήσει όλη την περιοχή. Το βασικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας είναι ότι υπάρχουν ήδη πολλές μελέτες από την περίοδο της Νομαρχίας και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα αξιοποιηθούν από αυτό το πρόγραμμα. Πρόκειται για μελέτες ανάδειξης μονοπατιών, δημιουργίας Κέντρων Ενημέρωσης-Πληροφόρησης, αναπλάσεις οικισμών και παραποτάμιων σημείων, καθώς και αναβάθμιση των προσβάσεων προς τη Νέδα. Βέβαια, η ΟΧΕ θα έχει και επιδοτούμενα ιδιωτικά έργα, όπου θα μπορούν ιδιώτες να υλοποιήσουν παραδοσιακές ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις πάντα γύρω από τη Νέδα.

Σχετικά με τον δρόμο από Λύκαιο έως 7η Επαρχιακή καθώς και Διμάνδρα – Αγία Θεοδώρα θα υπάρξει συνεργασία με τον δήμο Οιχαλίας και θα προωθηθεί άμεσα η κατασκευή των δύο πολύ σημαντικών αυτών έργων.

Σε ό, τι αφορά το τελευταίο ζήτημα, την αντιπυρική προστασία, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι είναι γνωστό το μέγεθος του προβλήματος στην Περιφέρεια. Διερευνάται κατ’ επέκταση το νέο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας σε συνεννόηση με το Δασαρχείο Κυπαρισσίας για προώθηση λύσεων, καθώς και την αξιοποίηση παλαιών μελετών για την κατασκευή αντιπυρικών δρόμων σε χωριά που γειτνιάζουν με δάσος.

Τέλος, ο κ. Αναστασόπουλος ευχήθηκε στους εκπροσώπους καλή δύναμη και επιτυχία στο δυσεπίτευκτο έργο που έχουν κληθεί να διεκπεραιώσουν.

Σχετικές αναρτήσεις

«Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ»

admin2020

«Συνέντευξη τύπου στα πλαίσια του 10ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ»

admin2020

Στον Δήμο Οιχαλίας η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Βούλα Πατουλίδου

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies