ΑργολίδοςΑρκαδίαςΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίας

«Συνέντευξη θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Στάθη Αναστασόπουλου»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, αναφερόμενος στην επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας και Αργολίδας.
Αρχικά ενημέρωσε ότι το απόγευμα της Τετάρτης 2 Φεβρουαρίου, στην Σπάρτη, παρευρέθηκε στην ευρεία σύσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Νίκωνα Τζινιέρη, τον θεματικό ομόλογό του Θεόδωρο Βερούτη, τους βουλευτές Θανάση Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικό, τους δημάρχους του νομού καθώς και με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ομάδων αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων. Παρευρέθηκε επίσης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Στην παραπάνω σύσκεψη ο υπουργός δεσμεύθηκε, ότι από το υπουργείο θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την άμεση αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό όσο το δυνατό ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ γνωστοποίησε ότι οι πληγέντες παραγωγοί θα αποζημιωθούν με 0,22 ευρώ το κιλό για τα πορτοκάλια, 0,32 ευρώ για τα μανταρίνια και 0,60 ευρώ για τα λεμόνια. Οι τιμές αυτές, τόνισε, είναι οι προβλεπόμενες από τη σύμβαση ασφάλισης των προϊόντων, που έχουν υπογράψει οι παραγωγοί με τον ΕΛΓΑ.
Ο υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στους κεντρικούς στόχους της πολιτικής που ασκείται όπως η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η ενθάρρυνση της λειτουργίας συλλογικών σχημάτων στην αγροτική παραγωγή, η ενθάρρυνση των νέων να ενταχθούν στην αγροτική παραγωγή με προγράμματα όπως αυτό των Νέων Αγροτών και τα Σχέδια Βελτίωσης, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, ο εξορθολογισμός των επιδοτήσεων και η εντατικοποίηση των ελέγχων και η ανάδειξη της ελληνικής διατροφής με στόχο να αποκτήσουν ταυτότητα και προστιθέμενη αξία τα ελληνικά προϊόντα.
Στην εν λόγω σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά οι ζημιές στις τοπικές καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, ενώ από τον υπουργό παρουσιάστηκε το σύνολο των προγραμμάτων και των δράσεων του υπουργείου, αναλύθηκε το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2021-2027, με ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» για την υλοποίηση αρδευτικών έργων, το οποίο όπως τόνισε, θα αλλάξει την πορεία στην αγροτική παραγωγή. Επίσης ο υπουργός έκανε αναφορά στην κλιματική κρίση, στη διαμόρφωση εθνικής αγροτικής στρατηγικής καθώς και στη χρήση φωτοβολταϊκών από τους αγρότες για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Στην παρέμβασή του και ο Περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα ανέφεραν την σπουδαιότητα της συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών (Περιφέρειας, Δήμων, λοιπών φορέων) για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τον παγετό. Επιπλέον ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τόνισε, ότι μέσω των συνεργασιών των κατά τόπους ΔΑΟΚ και των Αναπτυξιακών Οργανισμών μπορούν να υλοποιηθούν σημαντικές υποδομές, με στόχο τη διευκόλυνση του αγροτικού πληθυσμού.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος συνόδευσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στις πληγείσες περιοχές από τον πρόσφατο παγετό της Λακωνίας και Αργολίδας, παρουσία και του γενικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Αρχικά επισκέφθηκαν καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην περιοχή Σκάλας, Δήμου Ευρώτα και ακολούθως ο υπουργός επισκέφθηκε την Αργολίδα προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί στην παραγωγή πορτοκαλιών στην περιοχή, ολοκληρώνοντας έτσι την περιοδεία του. Παρόλο που και η περιοχή της Κορινθίας είχε ζημιές εξαιτίας του παγετού, ο υπουργός λόγω υποχρεώσεων δεν επισκέφθηκε την Κορινθία, ωστόσο έχουν προχωρήσει στην περιοχή οι διαδικασίες του ΕΛΓΑ, αυτοψίες κλπ.
Ειδικότερα για την περιοχή του κάμπου της Αργολίδας αν και διαθέτει συστήματα προστασίας από τον πάγο, αυτά την κρίσιμη χρονική στιγμή δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν σωστά, όπως τόνισαν οι παραγωγοί, λόγω διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ. Έκαναν δε λόγο για καθολική ζημιά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους -5 βαθμούς, επισημάνθηκε, ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση των φυλλωμάτων των δένδρων. Επειδή δε η παραγωγή της περιοχής είναι εξαγωγική, επισημάνθηκε ότι η καταστροφή θα επηρεάσει και τις εξαγωγές. Παράλληλα εκπρόσωποι εργοστασίων χυμοποίησης τόνισαν ότι μέρα με την ημέρα μειώνεται η απόδοση των φρούτων και τα πορτοκάλια που παραλαμβάνουν δίνουν λιγότερο χυμό.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην ΠΕ Αργολίδας, που διοργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, στην οποία συζητήθηκαν αναλυτικά οι ζημιές που προκλήθηκαν και τονίστηκε η ανάγκη άμεσης καταβολή των αποζημιώσεων.
Ένα μείζον ζήτημα που ετέθη στη σύσκεψη είναι αν οι αποζημιώσεις θα δοθούν με εκτιμήσεις ανά ζώνη ή με εξατομικευμένους ελέγχους. Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα ήταν οι αποζημιώσεις να δοθούν ανά ζώνη προς διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας καταβολής των αποζημιώσεων.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΓΟΕΒ
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με το ΓΟΕΒ για την προετοιμασία δύο προτάσεων αναβάθμισης των γεωτρήσεων. Ειδικότερα μελετάται αυτή την περίοδο η δυνατότητα αναβάθμισης 45 περίπου γεωτρήσεων, με εργασίες εκσυγχρονισμού και κατασκευής δικτύου, ώστε να κατατεθούν δύο προτάσεις στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, μία για την άνω ζώνη και μια για την κάτω ζώνη του ΓΟΕΒ, ύψους έως 2,2 εκ. ευρώ, όπως προβλέπεται από σχετική πρόσκληση. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η λειτουργικότητα των γεωτρήσεων προκειμένου να αρδεύσουν καλλιέργειες της περιοχής αλλά και ελαιώνες, που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής επιβάλλεται να αρδευτούν.

Σχετικές αναρτήσεις

Ανακοίνωση Γ.Ε.Δ. Πελοποννήσου: Απαγόρεση οργανωμένης μετακίνησης των φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας του Π.Α.Ε. ΟΦΗ

admin2020

Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής Διοίκησης της 120 ΠΕΑ

admin2020

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας Αναστάσιου Γκιολή για θέματα της φοιτητικής κοινότητας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies