Μεσσηνίας

Συνέντευξη τύπου Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας: ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ – ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ -ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΠ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ»

Θέμα: Συνέντευξη τύπου Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα, 26 Φεβρουαρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος, στο γραφείο του στο Διοικητήριο ΠΕ Μεσσηνίας. Στην τοποθέτησή σου αναφέρθηκε στα κάτωθι θέματα:

ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της νέας Περιφερειακής αρχής για την υποστήριξη του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, που αποτελεί και εν του νόμου αρμοδιότητατης Περιφέρειας, πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο έργα βελτίωσης – συντήρησης και αναβάθμισης του οδικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμούάνω των 15 εκ. €, ενώ αναμένουμε την υλοποίηση έργων τα οποία βρίσκονται είτε προς υπογραφή σύμβασης, είτε σε διαδικασία δημοπράτησης, συνολικού προϋπολογισμού15,5 εκ. €
Ενδεικτικά έργα που υλοποιούνται είναι αυτό στην 82η εθνική οδό, στο τμήμα Μεσσήνη –Ριζόμυλος – Πύλος και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ριζομύλου, όπου ολοκληρώθηκαν αυτές τις ημέρες οι ασφαλτοστρώσεις με αντιολισθηρή στρώση, απομένει η διαγράμμιση, εντός του Ριζόμυλου, σε τμήμα προς Πεταλίδι, προς Καζάρμα και προς Δάρα, βελτιώνοντας σημαντικά ένα κομβικό σημείο του οδικού δικτύου, με πολλά προβλήματα από το παρελθόν. Στον ίδιο άξονα έχει γίνει ανάλογη παρέμβαση στο τμήμα Ανάληψη – Βελίκα και στο Ριζόμυλο προς Καζάρμα. Το ίδιο έργο σήμερα ξεκίνησε τις προκαταρκτικές εργασίες, αποξίλωση ασφαλτοτάπητα, για την ασφαλτόστρωση,κατά θέσεις μήκους 2 χλμ, του τμήματος της εθνικής οδού Τσακώνα – Καλό Νερό, από την παρέμβαση που έχει ήδη υλοποιηθεί στην διασταύρωση του Λουτρού έως το Ζευγολατιό.
Στην 9η εθνική οδό, στο τμήμα Κυπαρισσία – Φιλιατρά, επίσης ένα δίκτυο με πολλά προβλήματα, ολοκληρώθηκε η διαχείριση των ομβρίων στην περιοχή της Τερψιθέας αλλά και η αποκατάσταση της κλίσης των στροφών λίγο πριν την είσοδο των Φιλιατρών καθώς και το έργο διευθέτησης των ομβρίων στην εν λόγω θέση.
Στο επαρχιακό δίκτυο υλοποιούνται αντίστοιχες παρεμβάσεις με πρόσφατη τις ενέργειες για την αποκατάσταση της γέφυρας στην περιοχή των Χράνων, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα στατικότητας, στην 9η επαρχιακή. Επιπλέον έργα βελτίωσης ολοκληρώθηκαν σχεδόν στο τμήμα της 4ης επαρχιακής Θουρία – Πολιανή αλλά και στην 3η επαρχιακή Θουρία – Αριστομένης – Χώρα, με παρεμβάσεις ρύθμισης της απορροής των ομβρίων, βελτίωσης του ασφαλτοτάπητα και αναβάθμισης της σήμανσης.
Αντίστοιχο έργο βελτίωσης υλοποιείται και στην 12η επαρχιακή Αγιος Ανδρέας – Λογγά – Πύλος, στην 19η Κυπαρισσία – Περδικονέρι- Χριστιάνοι και στην 1η επαρχιακή Καλαμάτα, Κάμπος – Καρδαμύλη -ΑγιοςΝίκωνας.
Τέλος από τις εργολαβίες που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική τους διαδικασία, αναμένονται σημαντικές παρεμβάσεις στην 82η εθνική οδό, που ήδη υλοποιούνται τώρα άλλες εργολαβίες, αλλά και στην εθνική οδό από Καλαμάτα, Τσακώνα, Καλό Νερό, Κυπαρισσία.
Θέμα: ΕΡΓΑ ΓΟΕΒ
Στο δίκτυο του ΓΟΕΒ, βρίσκεται σε εξέλιξη μικρή εργολαβία, προϋπολογισμού 50.000 €, για επεμβάσεις σε επιλεγμένες από τον ΓΟΕΒ θέσεις, που διευκολύνουν τις πρώιμες καλλιέργειες. Το έργο αυτό παρεμβαίνει αυτή την περίοδο στις αποστραγγιστικές τάφρους της κάτω ζώνης του ΓΟΕΒ με εργασίες καθαρισμού στην τάφρο 10Τ (περιοχή Μπούκας) και στην 2Τ (τάφρος Μάλτα). Οι παραπάνω εργασίες ξεκίνησαν από τη θάλασσα και ολοκληρώνονται στις περιοχές Μαυροματίου και Πιπερίτσας, ενώ προγραμματίζονται αντίστοιχες επεμβάσεις στις περιοχές Μακαρία, Άρης και Μικρομάνη.
Το έργο, κατά την υλοποίησή του, ενισχύεται και με την απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής από τα μηχανήματα της ΠΕ Μεσσηνίας αλλά και με φορτηγά του Δήμου Μεσσήνης.
Ένα σημαντικό έργο για το ΓΟΕΒ,ποσού 1.200.000 €, αναμένετε να ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του,πουβρίσκεται στο στάδιο αποσφράγισης των προσφορών, το οποίο κυρίως αφορά την αναβάθμιση αρδευτικού, αποστραγγιστικού και οδικού δικτύου. Το έργο κρίνεται πολύ σημαντικό, διότι περιλαμβάνει ένα σύνολο εργασιών για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του δικτύου, μέσω επισκευής διωρύγων,καναλέτων καθώς και καθαρισμούς αλλά και βελτιώσεις του αγροτικού οδικού δικτύου του ΓΟΕΒ.
Σημαντικό επίσης έργο για το ΓΟΕΒ αποτελεί και ο καθαρισμός ποταμού Παμίσου και Άρι, προϋπολογισμού 1.200.000 €, για το οποίο εξελίσσεται η διαγωνιστική του διαδικασία, η δε υλοποίησή του θα συμβάλει τα μέγιστα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής του ΓΟΕΒ.
Ο προγραμματισμός της ΠΕ Μεσσηνίας περιλαμβάνει ακόμα και τηνεπισκευή-αναβάθμιση των γεωτρήσεων του ΓΟΕΒ, με ποσό 150.000 €, ενώ αντίστοιχη δαπάνη ποσού 120.000 € έχει προγραμματιστεί και για τις γεωτρήσεις Φιλιατρών.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ – ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Σε εξέλιξη βρίσκονται, από τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας, οι καθαρισμοί των αποστραγγιστικών τάφρων και των αρδευτικών διωρύγων του ΓΟΕΒ Παμίσου καθώς και η απομάκρυνση των προϊόντων καθαρισμού για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο του ΓΟΕΒ. Αυτή την περίοδο οι εργασίες γίνονται στην περιοχή της Μακαρίας.
Τα συνεργεία μας παρεμβαίνουν και στο έργο καθαρισμών στο επαρχιακό και εθνικό μας δίκτυο, συγκεκριμένη παρέμβαση έγινε πρόσφατα με εργασίες άρσης καταπτώσεων στο δρόμο Πλατάνια – Νέδα.
Στόχος μας, όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, των παραπάνω παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς μας αλλά και στο ΓΟΕΒ, αποτελεί η αναβάθμιση – βελτίωση της οδικής ασφάλειας, η εξυπηρέτηση των μεταφορών,η ασφάλεια της κυκλοφορίας αλλά και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΠ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ»
Ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε εκτενή αναφορά για το θέμα της «Επιτραπέζιας Ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας», τονίζοντας:
Είναι σε όλους γνωστή η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί αυτού του φημισμένου σε όλο τον κόσμο προϊόντος, της «Επιτραπέζιας Ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας» .
Είναι γεγονός ότι είναι στα αζήτητα όχι μόνο οι επιτραπέζιες ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας της Μεσσηνίας αλλά και οι ελιές ποικιλίας «Καλαμών» της Λακωνίας, της Αρκαδίας και όλων των άλλων περιοχών της Ελλάδας, με συνέπεια να έχει μειωθεί σημαντικά το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων παραγωγών.
Αυτές είναι οι καταστροφικές συνέπειες μιας σκόπιμης και παράνομης Υπουργικής Απόφασης του ΥΠ.Α.Α.Τ. και συγκεκριμένα της Απόφασης του κ. Αποστόλου του 2018. Αυτή η απόφαση άνοιξε διάπλατα τις πόρτες εμπορικής καπήλευσης και υποβάθμισης του δικού μας, του μοναδικού νομίμως κατοχυρωμένου από την Ε.Ε. και παγκοσμίου φήμης προϊόντος «Ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας», το οποίο με βάση τις προδιαγραφές του ΠΟΠ παράγεται αποκλειστικά στη Μεσσηνία.
Αυτή η απόφαση επέτρεψε και έδωσε τη δυνατότητα να γεμίσουν οι παγκόσμιες αγορές με ελιές ΄΄Κalamataolives΄΄, προερχόμενες από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Νότια Αφρική και άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας παράνομα το όνομα «Καλαμάτα» και εκτοπίζοντας τελικά τις δικές μας ελιές από την αγορά. Η παρανομία αυτή πρέπει να τελειώσει οριστικά με την κατάργηση της Απόφασης του κ. Αποστόλου.
Ευελπιστούμε τελικά, σε μια θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στις 13 Απριλίου 2021 και μετά από πολλές αναβολές.
Αφού λοιπόν επανέλθει η νομιμότητα σύμφωνα με το Ελληνικό αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε την περιοχή ΠΟΠ επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας και στους όμορους νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας.
Φυσικά, υπάρχει ο σχεδιασμός για την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών και τη λήψη σχετικών αποφάσεων, για το θέμα των υπόλοιπων περιοχών της χώρας, που παράγουν επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας «Καλαμών», ώστε να πάρουν και αυτές τη θέση που τους αρμόζει.
Εμείς ως Περιφερειακή αρχή πιστεύουμε ότι η κατάργηση της απόφασης του κυρίου Αποστόλου, η επέκταση του ΠΟΠ «Καλαμάτα» όπως προαναφέρθηκε και η σωστή διαχείριση του ζητήματος για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, θα ανατρέψει την σημερινή απαξίωση του προϊόντος και θα του δώσει την αρμόζουσα προστιθέμενη αξία.
Με δική μας εισήγηση και την συμφωνία και πολλών άλλων μελών, το περιφερειακό συμβούλιο πήρε την υπ’ αριθμ. 437/18-12-2020 απόφαση, ώστε πρώτον να καταργηθεί η ρύθμιση «Αποστόλου» ως αντιφατική, μη εφαρμόσιμη και ισοπεδωτική και δεύτερον να διατηρηθεί και να επεκταθεί η γεωγραφική και ποσοτική βάση της ζώνης ΠΟΠ σε ολόκληρη τη νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Ηλεία), όπου και υπάρχουν κοινά εδαφολογικά, κλιματολογικά και ιστορικοκοινωνικά χαρακτηριστικά.
Σε συνέχεια αυτών, προκαλούμε την ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαρτίου και ώρα 6:00 μ.μ. ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών Λακωνίας και Αρκαδίας, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, του Δημάρχου Καλαμάτας και Δημάρχων ή εκπροσώπων όλων των Δήμων της Μεσσηνίας, των Διευθυντών ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, του γενικού διευθυντή Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», του εκπροσώπου του ΣΥΜΕΠΟΠ (Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του προέδρου των ελαιοτριβέων Μεσσηνίας και όλων των εκπροσώπων τυποποιητικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών ή άλλων σχετικών φορέων που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.
Όσοι τελικά ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Τετάρτη, ώρες γραφείου με την υπάλληλο κ. Αγγελική Παπαδοπούλου στο τηλ. 2721361431.
Η επιδίωξή μας σε αυτή την τηλεδιάσκεψη είναι η ευρύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων της Μεσσηνίας και των όμορων Νομών για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος που πλήττει όλους τους Έλληνες παραγωγούς της επιτραπέζιας ελιάς.

Σχετικές αναρτήσεις

Η Μπούκα Μεσσήνης στις τοπ 10 με τα πιο γαλάζια νερά στον κόσμο

admin2020

«Συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας στην πυρκαγιά της περιοχής Αράχοβας»

admin2020

ΕΡΓΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΠΗΓΕΣ ΜΠΑΡΚΑ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies